Koffie nodig? Misschien is het tijd om te minderen

© thinkstock.

Soms zijn er zo van die maandagochtenden waarop zelfs die derde kop koffie niet lijkt te helpen. En dus worden dat er al snel vier. Of vijf. Of wie weet zelfs nog meer. En wanneer die namiddagdip om de hoek komt loeren, schenk je dan graag nog een extra kopje in? Tijd om te minderen!

Volgens het Institute for Scientific Information on Coffee zou een volwassene niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag mogen innemen. Dat zijn zo’n vier kopjes koffie. Meer niet. “Net zoals zoveel voedingsmiddelen en dranken, geldt ook hier dat moderatie de sleutel is,” aldus Roger Cook, voorzitter van ISIC, een non-profit organisatie die de effecten van koffie op onze gezondheid onder de loep neemt. “Het probleem is dat velen zelf bepalen met welke hoeveelheid cafeïne zij zich comfortabel voelen.”

Zit jij behoorlijk boven die aangeraden hoeveelheid? Dan is het geen slecht idee om wat minder tijd door te brengen aan het koffie-apparaat.

Afbouwen? Zo doe je dat

Sta eens stil bij je dagelijkse koffiegewoonten. Hoeveel cafeïne consumeer je ongeveer op één dag? Een kopje espresso bevat ongeveer 75 milligram, terwijl in energiedrankjes zo’n 47 tot 163 milligram cafeïne zit. Bovendien vind je cafeïne lang niet alleen in drank, ook chocolade en medicijnen bevatten de stof.

Ga niet cold turkey. Bouw traag maar gestaag af. Als je merkt dat je hoofdpijn krijgt of moe bent, verhoog je je dosis beter opnieuw enkele dagen. Door het langzaam aan te doen kan je afkickverschijnselen voorkomen.

Er zijn ook andere opties. Misschien ben je principieel tegen decaf, maar zo’n kopje bevat wel nog steeds cafeïne, zij het heel wat minder (zo’n 2 tot 4 milligram). Ook thee kan helpen. Een kopje zwarte thee bevat 14 tot 70 milligram. Zo krijg je nog steeds wat cafeïne binnen, maar je drinkt er wel een hoop minder van.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2602828/2016/02/01/Koffie-nodig-Misschien-is-het-tijd-om-te-minderen.dhtml

Net als alle andere dranken, je hebt het niet nodig maar het is zo lekker. Het is aan jezelf om te weten hoeveel koffie je op een dag drinkt en welke koffie je neemt. Teveel is gewoon teveel en ook hier geld naar je lichaam luisteren. Ik heb er ook al eens genoeg van en dan drink ik gewoon iets anders, en dat is dan meestal gewoon water. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM