Zet je hormonen op dieet

© thinkstock.

Overtollige kilo’s, weinig energie, een beroerde nachtrust of een slecht humeur? Volgens gynaecoloog Sara Gottfried ligt het aan je hormonen. En daarom ontwikkelde ze een detoxkuur van 21 dagen die je lichaam slank maakt en weer in balans brengt.

Ik was vroeger dik … en ik ben een dokter’, schrijft gynaecoloog Sara Gottfried in haar boek ‘The Hormone Reset Diet’. ‘Jarenlang probeerde ik elk dieet dat m’n pad kruiste en gaf ik m’n gebrek aan wilskracht de schuld van die overtollige kilo’s. Pas nadat ik mijn diploma van arts behaalde, in het huwelijksbootje stapte en moeder werd van twee kinderen, ontdekte ik dat het ook anders kan. Eindelijk begreep ik waarom de meeste vrouwen geen baat hebben bij populaire diëten: die slagen er niet in om de échte oorzaak van overgewicht aan te pakken.’

Volgens dokter Gottfried liggen hormonale onevenwichten in 99 procent van de gevallen aan de basis van zwaarlijvigheid: ‘Laat je drang naar zoet zich maar niet intomen? Verzamelen de kilo’s zich gezellig rond je taille? Heb je last van humeurschommelingen, slaap je moeilijk of voel je je geregeld overweldigd? Dan is de kans groot dat je hormonen het op jou gemunt hebben. De hormonen die je vet helpen verbranden (metabolismehormonen, nvdr.) worden dan verkeerd aangestuurd en je krijgt last van dikmakende ontstekingen.’ Daarom ontwikkelde dokter Gottfried een eetpatroon dat vrouwen uit die negatieve spiraal helpt. Haar belofte? Een betere werking van je hormonen en een gezonder gewicht in drie weken!

Chemische boodschappers
Hormonen zijn chemische boodschappers die in het ene orgaan geproduceerd worden en via de bloedstroom andere organen bereiken, waar ze dan hun taken uitvoeren. Ze maken deel uit van een complex en interactief systeem waarin hormonen elkaar onderling beïnvloeden. Bovendien is dat hormonale systeem voortdurend in verandering: onder andere de puberteit, een zwangerschap en de menopauze schudden die uitgebalanceerde organisatie grondig door elkaar. Dan maken bepaalde organen minder hormonen aan of reageren ze niet meer op de hormonen die hen gewoonlijk aansturen. Zo beïnvloeden de natuurlijke veranderingen in onze sekshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) ook de werking van hormonen zoals insuline, waardoor ons lichaam plots op een totaal andere manier omgaat met de calorieën die het te verwerken krijgt. Die veranderingen zorgen voor gewichtstoename. En hoe meer kilo’s er blijven plakken, hoe slechter het hormonale systeem werkt.

Krachtig detoxplan
Dokter Gottfried ontwikkelde een 21-dagen durende detox om die vicieuze cirkel te doorbreken. Haar eetplan is streng, maar ze benadrukt dat het niet om een levenslange ontbering gaat: ‘Na drie weken kan je weer met een schone lei beginnen.’ Het dieet telt zeven fases die telkens een ander metabool hormoon aanpakken. Elke fase duur minstens drie dagen, want dat is volgens Gottfried de tijd die het lichaam nodig heeft om een metabool hormoon te herprogrammeren. De eerste drie dagen schrappen we vlees, daarna volgen – elke drie dagen – nog zes andere voedselgroepen.

Aan de slag

Fase 1: geen vlees (en alcohol)
Vanaf dag 1 herprogrammeren we ons oestrogeengehalte, onze lever en onze darmen. De meeste vrouwen van 35 en ouder zouden kampen met een teveel aan oestrogeen en omdat het oestrogeengehalte van carnivoren vaak hoger ligt dan dat van vegetariërs, schrappen we vlees – behalve biologische kip – tijdelijk van het menu. Wilde zalm, schaaldieren en (bio-)eitjes mogen nog wel, maar naast vlees mijden we ook alcohol, want ook drinken kan het oestrogeenniveau doen stijgen.

Symptomen van oestrogeendominantie:
– moeilijkheden om gewicht te verliezen
– gevoelige borsten
– humeurigheid
– pijnlijke, zware maandstonden

Fase 2: suikervrij
Vanaf dag 4 maken we komaf met onze zin in zoet door ons insulineniveau te resetten. De theorie daarachter luidt als volgt: als we suikerrijk eten, maakt het lichaam veel insuline aan om onze bloedsuikerspiegel opnieuw in balans te brengen. Een slim systeem, maar wel eentje dat blokkeert als het te veel suiker moet verwerken. Ons lichaam wordt dan immuun voor het hormoon insuline, waardoor je bloedsuiker hoge toppen scheert en diepe dalen kent. Omdat dit onder andere tot overgewicht en prediabetes kan leiden, eten we de komende dagen zo weinig mogelijk suiker. Slecht nieuws voor de fans van cola light: ook vervangproducten (zoals aspartaam) laat je beter links liggen.

Symptomen van insulineresistentie:
– gewichtstoename
– suikerverslaving

Fase 3: geen fruit
Van dag 7 tot 9 gaat al onze aandacht naar de reset van leptine, ook wel het hongerhormoon genoemd, door geen fruit meer te eten. Natuurlijk zijn appels en bananen gezond, alleen bevatten ze flink wat fructose (vruchtensuiker). En als we daar te veel van binnenkrijgen, slaat ons lichaam de zoete stof op als vet. Dat vet geeft op zijn beurt leptine vrij, het hormoon dat aangeeft dat we van tafel mogen. Helaas hebben onze hersenen bij een overdaad aan leptine steeds meer moeite om de signalen van het hormoon (‘Ik zit vol!’) op te vangen, waardoor we kunnen blijven eten (en dik worden).

Symptomen van een hoog leptinegehalte:
– gewichtstoename
– extreme honger

Fase 4: cafeïnevrij
Vanaf dag 10 pakken we cortisol, beter bekend als het stresshormoon, aan door cafeïne aan de deur te zetten. Naast stressvolle situaties kunnen ook twee tot drie koppen koffie het cortisolgehalte in je lijf doen oplopen. Door die stijging krijg je meer zin in zoet. Geef je daaraan toe, dan gaat je bloedsuikerspiegel de hoogte in. Daarom vervangen we koffie de komende dagen door kruidenthee.

Symptomen van een onevenwichtig cortisolgehalte:
– stress
– slaapproblemen
– veel honger

Fase 5: geen granen
Vanaf dag 13 laten we brood, pasta en puree voor wat ze zijn en proberen we ons schildklierhormoon te activeren. Dat we daarmee ook ons insuline- en leptinegehalte in evenwicht brengen is mooi meegenomen. Net als suiker en fruit, kunnen granen de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. En we weten nu dat pieken in je bloedsuikergehalte ervoor zorgen dat je meer vet opslaat, dus ruilen we graanproducten de komende dagen voor zoete aardappels, quinoa en kokosbloem.

Symptomen van tekort aan schild-klierhormoon/insulineresistentie:
– opgeblazen gevoel
– vermoeidheid
– haaruitval

Fase 6: zuivelvrij
Vanaf dag 16 laten we zuivel weg. Melk, yoghurt en kaas doen de hoeveelheid groeihormoon (en insuline) in ons lichaam stijgen. En net zoals insuline, helpt groeihormoon te bepalen hoeveel vet je rond je middel opslaat. Daarom vervangt Gottfried zuivel liever door amandel- en kokosmelk.

Symptomen van een onevenwicht in je groeihormoon:
– verstopte of lopende neus
– huidirritaties
– sinusitis

Fase 7: geen toxines
Tijdens deze laatste drie dagen pakken we testosteron aan. Door zoveel mogelijk toxines (gif- en kleurstoffen) te bannen, brengen we dat hormoon weer in balans. Dokter Gottfried raadt haar lezers aan om voor biologische schoonheidsproducten te kiezen, plastic potjes met BPA (de chemische stof bisfenol A, nvdr.) te vermijden en de ramen van het huis wat vaker open te zetten. De lucht die we in ons huis inademen zou namelijk tot vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Bovendien geeft deze fase de reset van oestrogeen, insuline, leptine en schildklierhormoon nog een laatste duwtje in de rug.

Symptomen van een onevenwicht in je testosterongehalte:
– vermoeidheid
– pijnlijke gewrichten
– terugkerende verkoudheden

Vanaf dag 22: wat nu?
Voeg na (minstens) drie dagen telkens één geschrapte voedselgroep weer toe aan je dieet. Gun jezelf voldoende tijd om naar je lichaam te luisteren en ontdek zo welke voeding goed voor je is.

Handige detoxtips
– Sta elke ochtend op de weegschaal.
– Drink daarna een kop lauw water met het sap van 1/4 citroen (of een lepel appelciderazijn) en een snufje cayennepeper.
– Schraap je tong elke ochtend.
– Borstel je lichaam voor je onder de douche springt.
– Wissel onder de douche koud en warm water af.
– Neem geregeld een warm bad met zuiverend zout en essentiële olie.
– Drink dagelijks 2,2 liter water (mannen drinken 3 liter).
– Eet 450 g groenten per dag (groenten zijn het beste medicijn voor ontregelde hormonen).
– Eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel en zo veel mogelijk bio.
– Beweeg elke dag een halfuur (wandelen of yoga dragen de voorkeur).
– Eet voldoende vezels (slik supplementen of voeg gemalen lijnzaad toe aan je maaltijden).
– Probeer dagelijks een proteïneshake te drinken (bij voorkeur bij het ontbijt).

Door Melanie Goethals

Detoxproof winkelen
Een eiwitshake (eiwitpoeder met amandelmelk en MCT-olie) als ontbijt
Groenten à volonté
Appelciderazijn en rodewijnazijn (om al die groenten op smaak te brengen)
Gezonde vetstoffen (olijfolie voor saladedressings, kokosolie en ghee voor het bakken)
Kip, kalkoen, wilde vis en eieren (biologisch)
Fruit dat weinig suiker bevat (zoals citroenen en bessen)
Avocado
Hummus
Plat en bruisend water
Kruidenthee
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/3904/Gezond-afslanken/article/detail/2571972/2015/12/31/Zet-je-hormonen-op-dieet.dhtml
Niet alleen voor de vrouwen ook voor de mannen is het al eens goed jaarlijks je lichaam te ontgiften. Het is misschien een voornemen om dit jaar eens te doen. Ik zelf doe het tweemaal per jaar. En moet zeggen je voelt het in je lichaam. Alles wordt zuiver. Maar ik begin 3-4 dagen eerst met ui en look te eten dat ik in sla meng. Dit alleen om bloed en lever te zuiveren. Het nadeel is op de vierde dag stink je echt naar look en ui en zeker als je zweet. Je voelt je er echt goed mee.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertentie