Leugens bij de dokter: daarom doen we het

© thinkstock.

Het is onvermijdelijk: bij de dokter kunnen we ons af en toe aan ongemakkelijke vragen verwachten. Ongeveer een derde van de mensen beantwoord die vragen echter lang niet zo eerlijk, blijkt uit een nieuwe studie van ZocDoc. Hoe komt het toch dat we massaal liegen tegen de persoon in doktersjas?

© thinkstock

ZocDoc, een online applicatie om een doktersafspraak te maken, ondervroeg enkele duizenden Amerikanen over hun relatie en communicatie met hun dokter. Blijkt dat dertig procent van de (Amerikaanse weliswaar) vrouwen en drieëntwintig procent van de mannen, niet altijd eerlijk is tegen de dokter als het gaat om hun gezondheid.

Bijna zesenveertig procent van hen doet dat omdat ze zich schamen en omdat ze niet willen veroordeeld worden. Ongeveer een derde van de ondervraagden zegt dat ze liegen omdat ze het juiste moment vaak niet vinden om iets te vertellen of omdat de dokter er geen specifieke vragen over stelt.

Hier zijn de vijf meest voorkomende onderwerpen, waar we wel eens over durven liegen tegen de dokter:

“Ik ben geen drinker”
Op sommige dagen durven we de alcoholnormen wel eens overschrijden. Het is belangrijk om er openlijk over te praten met je dokter aangezien een hoge alcoholconsumptie gelinkt wordt aan heel wat gezondheidsrisico’s. Daarnaast heeft jouw alcoholverbruik een invloed op de medicatie die wordt voorgeschreven en kunnen er zo complicaties of bijwerkingen optreden.

“Ik sport regelmatig”
Dertig minuten per dag bewegen is niet alleen gezond voor mensen die willen afvallen, het maakt je spieren sterker, voorkomt osteoporose, maakt het hart sterker, kan voor een lagere bloeddruk zorgen en vermindert de kans op verschillende ziektes zoals diabetes. Doe het dus voor jezelf en niet omdat je de dokter niet wil teleurstellen.

“Ik vrij veilig”
Het is te begrijpen dat je niet wil toegeven one-night stands te hebben of geen bescherming gebruikt uit angst om als ‘onverantwoordelijk’ of ‘promiscue’ over te komen. Onveilig vrijen verhoogt echter – zoals je waarschijnlijk zelf ook wel weet – de kans op soa’s. Praat erover met je dokter zodat de nodige tests kunnen worden gedaan.

“Ik rook niet”
Roken is ongezond, dat weten we. Waarom hoeven we dat dan nog eens van een dokter te horen? Of we minimaliseren het en denken: “ik rook alleen wanneer ik drink, dus dat is niet echt roken”. Eigenlijk maakt het niet uit wat je zegt, want zodra de dokter aan een onderzoek begint, zal hij of zij meteen merken of je al dan niet de waarheid vertelt. Daarnaast versnelt roken het verouderingsproces van de huid en kan het zorgen voor astma, longkanker en meer. Het beste is dus om gewoon eerlijk te zijn tegenover de dokter.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2520568/2015/11/11/Leugens-bij-de-dokter-daarom-doen-we-het.dhtml

Naar gelang de vraag zullen we niet eerlijk een antwoord geven, maar we zullen wel zien dat we ook onze gezondheid er niet mee schaden. Als een arts vraagt ga je vaak wandelen, zal het antwoord ja zijn, omdat je ook wandelend naar de winkel gaat. Maar eigenlijk is dat niet hetzelfde dan een uurtje intensief wandelen. Zo merk je dan voor jezelf zeker op dat je op bepaalde vragen anders gaat antwoorden. Net zoals je soms een bepaalde vragenlijst moet invullen voor gezondheidsdoeleinden, dat je ook daar anders op antwoord dan het daadwerkelijk is.
Als we dan nog eens nemen dat het over moeilijk bespreekbare delen gaat van het lichaam zoals intieme delen dan is het soms moeilijk om bepaalde vragen eerlijk te beantwoorden. Maar je moet zoiets voor jezelf weten natuurlijk, eerlijkheid ook tegen een arts duurt het langst en kan er sneller een juiste diagnose gesteld worden. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM