Preventieve borstamputatie blijkbaar toch niet altijd beste keuze

 

Nadat jarenlang een pleidooi werd gehouden voor preventieve borstamputatie, blijkt uit nieuw onderzoek dat die ingreep toch niet altijd de beste keuze is. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Bij vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben, is het vaak beter de borst te sparen en radiotherapie te geven dan de borst volledig te amputeren. Dat staat in een studie van Marissa van Maaren van het ­Integraal Kankercentrum ­Nederland. Zij bekeek de gegevens van 37.207 vrouwen bij wie tussen 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd vastgesteld. De patiënten die een borstsparende operatie hadden ondergaan, hadden 21 procent meer kans om na tien jaar nog in leven te zijn dan de vrouwen bij wie de borst werd weggenomen.

“Het verhaal van Angelina Jolie heeft een piek veroorzaakt in het aantal amputaties, maar er is te vaak onnodig voor die ingreep gekozen”, zeggen artsen Rudy Van den Broecke (UZ Gent) en Jacques De Grève (UZ Brussel).

Van den Broecke zegt dat het in de meerderheid van de gevallen beter is een borstsparende operatie te doen waarbij de tumor wordt weggenomen met slechts een klein deel van het gezonde borstweefsel, gevolgd door radiotherapie.

Op dit moment wordt in dertig tot veertig procent van de gevallen gekozen voor amputatie. “We moeten naar een verhouding 80 procent borstsparende ingrepen, 20 procent amputaties”, zegt De Grève.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/82/Borstkanker/article/detail/2555863/2015/12/14/Preventieve-borstamputatie-blijkbaar-toch-niet-altijd-beste-keuze.dhtml

Via de link kan je het filmpje bekijken. 
Nu wat ik al meermaals geschreven heb, een borstbesparende operatie is soms beter dan een amputatie. Nu preventief over gaan naar borstamputatie omdat het gen aanwezig is of omdat het veel in de familie voorkomt is nog altijd geen zekerheid. Dit is meer en meer naar voren gekomen door bekende mensen in de media. En vrouwen het is voor een vrouw toch het belangrijkste om de borsten te behouden denk ik. 
Ik heb ooit de vraag gesteld aan een gynaecoloog of onze kinderen zich moesten laten testen. Waarop de prof al snel zei en dan weten ze misschien dat ze drager zijn maar is het nog niet zeker dat ze het krijgen, en dus ook anders om. Dat ze geen drager zijn en rust vinden maar wel borstkanker krijgen. En de testen kosten nog heel veel geld. Zelf onderzoek en een jaarlijkse onderzoek is veel belangrijker zei hij. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM