Dit zegt je persoonlijkheid over je gezondheid

iStock_000051675808_MediumRaar maar waar: of je introvert dan wel extravert bent, heeft invloed op je gezondheid. Elk persoonlijkheidstype heeft zijn sterke en zwakke kanten.

Ongeveer twee derde van de Nederlanders heeft een meer extraverte persoonlijkheid. Een derde is meer introvert. En van sommige mensen is niet duidelijk te zeggen of ze extravert dan wel introvert zijn. Introverte en extraverte mensen zitten anders in elkaar en dat komt mede doordat hun hersenen verschillend werken. Het systeem van hersenvezels die de hersenschors activeren, slaat bij introverten eerder aan dan bij extraverten. Ze voelen zich dan lekker energiek, maar ze raken óók sneller overprikkeld.

 

Energietips
•    Voor introverte mensen geldt al snel dat het te druk is. Ben je introvert, neem dan overzichtelijke hoeveelheden informatie tot je en gebruik één medium tegelijk. Dus óf de televisie, óf de computer, óf de tablet.
•    Voortdurende onderbrekingen, telefoongesprekken en kleine kinderen kunnen een introvert persoon uitputten. Dagelijkse time-outs zijn onmisbaar. Zet de telefoon een tijdje uit of ga in je eentje wandelen.
•    Mensen met een extraverte persoonlijkheid laden zich op door de drukte op te zoeken. De extravert leeft op van spontane ideeën en verrassingen. Zorg voor veel activiteiten, (vooral) ook wanneer je een relatie hebt met een introvert.

Wie is het gelukkigst?
Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontdekten dat extraverte mensen over het algemeen gelukkiger zijn dan introverte. Dat komt onder andere doordat extraverten blijer worden van activiteiten waar een beloning aan vastzit, zoals sporten waarbij je kunt winnen. Daarnaast halen ze meer plezier uit sociale contacten.
Boele de Raad, emeritus hoogleraar persoonlijkheidspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen, ziet nóg een verklaring voor het grotere geluksgevoel van extraverten: “Vroeger was het een deugd om ingetogen en nadenkend te zijn. Met onze op de televisie gerichte maatschappij lijkt extraversie tegenwoordig meer gewaardeerd te worden dan introversie. Extraverten zijn door die waardering meer tevreden met zichzelf. Introverten hebben het vaak wat moeilijker. Tegen een stil en teruggetrokken kind wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat hij eens lekker mee moet doen. Je kunt van een introvert nooit een extravert maken, hoogstens de scherpe kantjes eraf halen.”

Gelukstips
•    Ben je introvert, laat je dan af en toe overhalen om wél mee te gaan naar een sociale gelegenheid. Ga niet compleet tegen je aard in, maar experimenteer bij tijd en wijle. Uit onderzoek blijkt dat de introverte mens daar uiteindelijk toch iets gelukkiger van wordt.
•    Ben je extravert, probeer je dan niet te ergeren aan introverte personen. Kijk naar waar een introvert persoon goed in is: hard werken, zich concentreren en eerst denken in plaats van meteen doen.
•    Hoorde je vroeger vaak dat je saai was? Of dat je je minder terug moest trekken? Misschien heb je daardoor het idee gekregen dat introvert-zijn niet goed is. Wees je bewust van dit soort afwijzende boodschappen uit het verleden en laat ze achter je.

Wie loopt meer risico op een depressie?
Introverten hebben een grotere kans om een depressie te krijgen. Uit een onderzoek van de Universiteit van North Carolina onder depressieve mensen blijkt dat driekwart (74 procent) van hen introvert is. Waarschijnlijk komt dit doordat introverten meer geneigd zijn zich te isoleren. Bovendien spreken ze zich minder uit over wat eraan schort, ook tegen hulpverleners.

Tips om je beter te voelen
•    Vind je het moeilijk om over je gezondheid te praten met mensen die je niet (goed) kent, bijvoorbeeld met een arts? Neem dan iemand mee die daar geen problemen mee heeft.
•    Gevoelens opschrijven is voor veel introverten makkelijker dan ze uitspreken. Uit verschillende studies blijkt dat schrijven de kans op een depressie vermindert. Het is al genoeg om, gedurende een periode van vier maanden, drie tot vijf keer 15 tot 20 minuten te schrijven.

Wie heeft een grotere kans op verkoudheid?
Introverte mensen blijken gevoeliger te zijn voor virussen dan extraverte personen. De Universiteit van Nottingham ontdekte dat mensen die extravert zijn een beter immuun­systeem hebben. Aangenomen wordt dat zij meer sociale contacten hebben, waardoor ze een betere weerstand ontwikkelen.

Weerstandtips
•    Specifieke tips voor introverten om het immuunsysteem een oppepper te geven, zijn er helaas niet. Wel kan gezegd worden dat het voor een betere weerstand nóg belangrijker is dat je voldoende beweegt, genoeg groente en fruit eet en genoeg slaapt.

Wie loopt een groter risico op overgewicht?
Het lijkt erop dat extraverten meer kans hebben op overgewicht, aldus het Zwitsers federaal instituut voor technologie (EHT Zürich). Extraverte persoonlijkheden hebben in het algemeen meer kans om te veel te eten omdat ze vaker naar feestjes, etentjes en andere sociale gelegenheden gaan. Bovendien zeggen ze niet snel nee tegen een hapje of een drankje, omdat ze dat niet sociaal vinden.

Gewichttips
•    Eet met aandacht, ook als je intussen met anderen praat. Wanneer je met aandacht eet, eet je langzamer en voel je je sneller verzadigd.
•    Maak thuis en in restaurants gezonde keuzes. Kies bijvoorbeeld een gerecht met tomatensaus in plaats van roomsaus, neem twee voorgerechten in plaats van een voor- en hoofd­gerecht. Als je dit consequent doet, krijg je minder kilocalorieën binnen.

Allemaal hetzelfde?
Niet alle introverten zijn verlegen en niet alle ­extraverten zijn brutaal. Boele de Raad: “Iemand die introvert is, hóeft niet verlegen te zijn. Dat is alleen zo als je naast introvert ook nog angstig bent in de omgang met anderen. En een extravert persoon kán overmoedig zijn en zich daardoor brutaal gedragen, maar dat is lang niet altijd het geval. Het ligt aan de samenstelling van je hele persoonlijkheid, dus aan de eigenschappen die je bezit naast je mate van extraversie.”

BRON: http://50plus.blog.nl/gezondheid/2015/12/16/dit-zegt-je-persoonlijkheid-over-je-gezondheid

Je persoonlijkheid heeft zeker met je gezondheid te maken. We hebben allemaal zo en zo onze sterke en zwakke kanten. In onze sterkte kanten zal men minder gezondheidsproblemen kennen dan in onze zwakke kanten. En toch hoort het ook bij ons en is het ook hier leren mee om te gaan. Hier spreekt men nu over introvert dan wel extravert. Maar heb zelf maar eens een slechte dag een slecht humeur dan kan er al snel minder energie stromen en ben je vatbaarder voor allerlei gezondheidsproblemen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM