Wat gebeurt er als je een tampon te lang laat zitten?

4 tot 8 uur, zo lang mag je een tampon maximaal ingebracht houden. Wie deze richtlijn negeert, verhoogt het risico op de zeldzame maar erg gevaarlijke ‘tamponziekte’. Hoe hoog moet onze graad van paniek zijn als we sporadisch die tampon-deadline overschrijden? Gynaecologe Sherry Ross weet het antwoord.

Het toxischeshocksyndroom (TSS) is een aandoening die we om begrijpelijke redenen maar liever mijden. Je krijgt het onder meer door een tampon te lang te laten zitten of te grote tampons te gebruiken, en in het allerergste geval kan het dodelijk zijn. Het overkomt nochtans de beste dames: tijdens een plaspauze op een hectische dag ontdekken dat die tampon al net iets te lang op zijn plek zit dan goed voor ons is. Gelukkig hoeft dat geen rechtstreeks ticket richting ziekenhuis voor de behandeling van TSS te betekenen, stelt gynaecologe Sherry Ros ons gerust.

Zeldzame aandoening

Het toxischeshocksyndroom is een zeldzame ziekte, die één op de 100.000 vrouwen treft. TSS is het resultaat van een infectie door twee types bacteriën: de staphylococcus aureus (‘staph’) en de group A streptococcus (‘strep’). Iedereen heeft een onschadelijke hoeveelheid ‘staph’ bacteriën op de huid en in de vagina. Het probleem ontstaat pas als de bacterie zich massaal begint te vermenigvuldigen, een situatie die kan worden aangewakkerd door een tampon die te lang in het vagina-kanaal blijft zitten, legt gynaecologe Sherry Ross uit.

Broeiplaats voor bacteriën

Niet dat een tampon 12 uur laten zitten meteen TSS betekent, gaat Ross verder. Vergeten of verloren geraakte tampons komen heel vaak voor, soms zelfs weken (!) aan een stuk, weet de gynaecologe. Als er geen infectie optreedt, is het enige merkbare neveneffect daarvan een onaangename geur. Wel geven vergeten tampons aan bacteriën een dankbare plek om te woekeren. Als er daarenboven nog eens bloed aanwezig is, vormt dit de gedroomde plek voor de beestjes om zich te vermenigvuldigen. Hoe groter je tampon, hoe groter de kans op infectie.

Beter voorkomen dan genezen

TSS mag dan wel een zeldzame aandoening zijn, je zorgt er maar beter voor dat het jou niet overkomt. Ross geeft enkele tips om de aandoening te voorkomen.

– Laat een tampon nooit langer dan 8u zitten, en kies voor een formaat dat bij je behoeften en periode van je regels past. Hoe kleiner de tampon, hoe beter.

– Begin niet meteen te panikeren als je merkt dat je een tamponswitch bent overgeslagen. Als de tampon 12 tot 24 uur in je vagina heeft gezeten en je voelt je goed, verwijder hem dan zodra je er aan denkt.

– Zit hij er al langer of krijg je hem zelf niet verwijderd, ga dan naar de dokter om hem eruit te laten halen en jezelf te laten onderzoeken.

– Hou in beide situaties hoe dan ook TSS-symptomen in de gaten zoals plotse koorts, een ziek gevoel en duizeligheid. Ook een soort uitslag die lijkt op zonnebrand kan een symptoom zijn.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2598396/2016/01/28/Wat-gebeurt-er-als-je-een-tampon-te-lang-laat-zitten.dhtml

Belangrijk is dat je de tijd die op de verpakking staat niet overschrijd. Zo ga je zeker geen nare problemen krijgen. Het kan natuurlijk al wel eens gebeuren dat je hem eens iets langer laat zitten dat kan geen kwaad als het maar niet langer is dan 8uur. Belangrijk zijn de punten die staan bij beter voorkomen dan genezen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM