The most wonderful time, maar niet voor wie afscheid van iemand moest nemen

De straten zijn versierd met feestelijke lichtjes, op kerstmarkten hoor je overal vrolijke kerstnummers en shoppingscentra worden overspoeld door blije gezichten op zoek naar een cadeautje. Voor velen is de eindejaarsperiode echter extra pijnlijk omdat ze iemand op het feest missen.
Zwijgen doet niet verdwijnen, is de voornaamste raad die expert in de rouwverwerking Manu Keirse, klinisch psycholoog, in deze periode kan geven.

Mensen verwachten dat je er na 7 maanden al “over bent”, maar 7 jaar is de normale termijn voor een rouwproces.

Specialist in rouwverwerking, Manu Keirse.

“Niet praten over het pijnlijke onderwerp heeft net een averechts effect.”

De eerste vraag die vaak op een kerstfeest gesteld wordt is: alles goed? Waarop vaak dan een snelle  ‘ja, ja’ volgt om er vanaf te zijn. Rouwexpert Manu Keirse raadt mensen die het tijdens de zogenaamd vrolijkste periode van het jaar het erg moeilijk hebben aan net wél te praten over hun verdriet.

Geen druk
Het is niet gek om tijdens de kerstperiode overvallen te worden door verdriet en pijn om een overleden persoon, ook al is het al even geleden dat je afscheid van die geliefde moest nemen. Keirse legt uit dat mensen vaak erg weinig geduld hebben als het over rouwen gaat. “Velen vragen zich na 7 maanden al af waarom die ouders nu nog niet over het overlijden van hun kindje zijn? Maar een normale termijn om een overlijden een plaats te geven is zeven jaar. Leg jezelf dus geen druk of een termijn op voor het rouwproces, maar aanvaard die droevigheid en het verdriet en durf erover te praten.”

Confrontatie met gemis
“Vaak hebben gesprekspartners de neiging om een overledene dood te zwijgen, omdat we denken dat een gesprek te pijnlijk wordt. Ze willen iedereen het verdriet besparen, maar net door dit moeilijke onderwerp te vermijden voelen rouwenden zich eenzamer en snijdt het verdriet des te meer in hun hart. Ik hoor vaak: “de foto van die geliefde stond het hele feest in de kamer, maar er werd met geen woord over hem of haar gerept, de naam werd niet eens vermeld. Maar bij de persoon die rouwt, ligt dat gemis net de hele avond op het puntje van de tong. Dan confronteert al die gezelligheid, dat samenzijn met de familiie ons net met die lege plek. Dan worden mensen die rouwen net met de neus op de feiten gedrukt. En omdat we ons dan minder met het werk of hobby’s kunnen bezighouden, is er plots veel tijd om aan dat verdriet te denken.”

Hoe kan je helpen?
“Wie een rouwende persoon wil steunen, kan dit doen door het probleem en de overleden persoon net wel ter sprake te brengen en herinneringen op te halen. Manu Keirse waarschuwt nu tijdens de feestdagen niet te vragen aan het gezelschap: “Hoe gaat het?” Want dat wordt vaak gevolgd door “Goed zeker?” Dan schrik je mensen net af om te zeggen dat het net niet goed gaat. Het is beter een gesprek te beginnen met: Dit zijn waarschijnlijk moeilijke dagen voor jullie? Hoe ben je de laatste dagen doorgekomen? Dan laat je namelijk de optie open. Als mensen geen zin hebben om erover te praten, dan kunnen ze hier zelf over beslissen.”

Wat kan je zelf doen?
“De mensen die weten dat de kerstperiode moeilijk wordt, nemen best hun tijd en lassen af en toe een rustpauze in. Neem niet te veel hooi op je vork, maar plan ook tijd in om het verdriet te verwerken. Want als je een rouwproces doormaakt, dan verricht je emotionele arbeid, dat is echt werken. Je hebt dan niet altijd de kracht om in drukke winkels een hele feestmaaltijd in te slaan. Durf beroep te doen op een traiteur en plan alles goed op voorhand, neem tijd om na te denken en zorg dat je voldoende slaapt. En hoewel we de feestdagen associëren met alcohol, is het beter om je consumptie te beperken. Het kan je slaappatroon verstoren, heeft een uitputtend effect op je lichaam en versterkt je emoties. Dat op een moment waarop dat verdriet al groot is. Heb je geen zin om een boom te versieren en alles vol te stouwen met pakjes? Vraag dan aan de gasten om een herinnering aan de overleden persoon neer te pennen. Laat ze het op een papiertje schrijven dat je dan in de boom hangt. Zo is degene die je mist de hele feestperiode in jullie harten en hoofd aanwezig”, besluit de specialist in rouwverwerking.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/649/Verdriet/article/detail/2564583/2015/12/23/The-most-wonderful-time-maar-niet-voor-wie-afscheid-van-iemand-moest-nemen.dhtml
Dit is zeker niet makkelijk. Zelf heb ik een schoonbroer op nieuwjaarsdag verloren die de strijd van darmkanker niet meer aankon. En een tweede schoonbroer op kerstdag. En waar het eigenlijk op zo een moment gezellig moet zijn wordt er er altijd aan herinnerd. Als familie is het dan belangrijk om erover te praten, maar dan in de positieve zin. Ga niet de moeilijke tijden op zo een moment bespreken. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM