Zet je hormonen op dieet
Overtollige kilo’s, weinig energie, een beroerde nachtrust of een slecht humeur? Volgens gynaecoloog Sara Gottfried ligt het aan je hormonen. En daarom ontwikkelde ze een detoxkuur van 21 dagen die je lichaam slank maakt en weer in balans brengt.
Ik was vroeger dik … en ik ben een dokter’, schrijft gynaecoloog Sara Gottfried in haar boek ‘The Hormone Reset Diet’. ‘Jarenlang probeerde ik elk dieet dat m’n pad kruiste en gaf ik m’n gebrek aan wilskracht de schuld van die overtollige kilo’s. Pas nadat ik mijn diploma van arts behaalde, in het huwelijksbootje stapte en moeder werd van twee kinderen, ontdekte ik dat het ook anders kan. Eindelijk begreep ik waarom de meeste vrouwen geen baat hebben bij populaire diëten: die slagen er niet in om de échte oorzaak van overgewicht aan te pakken.’
Volgens dokter Gottfried liggen hormonale onevenwichten in 99 procent van de gevallen aan de basis van zwaarlijvigheid: ‘Laat je drang naar zoet zich maar niet intomen? Verzamelen de kilo’s zich gezellig rond je taille? Heb je last van humeurschommelingen, slaap je moeilijk of voel je je geregeld overweldigd? Dan is de kans groot dat je hormonen het op jou gemunt hebben. De hormonen die je vet helpen verbranden (metabolismehormonen, nvdr.) worden dan verkeerd aangestuurd en je krijgt last van dikmakende ontstekingen.’ Daarom ontwikkelde dokter Gottfried een eetpatroon dat vrouwen uit die negatieve spiraal helpt. Haar belofte? Een betere werking van je hormonen en een gezonder gewicht in drie weken!
Chemische boodschappers
Hormonen zijn chemische boodschappers die in het ene orgaan geproduceerd worden en via de bloedstroom andere organen bereiken, waar ze dan hun taken uitvoeren. Ze maken deel uit van een complex en interactief systeem waarin hormonen elkaar onderling beïnvloeden. Bovendien is dat hormonale systeem voortdurend in verandering: onder andere de puberteit, een zwangerschap en de menopauze schudden die uitgebalanceerde organisatie grondig door elkaar. Dan maken bepaalde organen minder hormonen aan of reageren ze niet meer op de hormonen die hen gewoonlijk aansturen. Zo beïnvloeden de natuurlijke veranderingen in onze sekshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) ook de werking van hormonen zoals insuline, waardoor ons lichaam plots op een totaal andere manier omgaat met de calorieën die het te verwerken krijgt. Die veranderingen zorgen voor gewichtstoename. En hoe meer kilo’s er blijven plakken, hoe slechter het hormonale systeem werkt.
Krachtig detoxplan
Dokter Gottfried ontwikkelde een 21-dagen durende detox om die vicieuze cirkel te doorbreken. Haar eetplan is streng, maar ze benadrukt dat het niet om een levenslange ontbering gaat: ‘Na drie weken kan je weer met een schone lei beginnen.’ Het dieet telt zeven fases die telkens een ander metabool hormoon aanpakken. Elke fase duur minstens drie dagen, want dat is volgens Gottfried de tijd die het lichaam nodig heeft om een metabool hormoon te herprogrammeren. De eerste drie dagen schrappen we vlees, daarna volgen – elke drie dagen – nog zes andere voedselgroepen.
Aan de slag
Fase 1: geen vlees (en alcohol)
Vanaf dag 1 herprogrammeren we ons oestrogeengehalte, onze lever en onze darmen. De meeste vrouwen van 35 en ouder zouden kampen met een teveel aan oestrogeen en omdat het oestrogeengehalte van carnivoren vaak hoger ligt dan dat van vegetariërs, schrappen we vlees – behalve biologische kip – tijdelijk van het menu. Wilde zalm, schaaldieren en (bio-)eitjes mogen nog wel, maar naast vlees mijden we ook alcohol, want ook drinken kan het oestrogeenniveau doen stijgen.
Symptomen van oestrogeendominantie:
– moeilijkheden om gewicht te verliezen
– gevoelige borsten
– humeurigheid
– pijnlijke, zware maandstonden
Fase 2: suikervrij
Vanaf dag 4 maken we komaf met onze zin in zoet door ons insulineniveau te resetten. De theorie daarachter luidt als volgt: als we suikerrijk eten, maakt het lichaam veel insuline aan om onze bloedsuikerspiegel opnieuw in balans te brengen. Een slim systeem, maar wel eentje dat blokkeert als het te veel suiker moet verwerken. Ons lichaam wordt dan immuun voor het hormoon insuline, waardoor je bloedsuiker hoge toppen scheert en diepe dalen kent. Omdat dit onder andere tot overgewicht en prediabetes kan leiden, eten we de komende dagen zo weinig mogelijk suiker. Slecht nieuws voor de fans van cola light: ook vervangproducten (zoals aspartaam) laat je beter links liggen.
Symptomen van insulineresistentie:
– gewichtstoename
– suikerverslaving
Fase 3: geen fruit
Van dag 7 tot 9 gaat al onze aandacht naar de reset van leptine, ook wel het hongerhormoon genoemd, door geen fruit meer te eten. Natuurlijk zijn appels en bananen gezond, alleen bevatten ze flink wat fructose (vruchtensuiker). En als we daar te veel van binnenkrijgen, slaat ons lichaam de zoete stof op als vet. Dat vet geeft op zijn beurt leptine vrij, het hormoon dat aangeeft dat we van tafel mogen. Helaas hebben onze hersenen bij een overdaad aan leptine steeds meer moeite om de signalen van het hormoon (‘Ik zit vol!’) op te vangen, waardoor we kunnen blijven eten (en dik worden).
Symptomen van een hoog leptinegehalte:
– gewichtstoename
– extreme honger
Fase 4: cafeïnevrij
Vanaf dag 10 pakken we cortisol, beter bekend als het stresshormoon, aan door cafeïne aan de deur te zetten. Naast stressvolle situaties kunnen ook twee tot drie koppen koffie het cortisolgehalte in je lijf doen oplopen. Door die stijging krijg je meer zin in zoet. Geef je daaraan toe, dan gaat je bloedsuikerspiegel de hoogte in. Daarom vervangen we koffie de komende dagen door kruidenthee.
Symptomen van een onevenwichtig cortisolgehalte:
– stress
– slaapproblemen
– veel honger
Fase 5: geen granen
Vanaf dag 13 laten we brood, pasta en puree voor wat ze zijn en proberen we ons schildklierhormoon te activeren. Dat we daarmee ook ons insuline- en leptinegehalte in evenwicht brengen is mooi meegenomen. Net als suiker en fruit, kunnen granen de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. En we weten nu dat pieken in je bloedsuikergehalte ervoor zorgen dat je meer vet opslaat, dus ruilen we graanproducten de komende dagen voor zoete aardappels, quinoa en kokosbloem.
Symptomen van tekort aan schild-klierhormoon/insulineresistentie:
– opgeblazen gevoel
– vermoeidheid
– haaruitval
Fase 6: zuivelvrij
Vanaf dag 16 laten we zuivel weg. Melk, yoghurt en kaas doen de hoeveelheid groeihormoon (en insuline) in ons lichaam stijgen. En net zoals insuline, helpt groeihormoon te bepalen hoeveel vet je rond je middel opslaat. Daarom vervangt Gottfried zuivel liever door amandel- en kokosmelk.
Symptomen van een onevenwicht in je groeihormoon:
– verstopte of lopende neus
– huidirritaties
– sinusitis
Fase 7: geen toxines
Tijdens deze laatste drie dagen pakken we testosteron aan. Door zoveel mogelijk toxines (gif- en kleurstoffen) te bannen, brengen we dat hormoon weer in balans. Dokter Gottfried raadt haar lezers aan om voor biologische schoonheidsproducten te kiezen, plastic potjes met BPA (de chemische stof bisfenol A, nvdr.) te vermijden en de ramen van het huis wat vaker open te zetten. De lucht die we in ons huis inademen zou namelijk tot vijf keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Bovendien geeft deze fase de reset van oestrogeen, insuline, leptine en schildklierhormoon nog een laatste duwtje in de rug.
Symptomen van een onevenwicht in je testosterongehalte:
– vermoeidheid
– pijnlijke gewrichten
– terugkerende verkoudheden
Vanaf dag 22: wat nu?
Voeg na (minstens) drie dagen telkens één geschrapte voedselgroep weer toe aan je dieet. Gun jezelf voldoende tijd om naar je lichaam te luisteren en ontdek zo welke voeding goed voor je is.
Handige detoxtips
– Sta elke ochtend op de weegschaal.
– Drink daarna een kop lauw water met het sap van 1/4 citroen (of een lepel appelciderazijn) en een snufje cayennepeper.
– Schraap je tong elke ochtend.
– Borstel je lichaam voor je onder de douche springt.
– Wissel onder de douche koud en warm water af.
– Neem geregeld een warm bad met zuiverend zout en essentiële olie.
– Drink dagelijks 2,2 liter water (mannen drinken 3 liter).
– Eet 450 g groenten per dag (groenten zijn het beste medicijn voor ontregelde hormonen).
– Eet zo weinig mogelijk bewerkt voedsel en zo veel mogelijk bio.
– Beweeg elke dag een halfuur (wandelen of yoga dragen de voorkeur).
– Eet voldoende vezels (slik supplementen of voeg gemalen lijnzaad toe aan je maaltijden).
– Probeer dagelijks een proteïneshake te drinken (bij voorkeur bij het ontbijt).
Door Melanie Goethals
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Alles draait om je hormonen
Alles draait om je hormonen is het nieuwe vuistdikke boek van Rineke Dijkinga, orthomoleculair therapeute en voedingsdeskundige. Centraal staat de vraag hoe je je hormoonhuishouding positief kunt beïnvloeden via voeding.
Alles draait om je hormonen
Rineke Dijkinga schetst kort de werking van de belangrijkste hormonen in je lichaam. Zonder heel ingewikkeld of medisch te worden. Duidelijk wordt dat hormonale klachten vele gedaantes aannemen. Het vervelende is dat het ene hormonale euvel snel leidt tot nog meer problemen met andere hormonen. Hormonen kunnen er alleen voor zorgen dat jij in balans bent als ze onderling in balans zijn! Daarom richt de orthomoleculair therapeute en voedingsdeskundige zich in dit boek niet zozeer op specifieke hormonale kwalen, maar op het totale plaatje. Een gezonde hormoonbalans is afhankelijk van veel factoren. Bijvoorbeeld stressbeheersing, milieu, beweging, slaap en je bewustzijn. En voeding natuurlijk.
De richtlijnen in een notendop
Eten om je hormonen in evenwicht te brengen bestaat uit twee hoofdregels:
Vermijd bepaalde voedingsmiddelen, omdat die een verstorende werking hebben
We krijgen verhoudingsgewijs veel hormoonverstorende stoffen binnen. Via voeding en de verpakking van voedsel. Denk aan bestrijdingsmiddelen, zware metalen (via vis) en BPA’s in plastic. Synthetische stoffen die in ons lichaam een vergelijkbare werking hebben als hormonen en zo het wankele evenwicht verstoren.
Nuttig bepaalde voedingsmiddelen, omdat die een versterkende werking hebben
Veel voedsel levert wel calorieën maar onvoldoende voedingsstoffen (nutriënten) op. Kies voor voedsel met veel voedingstoffen. Je snapt het al: groenten en fruit.
Rineke Dijkinga benadrukt dat ieder mens anders reageert op voedsel. Dat vind ik een sterk punt aan haar boek. Uit recent onderzoek blijkt ook dat wat voor de een gezond is, voor de ander niet goed is. Toch zijn bovenstaande richtlijnen voor iedereen een goed idee.
Recepten
Alles draait om je hormonen bevat maar liefst ruim 100 recepten. Van een lekkere bloemkool-kombusoep tot een zalige slowfoodpizza. Bij elk recept vertelt de auteur iets over de nutriënten en geeft ze handige achtergrondinformatie.
Informatief kookboek
Dankzij de heldere introductie over hormonen, de bijdragen van diverse gastauteurs zoals Ralph Moorman en Barbara Havenith en de uitgebreide bijlagen met onder andere hormoonchecklisten, informatie over zwangerschap, de schildklier en gezonde darmen is dit een boek dat ongelooflijk veel kennis biedt over je hormoonhuishouding. Toegankelijk opgeschreven, voor iedereen begrijpelijk. Wil je helemaal niet lezen over je hormoonhuishouding, maar direct aan de slag met anders eten om je hormonen in evenwicht te brengen? Dan sla je die informatie over en stort je je direct op de fijne gezonde recepten.
BRON: http://spiritualiteit.blog.nl/onderwerpen/gezond-eten/2016/01/07/alles-draait-om-je-hormonen