
Proefpersonen kunnen pijnprikkels met 27 procent verzachten door te mediteren volgende de zogenoemde mindfulness-methode.
Als ze in plaats van meditatie een placebo-medicijn krijgen, zoals een zalfje, vermindert hun pijn met slechts 11 procent.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.
Hitte-element
Bij het experiment werd bij 57 proefpersonen een soort hitte-element tegen de huid van hun onderbeen gedrukt. Het apparaatje had een temperatuur van 120 graden Celsius.
Sommige deelnemers kregen vervolgens de opdracht om te mediteren, anderen kregen een placebo-zalfje toegediend. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt van alle proefpersonen.
Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de fysieke pijn van de mediterende deelnemers sterk afnam. De emotionele pijn die de proefpersonen voelden als gevolg van het hitte-element verminderde met 44 procent. Bij de proefpersonen die een zalfje kregen toegediend, nam het emotionele aspect van de pijn slechts met 13 procent af.
Hersengebieden
De meditatie activeerde ook andere hersengebieden dan het nepzalfje. De mindfulness-meditatie zorgde vooral voor activiteit in delen van het brein die met zelfcontrole te maken hebben. Bij proefpersonen die het placebo-effect ervoeren, werden vooral hersengebieden actief, die betrokken zijn bij pijnverwerking.
De pijnstillende werking van meditatie werd vier jaar geleden al aangetoond door dezelfde wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Center in de Verenigde Staten. Volgens hoofdonderzoeker Fadel Zeidan bewijst het nieuwe experiment dat de pijnstillende werking van mindfulness echt is, en verschilt van placebo-effecten.
“Deze studie toont voor het eerst aan dat mindfulness-meditatie op een heel andere manier voor pijnstilling zorgt dan een placebo-zalfje”, verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.
Behandeling
De resultaten van het onderzoek kunnen mogelijk worden gebruikt in de medische wereld. “Gezien onze bevindingen gaan we ervan uit dat 20 minuten meditatie per dag genoeg is om pijnbestrijding te verbeteren”, aldus Zeidan. “Omdat we gezonde proefpersonen hebben gebruikt, weten we echter nog niet of onze bevindingen ook gelden voor mensen met chronische pijn.”
Mindfulness is een methode van mediteren waarbij mensen zich zo veel mogelijk bewust worden van fysieke sensaties zonder erop te reageren.
BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/4164197/pijnstillende-werking-van-meditatie-geen-placebo-effect-.html
Meditatie helpt zeker pijnstillend alleen is het de juiste houding vinden om tot rust te komen. En meestal is dat gewoon plat op de grond liggen. Alleen moet je dan uitkijken dat je niet inslaap valt want dan mediteer je niet.
Ook is het juist leren om de pijn blijvend verzachtend te houden.
Ik zelf verleg mijn pijngrens door meditatie, als het nodig is. En hou nog altijd steeds van eerst zelf iets proberen dan gelijk naar de reguliere geneeskunde te grijpen, al zal ik het niet uitsluiten als het echt nodig is.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Daarom zijn de mensen die mediteren ook zo relax en pijn vrij, dan zal dit misschien wat voor mijn zijn en mijn zoon.
Gouweleeuw pijn vrij zijn we niet. Wel kunnen we onze pijn beter doseren en dragelijker maken.
Het is belangrijk om je lichaam te kennen en je lichaam te scane in zo een meditatie. Dan aankomen bij de pijn daar energie naar toe sturen.
Aum Shanthi
Ga ook dit gebruiken. Past perfect bij mijn volgende blogje. 💡
Ik kijk er naar uit 😊
Aum Shanthi