“Minder pijn bij onderzoek borstkanker door Sensitive Smart Paddle”

Onderzoek naar borstkanker kan met veel minder pijn gebeuren. Dat is het motto van het Amsterdamse bedrijf Sigmascreening. Dat heeft een apparaat ontwikkeld voor de mammografie. Het voelt hoe hard het op de borst drukt en kan voorzichtiger controleren. Hard genoeg zodat de arts goede beelden krijgt, zo zacht dat het minder pijn doet, legt bestuursvoorzitter Ivo Aarninkhof uit.

De drukplaat, de Sensitive Smart Paddle, komt voort uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In dat ziekenhuis draait het apparaat al twee jaar. Ongeveer 2.000 vrouwen zijn er inmiddels mee onderzocht. Een tweede exemplaar wordt volgende week geplaatst bij een ander ziekenhuis in Nederland. Aarninkhof wil nog niet zeggen welk. Volgens hem lopen er ook gesprekken met ziekenhuizen in Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland.

Angst
In Nederland worden elk jaar bijna 1,3 miljoen vrouwen uitgenodigd om te worden gecontroleerd op mogelijke plekjes in de borsten. Een op de vijf komt niet opdagen, dus ruim 200.000 vrouwen. Enkele tienduizenden van hen blijven thuis omdat ze te bang zijn voor de pijn van de controle. Van hen zullen enkele tientallen mogelijk sterven aan borstkanker.

Het apparaat werkt ongeveer op dezelfde manier als het scherm van een smartphone of een tablet. In het folie zitten nanodraadjes, die een signaal geven als er contact met de borst is, zoals een smartphone voelt dat je met je vinger op het scherm drukt. “Zo weet je de oppervlakte. Het apparaat weet hoeveel kracht het zet. Kracht gedeeld door oppervlakte is de druk.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2516333/2015/11/06/Minder-pijn-bij-onderzoek-borstkanker-door-Sensitive-Smart-Paddle.dhtml

Ik hoor het dikwijls zeggen van vrouwen dat dit een pijnlijk onderzoek is. Dit alleen omdat de borst eigenlijk geplet wordt en toch heel wat pijn kan veroorzaken. Zeker dat ze al pijnlijk aanvoelen en dan nog eens door zo een machine geplet worden om een goed beeld van de binnenkant te krijgen. Dan kan dit wel eens goed uitkomen voor de vrouwen en het onderzoek. Want het is toch belangrijk om het te laten doen zodat men ziektes kan voorkomen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM