WAAR DIENT DE SLAAP VOOR?

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot een chronisch gebrek aan slaap. Waarom is het zo belangrijk dat we ons slaap- en waakritme niet ontregelen en het circadiaans ritme of  24-uursritme respecteren?

Wat gebeurt er tijdens de slaap?

We hebben slaap  nodig om lichamelijk en geestelijk te recupereren. Tijdens deze fase verbruiken we zo goed als geen energie en daalt dus ons calorieverbruik. Slaap is ook onontbeerlijk voor de zelfregulering (homeostasie) van het lichaam. Tal van hormonen, zoals het groeihormoonmelatonine, worden dan aangemaakt. Slaap is ook onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de goede werking van het centrale zenuwstelsel.

Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap?

Als er gebrek aan slaap ontstaat, krijgen we allerlei lichamelijke problemen: vermoeidheid, prikkelbaarheid of een slecht humeur dat zelfs kan leiden tot depressie, verstoorde eetlust, concentratieproblemen en slaperigheid met vermindering van de prestaties en, bij kinderen en pubers, meer agressie en slechtere schoolresultaten.

Prof. Yvan Touitou, chronobioloog: «Mensen kunnen op die manier een slaapstoornis ontwikkelen met een zogenaamde vertraagde slaapfase. Het is een echte vicieuze cirkel. Deze  slaapstoornissen worden veroorzaakt door het feit dat iemand almaar later gaat slapen. We stellen die situatie ook vast bij kinderen en pubers door het gebruik van diverse elektronische media, vaak in overdreven mate. Dat is nadelig voor hun gezondheid, maar ook voor hun verdere schoolcarrière».

Wie heeft last van slaapschuld?

15 % van de actieve bevolking werkt ‘s nachts. Het zijn dus nachtarbeiders, mensen die geen vaste werkuren hebben of van wie de werkuren afwijken van de gewone werkuren. Maar slaapschuld komt ook voor bij volwassenen en pubers met een vertraagde slaapfase. Het risico op ontregeling van de biologische klok bij pubers stijgt alarmerend; almaar meer jongeren stapelen hun slaapschuld op omdat ze tot laat in de avond (of langer zelfs) voor de televisie of andere schermen zitten. Dat leidt tot vermoeidheid en slaperigheid overdag, maar ook tot stofwisselingsproblemen, stemmingswisselingen en neurocognitieve stoornissen met achteruitgang van de schoolresultaten.

Prof. Touitou: «Blootstelling aan kunstlicht ’s nachts veroorzaaktslaapstoornissen. Het licht – ook het zwakkere ledlicht van tablets en mobiele telefoons – blokkeert de productie van melatonine, het nachtelijke hormoon dat de slaap bevordert. Het ledlicht van die toestellen heeft een golflengte van ongeveer 460-480 nanometer en zit dus in het blauwe lichtspectrum. Maar dat blauwe licht verstoort onze biologische klok. Al naar gelang de blootstelling zal het dag- en nachtritme vervroegd of vertraagd worden en raakt iemands biologische klok daardoor ontregeld».

Pubers en het gevecht met de slaap

De puberteit leidt een verschuiving van de circadiaanse fase (24-uursritmevan slaap en waak) van ongeveer twee uur. Soms bestaat daar ook een erfelijke vatbaarheid voor. Die verschuiving is verantwoordelijk voor de toenemende problemen van inslapen ’s avonds en wakker worden ‘s ochtends. Daarom lijden zo veel pubers (zo’n 16 %) aan het vertraagde of vervroegde slaapfasesyndroom. En aangezien de slaapbehoefte op dezeleeftijd dezelfde blijft, leidt de verschuiving van de  circadiaanse fase tot een chronisch slaaptekort. De technologische revolutie van de voorbije decennia heeft de situatie alleen maar verslechterd.

Een goede nachtrust: vier regels

De verstoring van de circadiaanse slaapfase door nachtarbeid is een apart geval.  Voor mensen met normale werktijden en voor scholieren geldt natuurlijk in de eerste plaats dat iedereen anders is: er zijn kleine slapers (gemiddeld minder dan acht uur) en grote slapers (meer dan acht uur). Maar zelfs voor mensen die niet veel slaap nodig hebben, zal een nachtrust van minder dan zes uur uiteindelijk leiden tot slaapschuld en slaapstoornissen.

Om goed te slapen moet iedereen zich aan deze vier regels houden:

  • Zorg dat u voldoende slaapt: tieners moeten normaal gemiddeld negen uur slapen, maar ze slapen maar zeven tot acht uur, dat is twee uur minder dan in de jaren 90. 17% van de pubers klaagt over de kwaliteit van de slaap en 20% heeft in het afgelopen jaar al minstens één keer een psychotroop genomen (hypnotica of psychostimulerende middelen).
  • Volgens de National Sleep Foundatin ( 2015) zouden kinderen van 6-13 jaar negen tot elf uur moeten slapen, een volwassene zeven tot negen uur en een bejaarde zeven tot acht uur.
  • Probeer op een vast uur te gaan slapen en op te staan. Denken dat u de zogenaamde verloren slaap van door de week in het weekend kunt inhalen, is een illusie: als u nog later opstaat, belandt u in een situatie van desynchronisatie, de zogenaamde social jetlag; dat wil zeggen dat uw biologische klok niet meer synchroon is met uw omgeving.
  • Mijd ‘s avonds blootstelling aan licht en dat minstens 45 minuten voor het slapengaan. Schakel uw mobiele telefoon, uw tablet en uw pc uit. Licht bevordert het slaapgebrek, omdat het ons wakker houdt en we dus geen zin hebben om te gaan slapen.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/waar-dient-de-slaap-voor/actueel/1185

We hebben allemaal onze slaap nodig. Ieder levend wezen zal slapen op een moment. Hoelang dat hangt af van de persoon of het levend wezen. Maar als persoon hebben we minimum 6uur slaap nodig. Hebben we dat niet dan kunnen we ons moe gaan voelen en zal de dagtaak er onder leiden. Slaap kunnen we ook niet inhalen al denken veel mensen dat en waar ik al over geschreven heb. Maar eens een nachtje minder slapen kan geen kwaad als het maar niet te vaak voorkomt. Dan ga je het toch voelen aan jezelf.
En we weten van baby’s dat ze de dag voor de nacht kunnen nemen, en dat dit op een moment zwaar wordt voor de ouders. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM