Kokosolie: goed of slecht voor de gezondheid?
Kokosolie duikt almaar vaker op in de rekken van de grootwarenhuizen en in de kookboeken. Maar is het gewoon een trend of is de olie ook echt goed voor de gezondheid? Moeten we nu onze flessen olijfolie wegdoen en vervangen door potten of emmertjes kokosolie? Een woordje uitleg!
Kokosolie is ideaal om te frituren
Kokosolie wordt onttrokken aan het vruchtvlees van de kokosnoot en is bij kamertemperatuur vast van vorm. De olie ziet er een beetje uit als boter, alleen is ze wit. Ze is heel stabiel: ze verbrandt niet of wordt niet afgebroken bij hitte, ook niet bij heel hoge temperaturen. Daardoor is deze olie ideaal om te frituren.
Niet bewezen gezondheidstroeven
Sommige mensen gebruiken de olie voor haar wat exotische smaak, maar de meesten die kokosolie boven andere oliën verkiezen, gebruiken ze vanwege de vermeende gezondheidstroeven. De olie zou zo ideaal zijn om het afweersysteem te versterken, de symptomen van de menopauze te verlichten… en af te vallen! Alleen zijn al die gezondheidseffecten niet aangetoond door wetenschappelijke studies. Kokosolie bevat trouwens bijna alleen maar vet. Er zitten geen eiwitten of koolhydraten in, alleen maar een heel klein beetje vitamine E, vitamine K en ijzer.
Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren
Kokosolie bevat heel veel verzadigde vetzuren: 90% van alle vetten erin zijn verzadigd. En deze vetten gelden net als de slechtste vetzuren voor de gezondheid van het hart- en vaatstelsel. Ze doen namelijk het niveau van de slechte cholesterol in het bloed stijgen. Ter vergelijking: zonnebloemolie bevat 11% verzadigde vetzuren en olijfolie gemiddeld 15%.
Toch zouden niet alle vetten in kokosolie schadelijk zijn voor de gezondheid. Van de 90% verzadigde vetzuren heeft 60% een bijzondere structuur, waardoor ze minder slecht zijn voor de gezondheid. Alleen de resterende 30% zou echt een probleem zijn. En dat is hoe dan ook meer dan de concentraties in de traditioneel gebruikte oliën.
Kokosolie verbieden of niet?
Kokosolie is dus zeker geen wondermiddel, maar als u van de smaak houdt en geen last hebt van hypercholesterolemie (te hoge cholesterol) of geen verhoogd cardiovasculair risico hebt, hoeft u ze niet te weren uit de keuken. Gebruik de olie dan wel mondjesmaat en liefst afwisselend met een andere olie zoals olijfolie. Die bevat minder verzadigde vetzuren.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/kokosolie-goed-of-slecht-voor-de-gezondheid/actueel/337
Het is niet alleen goed in de keuken maar ook voor je lichaam. Kokosolie kan voor heel wat doeleinde gebruikt worden massage deodorant tere billetjes van een baby. En het voordeel het ruikt nog goed. En je kan ze zelfs lauw gebruiken of mengen met een neutrale olie.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
7 beautyproducten die je kan vervangen door … kokosolie
Tegenwoordig heeft iedereen wel een pot kokosolie in de kast staan. Maar het goedje is niet alleen erg lekker en gezond om mee te koken, ook in de badkamer zou zo’n pot niet misstaan. Je kan er zelfs de helft van je crèmes en smeersels door vervangen.
1. Make-up remover
Heb je gevoelige ogen? Vallen je wimpers snel uit of is je huid snel geirriteerd? Dan doe je er niet slecht aan om je gebruikelijke oogmake-up remover te vervangen door wat kokosolie. Verwarm een beetje kokosvet tussen je vingers totdat het vloeibaar wordt, masseer zachtjes over de ogen en haal het product vervolgens voorzichtig weg met lauwwarm water.
2. Kwastenreiniger
Je hoeft niet altijd babyshampoo te gebruiken om je make-up kwasten weer schoon te krijgen. Wat goed genoeg is voor jouw ogen is immers ook goed genoeg voor je kwasten. Warm de kokosolie even op in de microgolfoven zodat die vloeibaar wordt, en meng met een beetje antibacteriële zeep (zonder alcohol!) voor propere en babyzachte kwasten.
3. Lippenbalsem
Het seizoen van de gebarsten lippen mag dan wel voorbij zijn, sommigen onder ons worstelen het hele jaar door met kloofjes en droge velletjes. Het goede nieuws? Je hoeft echt niet te investeren in een dure lippenbalsem, kokosolie werkt minstens even goed. Het is immers een natuurlijke bron van vitamine E, dat de huid herstelt en het voelt heerlijk voedend aan.
4. Bodylotion
Nog op zoek naar een crème voor extreem droge plekjes? Gewoon even langs de keukenkast passeren volstaat, want kokosolie is enorm hydraterend. Het voedt de huid en maakt deze weer zacht en soepel. Wedden dat je in een mum van tijd van die vervelende velletjes verlost bent?
5. Scheerschuim
Superhandige tip: smeer je benen voor het scheren eens in met kokosolie. Scheren ging nog nooit zo vlot, (de olie verstopt je mesje immers minder makkelijk dan standaard scheergel) en je benen voelen achteraf helemaal niet geïrriteerd maar net heerlijk zacht aan.
6. Conditioner
Merk je dat je haren het hard te verduren krijgen met al die stylingsproducten? Een beetje kokosolie kan wonderen doen. Verwarm het even in de microgolf of tussen je handpalmen, en verdeel het vervolgens na het douchen over de haarlengtes en -punten voor glanzende lokken.
7. Haarmasker
Ben je nog wat huiverachtig om olie in je haar aan te brengen? Begrijpelijk. Te veel kan het al snel vet doen lijken. Als je op veilig wil spelen kan je een kwartiertje voor het douchen je haar insmeren met kokosolie (wel eerst opwarmen zodat het vloeibaar wordt). Wikkel je haren vervolgens in een handdoek en laat een tiental minuutjes trekken. Daarna spoel je het gewoon weer uit. Niks vette coupe, maar wel een stralende haardos.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2660195/2016/03/29/7-beautyproducten-die-je-kan-vervangen-door-kokosolie.dhtml
Waarom kokosolie niet zo gezond is als je denkt
Kokosolie staat al een tijdje bekend als wondermiddel in food- en beautyland. Populaire koks en foodblogsters zweren bij het goedje, die massaal olijfolie inruilen voor dit naar eigen zeggen gezondere alternatief. Maar klopt dat ook? “Het meeste onderzoek wijst er zeker niet op dat kokosolie gezonder is dan andere vetten,” ontkracht wetenschapsjournalist Dieter De Cleene in ‘Over Eten’ op Eén.
Kokosolie wordt door foodies geprezen omwille van het natuurlijke, ongeraffineerde karakter. Fans van kokosvet wijzen aan het goedje allerlei gezondheidsvoordelen toe, zoals een verbeterde weerstand of een betere vertering, en ook in de badkamer scoort het onder meer als make-upremover of haarmasker. Wie het in de keuken gebruikt wist misschien niet dat kokosvet voor 90% uit verzadigd vet bestaat, een vetsoort waarvan gezegd wordt dat je er beter niet te veel van binnen krijgt. Kan het dan wel zo gezond genoemd worden?
Slechte cholesterol
In ‘Over Eten’ gingen Kobe en Danira hun licht opsteken bij Dieter De Cleene, wetenschapsjournalist bij Eos Magazine. “Het meeste onderzoek dat rond kokosvet is gedaan wijst er zeker niet op dat kokosolie gezonder is dan andere plantaardige vetten,” ontkracht hij die stelling. “Kokosvet laat de slechte cholesterol zelfs meer stijgen dan andere oliën, doordat het een verzadigd vet is. De meeste voedingswetenschappers zijn er nog altijd van overtuigd dat we matig moeten zijn met die verzadigde vetten.”
Af en toe gebruiken
Conclusie? Van kokosvet is niet bewezen dat het gezonder is, integendeel. Vind je het lekkerder om af en toe te gebruiken dan olijfolie? Dan kan dat gerust doen, zolang je er niet mee overdrijft. Maar eet het niet in de illusie gezonder bezig te zijn dan wie zijn groenten liever in pakweg olijfolie stooft. “Andere plantaardige oliën met meer onverzadigde vetzuren – zoals koolzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie – zijn gezonder voor je hart. Kokosvet is zeker geen wondermiddel, en verwacht er geen mirakels van”, besluit De Cleen.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/39/Nina-kookt/article/detail/3139213/2017/04/21/Waarom-kokosolie-niet-zo-gezond-is-als-je-denkt.dhtml
Net als met alles overdrijven of teveel gebruiken is nooit goed.
Aum Shanthi
Voedingsdeskundige: ‘Kokosolie ongezond? Echt niet’
We schreven afgelopen zaterdag over de Amerikaanse hartstichting, die beweert dat kokosolie helemaal niet zo gezond voor je is als sommige mensen denken. Dat verbaasde jullie.
Scheikundig verhaal
We bellen met voedingsdeskundige Yvet Noordermeer, die net zo verbaasd reageert als jullie. “Dat klopt echt niet. Kokosolie is helemaal niet ongezond”, zegt Noordermeer. “De verklaring hiervoor is een scheikundig verhaal, maar het heeft te maken met de middellange ketens van vetzuren. Dat geeft kokosolie zijn bijzondere werking.” Vergeleken met lange ketens worden middellange ketens makkelijker verteerd en opgenomen. “Al moet je het natuurlijk altijd met mate eten.”
Bijzonder vet
Volgens de voedingsdeskundige is kokosolie dan ook één van de beste olies om in te bakken en braden. “Het kan hele hoge temperaturen aan en heeft in je lichaam een anti-bacteriële werking. Daarnaast bevat kokosolie laurinezuur, wat ook in moedermelk voorkomt en het immuunsysteem stimuleert. Het is een heel bijzonder vet.” Zelf gebruikt Noordermeer het ook om haar lichaam mee in te smeren en haar mond mee te spoelen. “Het is een natuurlijk product, dat niet bewerkt of chemisch is. Er is helemaal niks aan toegevoegd.”
Medische belangen
Hoe de Amerikaanse hartstichting er dan toch bij komt dat de olie ongezond is, weet Noordermeer niet. “Waarschijnlijk zijn er medische belangen bij gemoeid.” Toch is niet alles wat de Amerikaanse hartstichting beweert onwaar. “Er zit inderdaad veel verzadigd vet in kokosolie, maar dat betekent niet dat het ongezond is. Dat heeft dus weer met die ketens te maken. Daarnaast worden mensen over het algemeen bang gemaakt voor vetten, maar het zijn juist de suikers waar je dik van wordt.”
Vloeibaar suiker
Waar we volgens de voedingsdeskundige wél voor moeten oppassen, is margarine. “Daar zitten bijvoorbeeld weinig verzadigde vetten in, maar is heel erg chemisch bewerkt. De meeste margarines bevatten transvet, en dat is het enige vet dat je echt moet vermijden.” Andere ongezonde producten waar mensen zich regelmatig in vergissen, zijn vruchtensapjes. “Dat is gewoon vloeibaar suiker.”
BRON: http://www.lindanieuws.nl/nieuws/voedingsdeskundige-kokosolie-ongezond-echt-niet/
Professor van Harvard: “Kokosolie is puur vergif”
Het is een hardnekkige mythe dat kokosolie een gezonder alternatief is voor boter en olijfolie. De Duitse wetenschapster Karin Michels, verbonden aan de gerenommeerde universiteit van Harvard, noemt het goedje “puur vergif” in een recente lezing. Patrick Mullie, docent en onderzoeker voedingskunde bij Erasmushogeschool Brussel, is ermee eens dat het product een wondermiddel is, maar nuanceert. “Het is voral een hoge frequentie die tot overdaad leidt, wat een negatieve impact kan hebben op onze gezondheid.”
Karin Michels is hoofd tumoronderzoek aan de Duitse Universiteit van Freiburg en geeft ook les aan Harvard. In een filmpje voor die eerste universiteit, dat op 10 juli online verscheen, breekt ze de ‘gezonde’ reputatie van kokosolie helemaal af. De voorbije jaren werd het ingrediënt door foodbloggers vaak als wondermiddel beschouwd maar wie er vaak mee kookt, wil dat na haar uiteenzetting misschien niet meer doen. “Kokosolie is puur vergif. Het is een van de ergste voedingsmiddelen die je kan eten. Het is nog ongezonder dan smout”, zegt ze. De ontnuchterende video over de olie is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken en heeft het debat rond de gezondheid ervan opnieuw aangewakkerd.
Kokosolie werd net na de eeuwwisseling heel populair dankzij twee studies aan de universiteit van Columbia. Daaruit bleek dat de olie uit kokosnoten zou helpen om sneller lichaamsvet te verbranden. De olie werd gezien als de heilige graal om gezond te vermageren en de verkoop steeg snel. In de realiteit ligt het echter anders. Kokosolie zit vol verzadigde vetten. Net dat type verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De American Heart Association spoort consumenten om die reden aan om het gebruik van de olie en het vet te beperken. Ook onze noorderburen van het Nederlandse Voedingscentrum raden aan om slechts bij wijze van uitzondering voor kokosolie te kiezen.
Een staaltje marketing
De expert voegt eraan toe dat het hele kokosverhaal niet zwart-wit is en je daarom geen duidelijke grens kan trekken qua hoeveelheden. “Sommige mensen zullen in hun leven maaltijden met kokosolie eten en nooit iets aan hun hart krijgen, anderen zullen pech hebben. Voorstanders spelen daar mee, maar het is fout om te extrapoleren voor de hele bevolking. Er zijn ook personen die hun hele leven roken en nooit met longkanker zullen worden geconfronteerd. Dat maakt sigaretten niet gezonder. Als men op bevolkingsniveau zegt om de consumptie van verzadigde vetten uit voorzorg te beperken, heeft het geen zin om er tegenin te gaan.”
Volgens Mullie doen foodies dat soms wel en zit er ook een marketingverhaal achter de hype. “Als je in België iets wil verkopen, moet het exotisch zijn. Het is altijd ‘leuk’ om dingen tegen te spreken die de wetenschap stelt. Dat maakt het populair en om te verkopen moet je nu eenmaal opvallen.” Mullie benadrukt nog dat ze in landen waar ze veel met kokosolie werken anders leven dan bij ons, wat ook een impact heeft op het hele debat. “In Thailand, bijvoorbeeld, zijn de mensen actiever en minder obees. Als je na het eten van vetten een uur gaat wandelen, zal je gezonder zijn dan dat je jezelf erna in de zetel neerploft.”
Gezondere alternatieven
Kokosolie of -vet hoef je dus niet noodzakelijk uit je keuken te bannen. “Alles kan met mate.” Zoek je toch naar alternatieven? Dan is Mullie voorstander van koolzaad- of olijfolie, rijk aan onverzadigde vetzuren. “Die doen het cholesterolgehalte dalen en dus ook het risico op hart- en vaatziekten. Wissel vooral ook af, bijvoorbeeld ook met walnootolie of zonnebloemolie. Dan heb je het gezondste van elk. Het Mediterraanse model is volgens de man het model bij uitstek. “Dit is een mooi voorbeeld van een gezond eetpatroon. Het is aangetoond dat je langer gezond leeft. En daar draait het in de essentie om, toch? Probeer ook om in de supermarkt veel grondstoffen (geen kant-en-klaarmaaltijden, koekjes,…) te kopen. respecteer de omgekeerde voedingsdriehoek. Je zal het voelen aan je portemonnee en aan je levenskwaliteit.”
BRON: https://www.gva.be/cnt/dmf20180822_03677161/professor-aan-harvard-kokosolie-is-puur-vergif
Als men het in de keuken gebruikt is er altijd een stelling teveel is nooit goed. Dat is gelijk met welke olie men gebruikt. Maar men kan kokosolie ook voor andere doeleinden gebruiken en daar wordt hier niets over gemeld.
Aum Shanthi
Voedingsdeskundige weerlegt uitspraak: “Kokosolie is géén vergif”
“Kokosolie is puur vergif!”, althans volgens professor Karin Michels van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Ze beweert dat de olie een van de slechtste dingen is die je kan eten en er geen enkel bewijs is dat kokosolie gezondheidsvoordelen heeft. Maar klopt dat ook? Wij vroegen het aan voedingsdeskundige en oprichtster van Voedselfeit Nina Van Den Broecke.
Een fan van kokosolie in de keuken? Volgens professor Karin Michels gebruik je het witte goedje maar beter niet. Sterker nog, volgens haar is het “puur vergif”. Maar die uitspraak is volgens voedingsdeskundige en oprichtster van Voedselfeit Nina Van Den Broecke te sterk uitgedrukt. “Kokosolie is geen vergif. Gelukkig maar, anders waren er al een heleboel mensen aan gestorven. Kokosolie bevat daarentegen wel erg veel verzadigde vetten, 86 gram per 100 gram om precies te zijn, en dat is zelfs meer dan boter en palmvet. Van een voedingspatroon met veel verzadigde vetten is aangetoond dat het je risico op hart- en vaatziekten verhoogt en daarom wordt aangeraden om de hoeveelheid ervan te beperken.” Toch is ook niet elk verzadigd vet even slecht voor je volgens de voedingsdeskundige. “Hoe ongezond een product is hangt af van het aantal atherogene ofwel de erg slechte vetzuren die erin zitten. Voor kokosolie is dat 70 gram (van de 86 verzadigde vetten) per 100 gram. Dat is dus behoorlijk veel. En het is vooral één vetzuur, laurinezuur, dat overvloedig aanwezig is waarover veel discussie bestaat. Zo beweren de voorstanders van kokosolie dat laurinezuur ontstekingsremmend werkt. Toch is daar nog geen sluitend bewijs voor geleverd. Dat het vetzuur je helpt afvallen, is ook nonsens. Olie is en blijft een calorierijk product en levert net zoals andere oliën 9 kilocalorieën per milliliter. Als je wil vermageren moet je gewoon minder energie opnemen. Zo simpel is het.”
Kokosolie is dus geen superfood maar hoeft ook niet aan de schandpaal genageld te worden volgens Van Den Broecke. “Als je graag eens een curry maakt met kokosolie omdat je houdt van de smaak is dat geen enkel probleem. Elke dag kokosolie gebruiken als basisvet is dan weer geen goed idee. Overdaad schaadt en variëren is en blijft de boodschap. Dat doe je het best met plantaardige oliën, want boter is minstens even ongezond als kokosolie. Gebruik bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie om te bakken en koolzaad- of maïsolie voor een vinaigrette.”
BRON: https://www.goedgevoel.be/artikel/happy-healthy/voedingsdeskundige-weerlegt-uitspraak-kokosolie-is-geen-vergif
Is kokosvet nu echt zo gezond? Dit is wat dokter Google én een echte expert zeggen
Menig foodinfluencer omschrijft het als een superfood, maar hoe zit het nu echt? We vroegen het aan dokter Google én aan Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA.
Dit zegt dr. Google: “Kokos valt met recht onder de noemer superfoods:
• Goed voor de stofwisseling. Kokosolie stimuleert de vetverbranding.
• Ondersteunt het immuunsysteem. Kokosolie werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
• Bevordert een gezond hart. Kokos heeft een positief effect op je cholesterol.
• Verbetert de spijsvertering. Kokosolie wordt gemakkelijk verteerd door het lichaam vergeleken met andere vetten.”
Dit zegt onze expert, Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA: “Kokosvet is een hype omdat het een handige eigenschap heeft: het stolt op kamertemperatuur. In bepaalde recepten is dat handiger dan olie. Daarbij is het plantaardig en past het in het vegan dieet. In het algemeen geldt dat plantaardige vetten onverzadigd zijn en een positieve invloed hebben op je cholesterol. Dierlijke vetten zijn verzadigd, wat wil zeggen dat ze schade berokkenen aan hart- en bloedvaten. Nu zijn er twee uitzonderingen: kokosvet en visolie. Kokosvet is plantaardig, maar verzadigd, al is het niet het allerslechtste. Als je kijkt naar de vetzuursamenstelling zijn de nadelige effecten niet erg groot. Visolie is een dierlijk vet vol omega 3, een vetzuur met erg goede kwaliteiten. Let wel: vet blijft energie leveren. Als je elke dag 500 calorieën te veel eet, zal je snel aankomen en overgewicht is nooit goed. Ook niet als het van gezonde voedingsmiddelen als avocado’s of noten komt. Blijf dus op je porties letten.”
BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/is-kokosvet-nu-echt-zo-gezond-dit-is-wat-dokter-google-en-een-echte-expert-zeggen~a9d777a6/