OORZAAK HOOFDPIJN OF MIGRAINE ZIT VAAK IN OPMERKELIJKE HOEK

Oorzaak hoofdpijn of migraine zit vaak in opmerkelijke hoek

Rode wijn, gerijpte kaas, een haarband, slechte lichaamshouding of salamiworst. Het zijn allemaal mogelijke oorzaken van hoofdpijn of migraine. Hieronder vind je acht onverwachte triggers vanhoofdpijn en migraine:

Hoofdpijntrigger 1: Sterke geuren

Indringende geuren kunnen bij mensen migraine aanwakkeren. Tijdens een migraineaanval zorgen hersensignalen voor verwijding van de bloedvaten in de hersenvliezen. Deze vliezen lopen vlak onder je schedel en bedekken je hersenen. De zenuwuiteinden rondom die bloedvaten raken geprikkeld en geven een pijnsignaal af. Hoe geuren aanzetten tot het verwijden van bloedvaten, is nog altijd onduidelijk. Het vermoeden bestaat dat sterke geuren het zenuwstelsel prikkelen. De meest bekende boosdoeners zijn verf, stof, parfum en bepaalde bloemen.

Hoofdpijntrigger 2: Haaraccessoires

Je haardracht kan leiden tot spanningshoofdpijn. Zo beknelt een strakke staart misschien het bindweefsel van de schedel, met als gevolg hoofdpijn. Haarbanden, vlechten en strakke petjes of hoeden kunnen hetzelfde effect teweegbrengen. Je haar loslaten zorgt meestal snel voor een verbetering.

Over de ontstaansmechanismen van spanningshoofdpijn bestaan overigens verschillende meningen. Wanneer de spieren van je hoofd, nek en schouders heel strak gespannen staan, komt de doorbloeding van de schedelspieren in het gedrang. Afvalstoffen worden dan niet meer goed afgevoerd en prikkelen de zenuwen in het hoofd. Volgens nieuwere inzichten is er bij spanningshoofdpijn sprake van een tijdelijke overgevoeligheid van de schedel, doordat minder endorfines – de natuurlijke pijnstillers van het lichaam – worden afgescheiden.

Hoofdpijntrigger 3: Slechte lichaamshouding

Je hoeft je niet in het zweet werken om spanning rond je hoofd- en nekspieren te creëren. Hangen achter je bureau, te lang kijken naar een te hoog scherm of de telefoon tussen oor en nek klemmen is voldoende om spanningshoofdpijn te veroorzaken. Laat je werkplek controleren door een arbomedewerker als je vaak last hebt van hoofdpijn tijdens of na werk.

Hoofdpijntrigger 4: Kaas

Een product dat migraine teweeg kan brengen, is gerijpte kaas. Blauwe kaas, brie, cheddar, feta, mozzarella of Zwitserse kaas bevatten namelijk de boosdoener tyramine. Mensen met het ‘kaassyndroom’ krijgen stekende hoofdpijn van gerijpte kaas of andere producten met tyramine. Tyramine komt voor in eiwitrijke producten die aan bederf onderhevig zijn. De bacteriën in deze producten zetten het eiwit tyrosine om in tyramine. Naarmate de producten langer worden bewaard, neemt de hoeveelheid tyramine erin toe. Het komt ook van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kippenlevers, kool, bonen, pruimen, vijgen rozijnen en aardappelen.

Hoofdpijntrigger 5: Rode wijn

Rode wijn kan je hevige migraine bezorgen. Het bevat namelijk tyramine. Doordat alcohol de bloeddoorstroming naar je hersenen doet toenemen, kan het effect nog sterker zijn.  Wil je op speciale gelegenheden toch van een glas wijn genieten, overleg dan met je dokter of je eventueel preventief medicatie kan nemen.

Hoofdpijntrigger 6: Voorbewerkt vlees

Denk goed na over het consumeren van een plakje salami of boterhamworst. Ook voorbewerkt vlees bevat de migrainetrigger tyramine. Onder voorbewerkt vlees verstaan we vlees dat is geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen. Dit geldt vooral voor vleeswaren en worst. Bovendien zit er in voorbewerkt vlees vaak voedingsadditieven genoemd nitraat of nitrieten. Deze zouden bij sommige mensen de bloeddoorstroming naar de hersenen doen stijgen. Migraine veroorzaakt door voedingsadditieven wordt meestal aan beide kanten van het hoofd gevoeld, in tegenstelling tot een gewone migraine die aan één kant wordt gevoeld.

Hoofdpijntrigger 7: Maaltijden overslaan

Je hebt niet altijd door dat hoofdpijn komt door het overslaan van een maaltijd. De hoofdpijn komt meestal voordat je door hebt dat je honger hebt. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door je lage bloedsuikerspiegel. Probeer deze niet op te krikken door een chocoladereep of andere zoetigheden. Hierdoor schiet je bloedsuikerspiegel omhoog, om daarna weer in een flinke dip te komen.

Hoofdpijntrigger 8: Roken

Roken staat bekend als een oorzaak van hoofdpijn. En niet alleen de persoon die zelf rookt kan er last van krijgen. Nicotine zorgt voor vernauwing van de bloedvaten in de hersenen wat hoofdpijn kan veroorzaken. Stoppen met roken zou vooral patiënten met clusterhoofdpijn helpen. Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn, die vooral mannen treft. Het is een heftige, borende pijn die rondom of achter één oog plaatsvindt. De aanvallen komen groepsgewijs voor, vandaar de Engelse benaming ‘cluster’.

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/oorzaak-hoofdpijn-of-migraine-zit-vaak-in-opmerkelijke-hoek/

Top 4 meest opmerkelijke oorzaken hoofdpijn

Waar komt die hoofdpijn toch vandaan? Veel oorzaken van hoofdpijn zijn onbekend bij de meeste mensen, waardoor de oorzaak niet achterhaald wordt.  Je denkt er ook liever niet over na en grijpt snel naar een paracetamol. Zo, dat lucht op… voor eventjes dan. Maar het is beter om stil te staan bij de oorzaak van je hoofdpijn, want het kan je humeur behoorlijk verpesten. Het is soms even zoeken naar wat jouw hoofdpijn “triggert”, want de oorzaken zijn complex en uiteenlopend. Iedereen kent griep, verkoudheid en stress als oorzaak van hoofdpijn, maar sommige oorzaken zijn minder bekend. De vier meest opmerkelijke:

1. Overmatig gebruik van pijnstillers

Uit onderzoek aan de Universiteit Leiden blijkt dat overmatig gebruik van pijnstillers en cafeïne de belangrijkste oorzaak is van chronische hoofdpijn. Chronische hoofdpijn is een verzamelterm van alle soorten hoofdpijn die meer dan veertien dagen per maand terugkeren. Je kan, zonder dat je het weet, verslaafd zijn aan pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Je lost je hoofdpijn zo vaak op met pijnstillers of cafeïne, dat je eraan went. Vervolgens krijg je hoofdpijn als je de pijnstillers niet meer slikt. Zo beland je in een vicieuze cirkel. De beste remedie is stoppen met de pijnstillers en cafeïne, ten minste drie maanden. Uit het onderzoek bleek echter ook dat stoppen niet zo makkelijk is. Zelfs op dringend advies van de huisarts, pastten patiënten hun medicijngebruik nauwelijks aan.

2. Vliegreizen en ozon

Veel mensen hebben na een vliegreis last van hoofdpijn. Onderzoekers weten waarom. Het komt door de erg hoge mate van ozon in een vliegtuig. Ozon komt van nature voor in de atmosfeer. De blootstelling aan ozon is in vliegtuigen twee keer zo hoog dan goed voor je is. Het blijkt dat ozon op een negatieve manier inwerkt op lichaamsoliën zoals squaline, die op je huid, in je haar en ook in je kleding wordt aangetroffen. Deze negatieve interactie veroorzaakt onder andere hoofdpijn. Volgens onderzoeksleider Charles Weschler van de Universiteit voor Geneeskunde en Tandheelkunde in New Jersey, kan bij verder onderzoek eenvoudige maatregelen ontwikkeld worden om vliegtuigen te beschermen tegen de overmatige blootstelling aan ozon.

3. Veranderende weersomstandigheden

De meeste hoofdpijn- of migrainepatiënten geven veranderend weer aan als een belangrijke trigger voor hun klachten. Onderzoek van onder andere Harvard School of Public Health toont aan dat deze hoofdpijnpatiënten wel eens gelijk kunnen hebben. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat, ongeacht de tijd van het jaar, de kans op hoofdpijn toenam met 7,5% bij een stijging van de temperatuur van 3,2 graden Celcius. Een lage luchtdruk bleek nauwelijks effect te hebben op het ontstaan van hoofdpijn. Uitlaatgassen van auto’s bleken de kans op hoofdpijn trouwens ook sterk te vergroten.

4. Seks

Seks kan (helaas) ook een trigger zijn van hoofdpijn. Als je al last hebt van migraine, is de kans op hoofdpijn tijdens de seks groter. Meestal doet de hoofdpijn zich voor tijdens de opwindingsfase of tijdens het orgasme. De heftige, stekende pijn welke tijdens een orgasme kan ontstaan, wordt waarschijnlijk, net als migraine, veroorzaakt door een verandering van de bloeddoorstroming in je hersenen. Bij migraine verwijden de bloedvaten in de hersenvliezen zich. Deze vliezen lopen vlak onder je schedel en bedekken je hersenen. De zenuwuiteinden rondom die bloedvaten raken geprikkeld en geven een pijnsignaal af. Hoofdpijn tijdens de opwindingsfase is een gevolg van spierverkramping. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ongemakkelijke houding of het niet ontspannen zijn.

Overigens geldt dit niet voor iedereen: sommige mensen met hoofdpijn hebben juist baat bij seks. De pijnklachten verminderen of verdwijnen na de seks!

Wist je dat..

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/top-4-meest-opmerkelijke-oorzaken-hoofdpijn/

Bepaalde dingen kunnen hoofdpijn tot zelfs migraine uitlokken. En juist dat moet men te weten komen wil met het voorkomen of minderen. Verandering van weer kan zelf inspelen op migraineaanval. Natuurlijk is het ook zo, voor de ene zal het uitlokken voor de ander weer niet. Daarom merk je dat men ook hoofdpijn of migraine niet kan gaan vergelijken bij mensen. Soms hangen bepaalde dingen wel samen maar het is niet altijd zo dat het voor de ene wel een aanval uitlokt en voor de ander niet. 
Soms is het ook lang zoeken en kan het zelfs van zelf overgaan na jaren. De meeste vrouwen zullen het kennen voor en tijdens hun menstruatie. Maar er zijn er die het ook van andere dingen krijgen. Daarom is het soms goed van een migraine dagboek bij te houden, of een maand opschrijven wat je eet doet en ook je levensomstandigheid. Stress en onder druk staan is ook niet echt goed. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

2 Comments:

  • Anouk

    Allemaal waar! Je vraagt je eerder af waardoor je het niet kan krijgen. Te weinig vocht binnen krijgen werkt ook niet mee. Maar vooral stres en moeheid zijn bij mij de voornaamste. Maar ook positieve stres (bijvoorbeeld druk zijn met leuke dingen) geeft vaak migraine.

  • Anouk ook kan dat triggeren. Het is juist zoals ik schrijf het soms eens opschrijven.
    En wat heel goed helpt is magnesium nemen.

    Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

aardemeisje916141755.wordpress.com/

Terug naar onze eigen natuur

Kiran ✨

Reading And Writing is the best Investment of Time ✨ ( Motivational Thoughts) "LIFE IS A JOURNEY"

Ms. C. Loves

If music be the food of love, play on✨

Multidimensional_Art

L'illusione, la realtà oltre lo specchio.

deniseblogt

Blogs over van alles en nog wat

Leven met Endo

Laten we samen endometriose overwinnen

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

zinderen

op weg naar authentiek leven

Nadia wandelt

Wandelblog

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Art, health, civilizations, photography, nature, books, recipes, etc.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Vreemde avonturen in een klein dorpje

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

%d bloggers liken dit: