Jongeren willen foto’s op sociale media kunnen blokkeren

’Sharenting’, ouders die foto’s van kroost online zetten, is onderschat probleem

Jongeren willen de mogelijkheid om beelden van hen te blokkeren op sociale media, ook als ze die niet zelf hebben geplaatst. Dat was een van de conclusies bij de zitting van het jongerenparlement die de Privacycommissie vandaag organiseerde in de Kamer.

Honderdtwintig jongeren werkten in het parlement een reeks aanbevelingen voor de regering uit. Een van de opvallende conclusies is dat ze een foto of filmpje waarin ze voorkomen willen kunnen blokkeren, of op zijn minst ‘blurren’. “Een mogelijkheid is een alarmknop, waarmee het beeld tijdelijk onzichtbaar wordt voor andere gebruikers en er een dialoog kan worden opgestart”, vat een deelnemer het samen.
Bart Tommelein is ervan overtuigd dat we een dergelijke maatregel in wetgeving zouden kunnen omzetten, ook tegenover multinationals als Facebook of Twitter. “Ik ben vrij optimistisch dat we dergelijke sites snel een strenger kader kunnen opleggen, omdat de neuzen van de Europese lidstaten stilaan in dezelfde richting wijzen”, zegt hij.Jongeren moeten daarnaast beter worden geïnformeerd over hun rechten op het internet, vinden de 120 deelnemers. Privacyinstellingen bestaan, maar veel gebruikers zijn er niet van op de hoogte. Daar is een rol voor de school weggelegd. “Wanneer men zijn eerste stappen zet op de sociale media is dat het ideale moment om te informeren en te discussiëren”, zegt professor Michel Walrave, die de debatten begeleidde.

Te vaak

Ook voor de ouders is een rol weggelegd, al zijn het soms net zij die zich beter moeten beheersen, vinden de jongeren. Het zogenaamde  ‘sharenting’, ouders die hun kroost te vaak fotograferen en online plaatsen, blijkt niet te onderschatten. “Ouders moet worden aangeleerd het standpunt van hun kinderen in te nemen als ze iets delen”, aldus Walrave. “Mogelijk moet hierrond een campagne worden gevoerd, al kan het ook nuttig zijn het onderwerp aan bod te laten komen in fictieprogramma’s.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2600673/2016/01/29/Jongeren-willen-foto-s-op-sociale-media-kunnen-blokkeren.dhtml
Je zet niet altijd zelf een foto online, soms zijn het je ouders of familie vrienden die dit wel eens doen. Zonder eigenlijk erbij stil te staan dat het soms gebruikt kan worden. Ik bedoel dan dat men ermee gepest kan worden of dat men er andere gedachten mee heeft. Het is dan ook verstandig te weten wat men doet met vakantiefoto’s of andere die je toch wilt delen. Dat het soms voor deze die erop staan anders kan uitdraaien dan een gevoel van leuk. 
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbindenhttp://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM