Appelvormig figuur? Dan heb je sneller last van vreetbuien

Vrouwen met een appelvormig figuur hebben een groter risico op het krijgen van een eetaanval. Zo’n vreetbui waarbij je even de controle verliest en alles wil eten wat op je pad komt, zou vaker voorkomen bij vrouwen die veel vet rond de heupen hebben. Een laag zelfbeeld is hier de oorzaak van, zo wijst een onderzoek van Drexel University uit.

De appel, de peer of de zandloper: vrouwenfiguren worden wel eens opgedeeld in deze metaforen, waarbij het appelfiguur verwijst naar dames die veel vet rond de heupen opslaan. Vrouwen met dit soort figuur zouden een groter risico hebben op controleverlies bij het eten, die in vreetbuien kunnen uitmonden.

Laag zelfbeeld en verstoord eetgedrag
Om tot die conclusie te komen gingen onderzoekers van de Drexel University in Philadelphia systematisch de eetgewoonten van zo’n 300 vrouwen na, gedurende 2 jaar lang. Daarnaast keken ze naar de tevredenheid van de vrouwen over hun lichaam en mogelijke depressiesymptomen als ze enkele kilo’s bijkomen. Zo vonden de wetenschappers een verband tussen vetverdeling op het lichaam, zelfbeeld en verstoord eetgedrag.

Appelfiguur en vreetbuien
Vrouwen met een appelvormig figuur bleken tot 53% meer risico te hebben op het ervaren van controleverlies tijdens het eten dan de andere lichaamstypes. Zij bleken ook het minst tevreden te zijn over hun lichaam, los van hoeveel ze elk afzonderlijk wogen. Controleverlies bij het eten wordt in dit onderzoek gedefinieerd als een voorbode op vreetbuien. Tijdens een vreetbui worden abnormaal hoge dosissen voedsel gegeten, terwijl controleverlies zowel om grote als kleine porties kan gaan.

Psychologisch en mogelijk biologisch

Een mogelijke verklaring voor dit verband is psychologisch. Het zandloperfiguur wordt in de westerse cultuur als de norm gezien, en vrouwen die niet in dit ideaal passen voelen zich ontevreden over hun lichaam. Dat kan leiden tot controleverlies rond eten, dat nog eens extra gevoed wordt door stress. Daarnaast is er een hypothese dat er ook een biologische verklaring zou zijn. Vetcellen sturen signalen naar de hersenen over honger en verzadiging, en vermoed wordt dat de signalen anders zijn afhankelijk van waar op het lijf het vet zich bevindt. Maar om daar uitsluitsel over te kunnen geven, moet nog verder onderzoek verricht worden.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/95/Eetstoornis/article/detail/2527103/2015/11/17/Appelvormig-figuur-Dan-heb-je-sneller-last-van-vreetbuien.dhtml

Ergens kan ik begrijpen dat het figuur van een vrouw een rol kan spelen in voeding. Meestal zijn ze niet tevreden met hun lichaam hun zelfbeeld is heel laag en zo gaan ze dan naar voeding grijpen dat juist voor hen niet goed is. Een mollig  iemand zal het niet erg vinden om naar eten te grijpen al weet ze dat het verkeerd is. En dat de vetten en suikers juist nog meer op die plaatsen gaan blijven hangen. Ook is het zo dat je zelfbeeld zo laag is en dat je lichaam eigenlijk niet graag ziet en er gebeurd iets of je zit even down dat je sneller naar eten gaat grijpen. Men noemt het vreetbuien en het ergste van al is dan men nog het meest ongezonde gaat nemen. Kijk uit met wat je eet en je lichaamsbouw. Veel hangt samen om juist op die plaatsen nog meer bij te komen dat je zeker en vast niet wilt.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM