Ooit woog deze anorexiapatiënte 20 kilo en nu ziet ze er zo uit
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2508739/2015/10/30/Ooit-woog-deze-anorexiapatiente-20-kilo-en-nu-ziet-ze-er-zo-uit.dhtml

Eerder dit jaar flirtte Rachael Farrokh met de dood, ze woog nog slechts 20 kilo door haar eetstoornis. Daarom deed ze een wanhopige oproep voor hulp en verzamelde zo bijna 200.000 dollar via crowdfunding. Sindsdien maakt ze een spectaculair herstel en wil ze anderen besparen van het lot van haar stoornis.
Eerst werd Rachael thuis behandeld en dan werd ze overgebracht naar een ziekenhuis in San Diego voor psychotherapie en medische begeleiding. De laatste maanden bracht de anorexiapatiënte in een centrum in Portugal door. Hoewel ze nog steeds moeilijk kan wandelen of zelfstandig rechtstaan, kwam ze al heel wat kilo’s bij en ziet ze er een pak beter uit dan enkele maanden geleden. “Ik heb weer levensvreugde gevonden, drie maanden geleden was dat slechts een sprankeltje hoop dat het nog goed zou komen met mij. Nu ben ik er zeker van dat ik wil leven. Ondertussen wandel ik verschillende keren per dag. Ik hoop dat mijn beenspieren zo aansterken. Volgens mijn dokter gaat mijn herstel snel.”Met de zegen van haar medisch team, reisde Farrokh eerder deze week naar Washington voor een parade tegen eetstoornissen, om het thema onder de aandacht te brengen. Farrokh vertelde aan de Amerikaanse nieuwszender NBC: “Ik heb zoveel mensen die me nu steunen dat het nu onmogelijk is om niets te doen.”
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2508739/2015/10/30/Ooit-woog-deze-anorexiapatiente-20-kilo-en-nu-ziet-ze-er-zo-uit.dhtml
Zeg nooit mij zal het nooit overkomen. Je zit soms sneller in een eetstoornis dan men zelf denkt. Psychische problemen zijn de oorzaak en men gaat dan gelijk het eigen lichaam pijn doen. Waar eigenlijk de patiënt niet bij stil staat. Veel respect voor wat ik hier heb te lezen gekregen, en het gevecht dat deze persoon heeft gedaan en nog moet doen. Want een eetstoornis kan ieder moment terug de kop op steken.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Vind ik leuk:
Like Laden...
Gerelateerd
Nederlanders redden anorexische actrice Rachael Farrokh
Dat actrice Rachael Farrokh nog leeft, dankt ze aan drie Nederlanders. Zij sloegen de handen ineen toen de ernstige anorexiapatiënte een laatste roep om hulp deed. De Amerikaanse woog op dat moment nog slechts 20 kilo.
“Alstublieft, als er iets is wat u voor me kunt doen om mijn leven te redden, wat dan ook, doe het, anders heb ik geen kans.” De videoboodschap van Farrokh in mei dit jaar was dramatisch. De actrice besefte op dat moment dat ze haar zeer ernstige eetstoornis zonder hulp niet zou overleven. De organen in haar lichaam reageerden nauwelijks meer.
Lees ook
Ooit woog deze anorexiapatiënte 20 kilo en nu ziet ze er zo uit
Extreem anorexische vrouw doet wanhopige oproep om haar leven te redden
Malo-kliniek
De Amerikaanse raakte in een kritieke toestand na tien jaar een gevecht te hebben geleverd met haar eetstoornis, die zeer ernstige vormen had aangenomen. Opgenomen in een ziekenhuis in San Diego ging haar toestand er alleen maar op achteruit. Ze woog nog maar 20 kilo. Niemand die haar meer wilde of kon behandelen. Haar laatste strohalm was de Malo-kliniek in de Zuid-Portugese Algarve, gespecialiseerd in de behandeling van kritieke anorexiapatiënten. De kliniek werkt volgens de uitgangspunten van het boek ‘Secret language on eating disorders’ van psychologe Peggy Claude-Pierre, een neuropsychologische benadering van de eetstoornis.
Nederlanders
Deze Canadese trok zich het lot van Farrokh aan. Ze belde iMergencies, een hulporganisatie die buitenlandse bewoners en toeristen in de Algarve bijstaat. Mark Rink is er directeur. Zijn buurman is Erik Matthijsen, een ambulancier die naar Portugal verhuisde om er in de acute zorg te gaan werken. Dat deed jaren geleden ook Magaret Krijnen. Ze zette zorgverblijven op in Portugal. De drie Rotterdammers maakten samen een repatriëringsplan om Farrokh naar de Algarve te halen. Eén probleem: de ziekenhuisdirectie in de Verenigde Staten wilde haar niet laten gaan. Er bestond volgens hen gerede kans dat de 38-jarige Amerikaanse onderweg zou komen te overlijden.
Fit to fly
Terwijl Matthijsen naar de Verenigde Staten vertrok om Farrokh medisch te begeleiden, moest eerst nog een rechter overtuigd raken dat ze het ziekenhuis in San Diego mocht verlaten. Krijnen: “Vaak wordt uit angst voor schadeclaims terughoudend op ontslagverzoeken gereageerd. Daar moet een rechter aan te pas komen. Toen de rechter hoorde dat Farrokh het anorexia-programma wilde volgen van die Canadese vrouw die bij Oprah was, mocht ze gaan.” De totaal verzwakte Farrokh werd alsnog ‘fit to fly’ verklaard.
Het werd een monsterklus voor Erik Matthijsen. “Haar voedingstoestand was zo slecht dat er een risico was dat ze onderweg een hartstilstand zou krijgen. Daarom wilde ik per se dat ik volgens Nederlandse protocollen en richtlijnen mocht optreden als ambulanceverpleegkundige, ook aan boord van het vliegtuig.” Erik kon zijn koffer met alle naalden en spuiten meenemen. In het vliegtuig werd er in de businessclass ruimte gemaakt voor Farrokh en Matthijsen. “Ze was zo zwak dat ik constant op haar ademhaling en hartslag lette. Onderweg heb ik haar een aantal keer van medicatie moeten voorzien.”
Zes dagen onderweg
De totale reis nam zes dagen in beslag. Daarvan moesten de laatste 300 kilometer met een gecharterde ambulance worden afgelegd, van Lissabon naar het ziekenhuis in de Algarve. Farrokh moest worden gedragen door haar meereizende echtgenoot Rodney Edmondson. Onderweg moest twee keer een hotel worden geboekt om Farrokh medicijnen te kunnen toedienen en haar te laten rusten.
Het was een slopende overtocht. Matthijsen moest een aantal keren doortastend optreden, maar de situatie werd nooit echt kritiek. Een reis ook, die hem vele uurtjes slaap kostte. Maar Mathijssen blijft een nuchtere Rotterdammer: “Het was vaktechnisch een leuke trip.”
Herstel
Binnen twee maanden in de Malo-kliniek verdubbelde het gewicht van Farrokh en ze knapte ook mentaal zienderogen op. Onlangs vertrok ze samen met Krijnen naar Washington voor de ‘March on eating disorders’ waar ze publieke aandacht vraagt voor anorexiapatiënten, met als succesvol gevolg dat Farrokh te zien was in tv-shows van Amerika tot India.
Krijnen staat Farrokh nog dagelijks bij. Haar therapie is nog niet afgelopen en door de mediastorm die wereldwijd is ontstaan kan ze nog wel wat extra steun gebruiken. “Het is ongelooflijk om te zien hoe goed Rachael dat kan. Ze neemt echt het heft in eigen handen om anderen te helpen genezen”, zegt Krijnen. Tussen televisie-optredens in Los Angeles door laat Farrokh weten hoe ze over de Nederlanders denkt: “Temidden alle stress en paniek is er altijd die geruststellende stem van Margaret. Mark regelde alles en Erik was letterlijk onze grote beschermheer op onze reis naar Portugal. Ik voel me enorm gesterkt door hen. I love them to pieces!”
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2520214/2015/11/10/Nederlanders-redden-anorexische-actrice-Rachael-Farrokh.dhtml