10 manieren om je geest vrij te maken van zorgen
Wim Annerel

Don’t worry, be happy!
Op sommige momenten heb je gedachten die je liever niet hebt, zoals aanhoudende zorgen, of terugkerende piekergedachten. En vaak worden ze nog hardnekkiger wanneer je er absoluut niét aan wil denken.
Probeer bijvoorbeeld eens niét te denken aan een grote roze olifant met paarse stippen. De kans is groot dat net het omgekeerde gebeurt: hoe meer je je concentreert op het niet denken aan die olifant, hoe meer jouw geest zich op dat beeld zal richten.
Dat komt omdat onze geest niet goed is in iets niet doen.
De beste manier om jouw geest te bevrijden van ongewenste gedachten is om er andere gedachten voor in de plaats te stellen. Of om de oorzaak van de gedachten die je hebt weg te nemen of op te lossen. Of om de volgende 10 tips te volgen!
1. Laat het verleden los
Het verleden loslaten laat jou toe om te focussen op het hier en nu. En het helpt jou om meer bekrachtigende gedachten te kiezen.
2. Handel mindful
Dankzij mindfulness ‘vergeet’ je die negatieve gedachten
Mindful zijn is jouw aandacht richten op dagdagelijkse handelingen die je normaal op automatische piloot verricht. Met aandacht afwassen, je tanden poetsen, of de tafel dekken dus. Door mindfulness te oefenen, concentreert jouw geest zich op de taak die voorhanden is, eerder dan op gedachten en gevoelens die je niet wil hebben.
3. Vergeef
Een andere persoon – of zelfs jezelf – vergeven helpt jou om het verleden achter je te laten en jezelf te bevrijden van negatieve emoties en gedachten.
4. Mediteer
Al duizenden jaren gebruiken mensen meditatie om hun geest helder en vrij te maken. Daarvoor moet je geen kaarsen branden of jezelf in een lotuspositie wringen. Je kan gewoon comfortabel gaan zitten, jouw gedachten toelaten en die gedachten door jouw geest laten gaan zonder erop in te gaan. Dit tien minuten doen kan al voldoende zijn om jouw geest te bevrijden van aanhoudende en vervelende gedachten.
5. Doe fysieke oefeningen
Bewegen maakt je vaak automatisch positiever en gelukkiger
Door te bewegen focust je lichaam zich op het moet doen en wordt de aandacht afgeleid van jouw geest. Bovendien zorgen fysieke oefeningen ervoor dat erendorfinen in jouw lichaam vrijkomen en dat jouw cortisolniveau verlaagt, waardoor je vaak in een positievere en gelukkigere stemming komt.
6. Stop met je schuldig te voelen
Schuld is een emotie die kan uitmonden in een gevoel van machteloosheid. Wees je ervan bewust wanneer je je schuldig voelt en vind manieren om je te ontdoen van die schuldgevoelens.
7. Glimlach en lach
Onderzoek toont aan dat je je beter voelt wanneer je glimlacht en lacht, zelfs al voel je daar geen aanleiding toe! Je brein registreert de bewegingen van de spieren in je gezicht als je glimlacht en produceert hormonen en chemische stofjes die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Jouw ‘betere’ emoties maken het ook makkelijker om te veranderen hoe je denkt. Tip: naar een grappige film kijken is een leuke manier om jezelf aan het (glim)lachen te brengen.
8. Stop met de lovejunk uit te hangen
Veel mensen zijn ‘verslaafd’ aan de goedkeuring van anderen. Maar door jouw leven te leiden in functie van de waardering van anderen, zet je jezelf vast. Merk op wanneer je de lovejunk uithangt en start met je eigen leven te leiden!
9. Doe één ding waar je wat bang voor bent
Doe vandaag één ding waar je wat bang voor bent of dat je maar bent blijven uitstellen. Jouw geest zal zich scherp beginnen te focussen door de adrenaline die jouw lichaam produceert.
10. Ruim op
Een rustgevende omgeving – vrij van rommel – helpt je om jouw geest meer te ontspannen. Zonder de afleiding van allerlei bezittingen rondom jou ben je vrijer om jouw geest te richten op meer positieve gedachten.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Mijn dochter heeft deze tekst uitgeprint en zal het eens proberen.
Laat het maar eens weten dan.
Sommige kende ik en doe ik ook geregeld.
Aum Shanthi
Wat ook érg helpt (in mijn geval tenminste) is relativeren; schiet ik met deze gedachte iets op? nee? weg ermee 😉 Je zorgen maken om zaken waar je nú (of sowieso) geen invloed op hebt is zinloos, dus laat ik het gewoon. In het begin is dat best moeilijk, maar oefening baart kunst 😉 Het gaat erom dat je doorhebt wat die nare gedachten met je doen, en dat je je er voortaan tegen beschermt. Trouwens, óók een goede vraag die je jezelf kunt stellen is: wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Vaak is het namelijk niet het einde van de wereld.. 😉
De laatste zin is voor velen de juiste zin. Voor is het niet het einde van de wereld. Door te relatieveren kan je het ook positief gaan bekijken en zo je hoofd leegmaken. Maar ergens blijven op denken is nooit goed.
Aum Shanthi