Waarom stress niet altijd slecht voor je is

© thinkstock.

Stress maakt dik, het geeft je -letterlijk- grijze haren, je humeur heeft eronder te lijden, … Als het over stress gaat, kan je erop rekenen dat er iets negatiefs zal volgen. In sommige gevallen kan stress echter ook positief uitdraaien. “Stress kan je ziek of depressief maken, maar het kan je ook sterker, empathischer en flexibeler maken,” aldus psychologe Kelly McGonigal.

Volgens McGonigal draait alles rond de manier waarop je zelf met stress omgaat. Daarbij haalt ze een studie aan waarbij 30.000 volwassenen maar liefst 8 jaar lang gevolgd werden. Daaruit bleek dat stress je risico op sterfte enkel verhoogt wanneer je zelf gelooft dat stress slecht is voor je gezondheid. De deelnemers die ook onder spanning stonden maar dat zelf niet aan een slechte gezondheid koppelden hadden een veel lager risico.

Hoog tijd om enkele positieve effecten van stress in de kijker te zetten!

1. Strijdvaardigheid

Als je lichaam stress ervaart, zal het antwoorden met een verhoogde hartslag, oppervlakkig ademen en zweten. Op dit moment hangt alles af van hoe je die spanning zelf mentaal ervaart.

De universiteit van Rochester voerde een onderzoek uit bij studenten die makkelijk in paniek raakten bij sociale gebeurtenissen. Deze studenten werd gevraagd om een speech te geven, iets dat zij ervoeren als een erg stressvolle taak. De studenten werden vervolgens onderverdeeld in twee groepen. Aan één groep werd aangeraden om de symptomen te zien als een manier om zich voor te bereiden op ‘de strijd’. Wat bleek? Zij presteerden veel beter dan de andere groep. “De manier waarop je de fysieke signalen van je lichaam interpreteert, is van cruciaal belang,” besluit hoofdonderzoeker Jeremy Jamieson.

2. Betekenisvol leven

Wanneer mensen gevraagd werden of ze vonden dat hun leven betekenis had, bleek dat zij die hun leven als erg betekenisvol zagen het meeste spanning ervoeren. Volgens McGonigal is dit de stress paradox; dezelfde omstandigheden die zorgen voor stress, zullen ook voor meer doelen zorgen in het leven. Dat betekent echter ook dat je zelf die switch kan maken. Zeg niet “mijn leven is erg stresserend”, maar zeg “mijn leven is betekenisvol”.

3. Stress training

Astronauten, dokters, atleten, … Ze doen allemaal aan stress training. Ja, echt. Dat bestaat. Tijdens een gespannen situatie letten je hersenen goed op om zo van de situatie te leren. Dat kan zowel positief als negatief zijn, en alles hangt af van hoe je zelf met de spanning omgaat. Psychologen noemen dit mentale proces ‘stress inoculatie’.

Deze therapie wordt gebruikt om mensen psychologisch flexibeler te maken, waardoor ze beter met spanning om kunnen. Daarbij worden stressvolle situaties bekeken als creatieve puzzels die moeten worden opgelost. Zo worden zulke gebeurtenissen ‘repetities’ waarbij je jezelf de vaardigheden aanleert die je nodig hebt om de situatie de baas te kunnen. Zie stress en spanning dus als een kans om bij te leren, te groeien en een mentale weerstand op te bouwen.

4. Relaties smeden

Al eens gehoord van oxytocine? Deze stof wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’ genoemd, en komt vrij tijdens fysiek contact of seks. Het is echter ook een stresshormoon dat vrijkomt als een reactie op spanning. Als je in een moeilijke situatie terechtkomt, zoekt je lichaam naar steun, mensen waarmee je je verbonden voelt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oxcytocine vrijgesteld wordt om je lichaam te helpen ontspannen.

“Zoek contact met anderen wanneer je onder spanning staat,’ raadt McGonigal aan. “Zo zal er meer oxcytocine vrijkomen, waardoor je sneller herstelt van een stressvolle situatie. De volgende keer dat het je te veel wordt neem je dus beter je telefoon vast om een telefoontje te plegen naar een vriend of vriendin.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2600741/2016/01/29/Waarom-stress-niet-altijd-slecht-voor-je-is.dhtml

Stress kennen we eigenlijk allemaal in de negatieve vorm. Maar er is ook positieve stress. Stress momenten die je alert houden die je sterk maakt. Bepaalde spanningen kunnen stress met zich meebrengen maar die spanningen zijn dan weer nodig om je helder te houden. Denk maar eens als je aan een deadline werkt. De stress die daarbij komt maar nadien helemaal uit je lichaam voelt gaan als de zaak rond is of geklaard is. Het is juist leren omgaan met stress en het niet altijd als iets negatiefs aan te voelen. En sta je echt helemaal onder stress en je weet geen kant op, zoek eens de rust op ga even wandelen of neem telefoon en bel iemand om over iets anders te praten. Dat je even het moment los kan laten. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM