Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?
Een weekend heeft in principe als doel om de batterijen terug op te laden. Maar vaker wel dan niet verschijnen we op maandagochtend nog vermoeider op het werk dan vlak voor het weekend. Hoe komt dat toch, en wat kunnen we eraan doen? Leen Steyaert, gezondheidsbegeleidster, naturopaat en auteur van het boek “Oerrritme” legt uit.
Dat je het extra moeilijk hebt om op maandag uit je warme bed te kruipen is helemaal niet vreemd, integendeel. “Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat, kan je dat effect vergelijken met een jetlag,” legt Leen Steyaert uit. Zij is gezondheidsbegeleidster en naturopaat, en daarnaast ook auteur van het boek “Oerritme”.
Innerlijke klok
Die vermoeidheid heeft alles te maken met onze innerlijk ingebouwde klok, waar we aan prutsen als we ons slaap- en waakritme aanpassen. “Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok,” verklaart Steyaert. “We gaan bijvoorbeeld wat later slapen en we staan wat later op. Je lichaam kan dat tot op zeker hoogte wel aan, maar vanaf dat het verschil groter wordt dan 2u, begin je dat te voelen. Zaterdag en zondag zul je hier het minste hinder van ondervinden, maar het is pas maandag – als je er opnieuw vroeg uit moet – dat je het lastig zal krijgen. Die maandagblues krijg je doordat je innerlijke klok je sociale klok niet kan volgen.”
Niet te veel uitslapen
Het spijt ons dit te moeten zeggen, maar de enige manier om maandag wat frisser voor de dag te komen, is door niet te veel uit te slapen in het weekend. “Het is belangrijk dat je zelfs tijdens het weekend zoveel mogelijk regelmaat behoudt. Hoe minder je verschilt van je weekritme, hoe beter,” vervolgt Steyaert. “Eigenlijk zijn we er niet op gebouwd om uit te slapen. Oudere mensen kunnen trouwens niet meer zo goed uitslapen, omdat hun innerlijke klok al meer verstoord is dan die van jongere mensen. Dat verklaart ook waarom jongeren veel langer in hun bed kunnen blijven soezen dan oudere mensen.” De ochtendstond heeft dus goud in de mond. Zélfs in het weekend, helaas.
Sommige onder ons zullen het wel kennen moe aan een week beginnen. En dan hoor je vaak dit PFFF wat was dit een zwaar weekend. Nu het kan al eens gebeuren dat je moe bent op een maandag morgen. Maar meestal komt dit ook door jezelf. Je blijft langer liggen als in de week, je gaat op korte tijd dingen doen of zware inspanningen. Dat maakt dat je eigenlijk niet luistert naar je lichaam. Ook soms teveel eten in een weekend kan je op een maandag een zwaar gevoel geven en ook dat gevoel niet uitgerust te zijn.
Luister naar je innerlijke klok, luister naar je lichaam. Dan ga je merken dat je maandag ook fris en vol energie aan de dag beginnen kan.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Verklaard een hoop 😉 *gaap*
hahaha. Geen excuus meer nu. 🙂
Aum Shanthi
Of misschien dagelijks wat eerder onder de wol…:)
Ook een goede maar het dan ook doortrekken in het weekend. 😉
Aum Shanthi