Je eigen stem bepaalt je stemming

communicateHet stemgeluid van mensen heeft grote invloed op hun eigen humeur. Wanneer we naar een aangepaste, vrolijkere versie van onze eigen stem luisteren, verbetert de stemming.

Mogelijk kan het manipuleren van ‘the tone of voice’ zelfs helpen bij de behandeling van depressies…….

Zo blijkt uit Japans / Frans onderzoek, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

109 proefpersonen lazen een kort verhaal van de Japanse schrijver Haruki Murakami voor, terwijl ze een koptelefoon droegen. Hun stem werd opgevangen met een microfoon en direct vervormd, zodat ze vriendelijker, droeviger of angstiger klonken.

De aangepaste versies van de stemgeluiden werden rechtstreeks afgespeeld door de koptelefoon, zodat de deelnemers hun vervormde stem zonder vertraging hoorden.

De meesten hadden gek genoeg niet in de gaten dat hun stem werd gemanipuleerd, wel veranderde hun stemming. Zo verbeterde die als er kunstmatig werd opgevrolijkt door de toonhoogte op te schroeven.

“De relatie tussen expressies en het ervaren van emoties wordt al langer onderzocht”, aldus hoofdonderzoeker Petter Johansson op nieuwssite EurekAlert. “Dit is het eerste bewijs dat stemgeluid een direct effect heeft op emotionele ervaringen.”

De wetenschappers hebben de software uit hun onderzoek gratis beschikbaar gesteld op internet, zodat iedereen de emoties in zijn eigen stemgeluid kan aanpassen. Volgens de wetenschappers kan het digitale platform in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij behandelingen van mensen met een depressie.

BRON: http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/01/13/je-eigen-stem-bepaalt-je-stemming

Je stem geeft een gevoel af en juist daardoor krijgt de ontvanger ook een bepaald gevoel binnen. Daarom zeg ik altijd geschreven worden laten nog altijd niet voelen dan wat gesproken woorden laten voelen. Als je een zin schrijft en hij wordt gelezen dan wordt deze ook geïnterpreteerd zoals de lezer het leest. Dezelfde zin zeggen dan komt er gevoel bij en kan het helemaal anders overkomen. Ook onze stemming zal te horen zijn in ons praten. En dat kan je perfect zelf testen, als je even niet goed voelt zal je ook kort en krachtig antwoord geven. Daar kunnen zelfs emoties voelbaar zijn. Dan dat iemand zich goed en gelukkig voelt.
In een stem is veel uit te halen, dan mag je de persoon nog niet zien of kennen je zal merken dat wat gepraat wordt anders binnen komt. Neem maar eens een telefoongesprek, je ziet elkaar niet en toch krijg je een gevoel van de persoon binnen.
Ik vind het dan ook altijd leuker om te praten met iemand dan dat het via sms mail of dergelijke gaat.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties