Kokosolie: goed of slecht voor de gezondheid?

Afbeeldingsresultaat voor kokosolie

Kokosolie duikt almaar vaker op in de rekken van de grootwarenhuizen en in de kookboeken. Maar is het gewoon een trend of is de olie ook echt goed voor de gezondheid? Moeten we nu onze flessen olijfolie wegdoen en vervangen door potten of emmertjes kokosolie? Een woordje uitleg!

Kokosolie is ideaal om te frituren

Kokosolie wordt onttrokken aan het vruchtvlees van de kokosnoot en is bij kamertemperatuur vast van vorm. De olie ziet er een beetje uit als boter, alleen is ze wit. Ze is heel stabiel: ze  verbrandt niet of wordt niet afgebroken bij hitte, ook niet bij heel hoge temperaturen. Daardoor is deze olie ideaal om te frituren.

Niet bewezen gezondheidstroeven

Sommige mensen gebruiken de olie voor haar wat exotische smaak, maar de meesten die kokosolie boven andere oliën verkiezen, gebruiken ze vanwege de vermeende gezondheidstroeven. De olie zou zo ideaal zijn om het afweersysteem te versterken, de symptomen van de menopauze te verlichten… en af te vallen! Alleen zijn al die gezondheidseffecten niet aangetoond door wetenschappelijke studies. Kokosolie bevat trouwens bijna alleen maar vet. Er zitten geen eiwitten of koolhydraten in, alleen maar een heel klein beetje vitamine E, vitamine K en ijzer.

Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren

Kokosolie bevat heel veel verzadigde vetzuren: 90% van alle vetten erin zijn verzadigd. En deze vetten gelden net als de slechtste vetzuren voor de gezondheid van het hart- en vaatstelsel. Ze doen namelijk het niveau van de slechte cholesterol in het bloed stijgen. Ter vergelijking: zonnebloemolie bevat 11% verzadigde vetzuren en olijfolie gemiddeld 15%.

Toch zouden niet alle vetten in kokosolie schadelijk zijn voor de gezondheid. Van de 90% verzadigde vetzuren heeft 60% een bijzondere structuur, waardoor ze minder slecht zijn voor de gezondheid.  Alleen de resterende 30% zou echt een probleem zijn. En dat is hoe dan ook meer dan de concentraties in de traditioneel gebruikte oliën.

Kokosolie verbieden of niet?

Kokosolie is dus zeker geen wondermiddel, maar als u van de smaak houdt en geen last hebt van hypercholesterolemie (te hoge cholesterol) of geen verhoogd cardiovasculair risico hebt, hoeft u ze niet te weren uit de keuken. Gebruik de olie dan wel mondjesmaat en liefst afwisselend met een andere olie zoals olijfolie. Die bevat minder verzadigde vetzuren.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/kokosolie-goed-of-slecht-voor-de-gezondheid/actueel/337

Het is niet alleen goed in de keuken maar ook voor je lichaam. Kokosolie kan voor heel wat doeleinde gebruikt worden massage deodorant tere billetjes van een baby. En het voordeel het ruikt nog goed. En je kan ze zelfs lauw gebruiken of mengen met een neutrale olie.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM