Hoe stress ook positief kan uitdraaien

© Thinkstock.

We hoeven het je niet meer te vertellen: stress is niet gezond. Het jaagt je bloeddruk en cholesterol de hoogte in, draagt bij tot overgewicht en is slecht voor hart- en bloedvaten. In sommige gevallen kan het echter ook een positief effect hebben.

Grote stressmomenten kunnen ons kracht geven in de toekomst

Dr. Bellingtier

Wetenschappers aan de North Carolina State University konden vaststellen dat stress in bepaalde omstandigheden een positieve bijwerking kan hebben. In een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Gerontology: Psychological Sciences, merkten ze dat bepaalde stress mensen jonger kan doen voelen.

Volgens dr. Jennifer Bellingtier moet er wel een onderscheid gemaakt worden tussen chronische of langdurige stress, of één grote stresserende gebeurtenis. Ze vroeg voor haar onderzoek aan mensen die het laatste jaar iets traumatisch of een grote verandering meemaakten, zoals een sterfgeval of een pensioen, hoe oud ze zich voelden. Die antwoorden vergeleek ze met mensen die het laatste jaar geen noemenswaardige stresserende gebeurtenissen kenden.

Wat bleek? Wie een zware tegenslag of verandering te verwerken kreeg, voelde zich een stuk jonger dan de andere groep. Volgens Bellingtier wisten ze immers een stuk beter om te gaan met de dagelijkse, kleinere stressmomenten. “Hoe traumatisch de gebeurtenis ook was, in de toekomst kan het ons helpen en ons kracht geven tijdens andere moeilijke periodes”, aldus Bellingtier. “Grote stresspieken kunnen dus een voordeel zijn als je dagelijks veel kleine stressmomenten hebt. Het is zo gemakkelijk om op te gaan in de kleinste dingen; het helpt dan als je weet dat je veel erger hebt meegemaakt en overleefd.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/640/Stress/article/detail/2529616/2015/11/19/Hoe-stress-ook-positief-kan-uitdraaien.dhtml

Als men onder stress staat door omstandigheden is het nodig om grenzen aan te geven, zodat je de rust kan vinden. Maar je hebt positieve stress, dat maakt dat je met iets bezig bent en dat je toch alles op alles zet om het klaar te krijgen. Want je leert anders om te gaan met stress, je kan het ook lichamelijk beter relativeren.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM