Ben jij hoogsensitief? Wat zijn de gevolgen?

hooggevoelig

Hooggevoeligheid: er valt perfect mee te leven, als je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ maar kent en daarnaar leeft.

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (Hoog Sensitief Personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij. En tegelijk vinden ze het maar logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen. Maar daardoor komen ze regelmatig in problemen terecht.

“Het kan soms jaren en enkele crisissen (groter risico op bore-out en burn-out) duren vooraleer de link duidelijk wordt met hooggevoeligheid of –begaafdheid”, aldus carrièrecoach Katrin Van de Water, die op haar 28ste ontdekte dat ze zelf ook hoogsensitief is. “Heel wat van mijn klanten zijn hooggevoelig, en weten het vaak zelf niet. Doordat ik zelf HSP ben, heb ik er een speciale sensor voor ontwikkeld.”

Hoog Sensitief Persoon (HSP)

“Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen in hokjes in te delen”, gaat Van de Water verder. “Wel merkte ik bij mezelf dat door me er destijds in te verdiepen, ik bepaalde dingen beter kon plaatsen. Ik kreeg als het ware mijn eigen gebruiksaanwijzing. Plots werd het me duidelijk waarom ik niet ‘gewoon’ een baan kon hebben, waarom schoonheid belangrijk voor me is, waarom ik grote mensenmassa’s en thrillers beter mijd. Sinds die tijd houd ik er rekening mee en focus ik me op de mooie dingen die het me brengt: een intenser leven, mensen beter kunnen aanvoelen etc …” Kortom: er valt perfect mee te leven, als je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ maar kent en daarnaar leeft.

Kenmerken van HSP:

 • verontwaardiging over onechtheid en onrecht
 • zoeken naar zingeving
 • een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
 • een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen
 • een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld
 • een aparte kijk op de dingen
 • continu nieuwe dingen willen bijleren
 • emotioneel intens
 • talent voor crisis

In heel wat gevallen gaat hooggevoeligheid ook samen met hoogbegaafdheid. Belangrijk om dit van jezelf te weten, en jezelf daarin au-serieux te nemen.

“Waarom komen deze mensen vaak bij me terecht? Omdat mensen die hooggevoelig en/of hoogbegaafd zijn er meer last van hebben als ‘het niet klopt’. Crisis blijkt dan vaak de weg naar meer authenticiteit”, verklaart Van de Water.

Genetisch bepaald

Dankzij het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is hooggevoeligheid sinds 1996 een bekend begrip geworden. Haar boeken openden bij vele mensen de ogen en hebben voor een golf van herkenning gezorgd, haar grote verdienste. Hooggevoeligheid blijkt aangeboren en genetisch bepaald te zijn. Blijkbaar hebben HSP’s een gevoeliger zenuwstelsel en worden hierdoor intern en extern sterker geprikkeld dan de doorsnee mens.

HSP-ers hebben sneller last van:

 • lange werkdagen
 • stress
 • drukke werkomgeving

In praktische zin is het volgens Aron belangrijk dat HSP’s zich bewust worden van die aangeboren eigenschap en dat ze hun levenswijze daaraan aanpassen. Dat wil zeggen: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken. Ook dienen zij schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen los te laten en doen HSP’s er beter aan niet te trachten zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP’s.

Belangrijke gebruiksaanwijzingen voor HSP-ers:

 • meer rust nemen
 • vaker alleen zijn of de natuur opzoeken
 • overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken
 • schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen loslaten
 • doen HSP’s er beter aan niet te trachten zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP’s (acceptatie)

Positieve eigenschappen

Omdat hun hooggevoeligheid HSP’s in staat stelt informatie onder de juiste omstandigheden (een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en kritiek en overdreven toezicht) beter en uitgebreider te verwerken, kunnen zij aanzienlijk aan de samenleving bijdragen, aldus Aron. Door deze positieve waardering van en betere omgang met de aangeboren kwaliteiten zullen veel HSP’s daarom een gelukkiger geestelijk leven leiden.

Hooggevoeligheid brengt volgens haar veel waardevolle eigenschappen met zich mee waardoor HSP’s bijvoorbeeld vaak de ‘ideale werknemer’ zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Daarnaast constateert Aron uit onderzoek dat HSP’s zich meer dan gemiddeld aangetrokken voelen tot kunst, wetenschappen en adviserende of verzorgende taken. HSP’s zijn in mindere mate geschikt voor allerhande leidinggevende functies en/of competitieve beroepen.

BRON: http://www.jobat.be/nl/artikels/ben-jij-hoogsensitief-wat-zijn-de-gevolgen/?branding=gva&utm_medium=content&utm_source=gva&utm_campaign=home-blok2

Soms is het moeilijk als persoon te aanvaarden dat je HSP bent. Hoog gevoelig zijn kan voor je sociaal leven een probleem geven, toch als jezelf ermee kan leven kan je goed meedraaien. Alleen kan er veel bij je binnen komen dat heel gevoelsmatig zwaar kan zijn. Dat gevoel kan zich heel snel uiten in emoties. Hoog gevoelig zijn kan op veel gebieden dit kan gaan van licht, geuren, geluid, drukte en ga zo maar door. Lichaamstaal van de andere persoon komt ook harder binnen dan bij iemand anders net als roepen. Het zijn voor deze persoon allemaal prikkels die diep doordringen. Doordat ze soms heel emotioneel zijn kan daar ook van geprofiteerd worden. Het is juist dat niet te laten gebeuren, zodat je niet het gevoel krijgt gebruikt te worden of dat ze je willen domineren op bepaalde vlakken. Ook is het om te leren met je stemmingswisselingen om te gaan, je kan niet alles perfect doen en voel je moe ga niet door. Vermoeidheid is dan ook een van de problemen waar ze mee kampen. 
Een goede site met alles wat je moet weten als je het hebt is deze: http://www.hspvlaanderen.be/
Want laat je niet in een hokje plaatsen laat geen stempel op je drukken, maar leer ermee te leven. Doordat zal je merken dat je ook met bepaalde prikkels anders kan omgaan. 

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM