5 onverwachte dingen die je libido kunnen verpesten

 
© thinkstock.

Konden jullie vroeger niet van elkaar afblijven, maar staat jullie seksleven tegenwoordig op een lager pitje, omdat jij er nu eenmaal minder zin in hebt? Dan zit misschien wel één van deze vijf factoren jouw seksuele lust in de weg. Gynaecoloog Brett Worly legt uit, die expert is in libidoproblemen bij vrouwen.

Te moe voor seks is niet zomaar een excuus dat vrouwen gebruiken, vaak is het de realiteit

Gynaecoloog Brett Worly

Antidepressiva

“Hormonen zoals serotonine, adrenaline en dopamine staan allemaal in verband met seksuele lust,” legt gynaecoloog Brett Worly uit. “Antidepressiva en andere medicatie voor psychische problemen vervlakken de gangbare hoogte- en dieptepunten van die stoffen, wat kan leiden tot minder zin in seks.” Zomaar stoppen met je medicatie is natuurllijk geen optie, maar als je vermoedt dat je verminderde libido daar mee te maken heeft, vraag dan raad aan je dokter.

Vermoeidheid

Te moe voor seks is niet zomaar een excuus dat vrouwen gebruiken, maar vaak is het de realiteit, legt Worly uit. “Veel vrouwen wachten tot het einde van de dag om seks te hebben, en dan vragen ze zich af waarom ze niet opgewonden raken. Je kiest beter een tijdstip waarop je een energiepiek ervaart, niet wanneer je uitgeput bent.” Hou je je toch liever aan een vrijsessie net voor bedtijd? Kies dan voor een lichte avondmaaltijd die veel groenten en eiwitten bevat. Een koolhydraatrijke maaltijd zal je sneller slaperiger maken.

De pil kan je libido verminderen omdat je eisprong uitblijft, en je daarom geen piek van testosteron krijgt.

Gynaecoloog Brett Worly

Gewichtsschommelingen

Het gewicht van vrouwen schommelt vaker dan dat van mannen. Een paar extra kilo’s na de vakantie, een zwangerschap, of de dagen voor je ongesteld bent zorgen voor een hoger cijfer op de weegschaal. Dat verhoogde cijfer kan een serieus psychologisch struikelblok vormen in het hoofd van een vrouw, waardoor ze soms niet meer van seks kan genieten, zegt Worly. “De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere, maar gewicht is één van de grootste factoren in hoe vrouwen zichzelf zien en hoe aantrekkelijk ze zich voelen. Jezelf sterk, strak en fit voelen, kan libidoproblemen uit de weg helpen.” Nog een extra motivatie om te gaan sporten dus.

Een paar kilo’s meer kunnen een serieus psychologisch struikelblok vormen in het hoofd van een vrouw, waardoor ze soms niet meer van seks kan genieten. © thinkstock.

Anticonceptie

De pil is natuurlijk geweldig om niet ongewenst zwanger te geraken. Maar het zou kunnen dat dit anticonceptiemiddel een rol speelt bij je zin in seks. Dat heeft alles te maken met testosteron, het hormoon dat ons libido verhoogt. Tijdens je maandelijkse ovulatie gaat het niveau van testosteron de hoogte in, waardoor je als vrouw meer zin krijgt in seks. Maar wie hormonale anticonceptie gebruikt krijgt niet maandelijks een eisprong. Daarom kan je zin in seks afnemen als je aan de pil bent.

Relatieproblemen

Seks is net zo goed een psychologisch als een fysiek gebeuren. Loopt je relatie niet helemaal lekker of zit je met ruzie of strubbelingen, dan beïnvloedt dat meteen je seksleven. “Relatieproblemen leiden tot de meeste problemen die met verlangen en lust te maken hebben,” zegt Worly. “Passie wordt ingeruild voor gekibbel en strubbelingen, je vervalt in routine en seks wordt bijna een opgave. Als je geen veranderingen maakt om het spannend te houden, dan is de fun er voor sommige vrouwen af. Ze raken niet opgewonden, vinden het niet leuk meer en hebben er zelf geen zin meer in.” Worly adviseert om er zoveel mogelijk over te praten. Raken jullie er samen niet uit, dan kan een therapeut altijd nog hulp bieden.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2515174/2015/11/06/5-onverwachte-dingen-die-je-libido-kunnen-verpesten.dhtml

Door bepaalde dingen zoals medicatie, operatie maar ook door het eigen lichaam dat veranderd kan het libido afnemen. Zowel voor de man als de vrouw. Ook leeftijd en jaren samen zijn kan soms dit naar een laag pitje brengen. Toch zijn er bepaalde dingen waar je aan werken kan, en dat is praten met elkaar. En zo zoeken naar dingen die je beide aangenaam vind. Het is ook zo dat het zeker je relatie niet moet verpesten, want er zijn zoveel mooie dingen die je nog kan delen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties