SOS insomnia: slaapexperts onthullen hun trucjes tegen slapeloosheid

Niets zo frustrerend als doodvermoeid in bed ploffen en toch de slaap niet kunnen vatten, alle getelde schaapjes ten spijt. Omdat we klassieke tips als “lees een boek” of “drink een glas water” intussen wel kennen, mikten we wat hoger voor een paar écht bruikbare tips. 7 slaapexperts gunnen ons een blik in hun trukendoos met slaaptips. Geeuwen tijdens het lezen is – voor één keer – toegestaan.

Opspannen – ontspannen

Om de spanning in de intussen van frustratie strakgespannen spieren weg te krijgen, volstaat het om een paar relaxerende spieroefeningen te doen. “Ga elke spiergroep in je lichaam af, waarbij je die afwisselend vijf seconden opspant, en daarna vijf seconden ontspant,” adviseert zenuwarts Sandra Block. “Begin bij je tenen en werk zo helemaal naar boven toe. Sluit af door je jezelf voor te stellen in een rustgevend decor. Denk bijvoorbeeld aan een warm strand, met het geluid van ruisende golven en de geur van zonnecrème”.

Paradoxale intentie

Het lijkt tegenstrijdig, maar in plaats van te focussen op gedachten over ‘in slaap vallen’, stuur je jouw brein beter in de richting van het denken over ‘wakker blijven’. “Dit kalmeert je angstige brein dat panikeert omdat je de slaap niet kan vatten, en geeft je een kans om rustig genoeg te worden om in te dommelen. Deze techniek noemen we de paradoxale intentie”, legt neuroloog Sujay Kansagra uit.

Constructief piekeren

Vaak lig je wakker omdat je iets dwars zit, en zelfs onbewust kunnen muizenissen je uit jouw slaap halen. Robert Rosenberg, specialist in slaapmedicatie, adviseert om je hoofd leeg te maken door alles waar jij je die dag druk om hebt gemaakt even kort neer te schrijven. Deze techniek heet ‘constructief piekeren’, en door je gedachten fysiek neer te pennen, zijn ze mentaal al meer uit je hoofd verdwenen. De gemoedsrust die dat met zich meebrengt, zorgt ervoor dat je sneller inslaapt.

Ademhalingstechnieken

Als het spier-trucje alleen zijn werkt niet doet, kan je er een uitgebreide ademhalingsoefening van Jose Colon aan toevoegen, auteur van The Sleep Diet: A Novel Approach to Insomnia. Focus op je ademhaling en probeer steeds stiller en trager te ademen. Tel ondertussen je ademhalingen af van 100 tot nul. Probeer half zo traag te ademen als je normaal doet, en adem diep in en uit. Je vermindert stress en raakt ontspannen, ideaal om in slaap te vallen. Wedden dat je de tel kwijtraakt?

Slaapsmoothie

Ruil die zak chips in voor een bijzondere slaapsmoothie een uurtje voor je gaat slapen, die je met de juiste ingrediënten sneller naar dromenland kan sturen. “Ik mix een klein beetje vetarme Griekse yoghurt met suikervrije amandelmelk. Beide ingrediënten bevaten voedingsstoffen zoals tryptofaan, calcium en magnesium. Daar voeg ik dan bevrozen zure kersen aan toe, waarvan recent bewezen is dat ze slaperigheid kunnen veroorzaken. Een klein beetje kaneel voor de smaak, en je hebt een efficiënte snack die je vanzelf doet geeuwen,” tipt Rosenberg.

Ideale omstandigheden

Een slaapkamer mag niet te warm zijn, en studies tonen aan dat de ideale slaapkamertemperatuur zich tussen 16 en 21 graden bevindt. “Dat komt omdat onze lichaamstemperatuur daalt ’s nachts, waarmee een signaal aan onze hersenen wordt gegeven dat het bedtijd is. Een te warme kamer gaat dit proces tegen,” weet Rosenberg. Andere factoren die je slaap kunnen verstoren zijn te fel licht en huisdieren die de kamer in en uit lopen, dingen die je beter kunt vermijden als je zelf al geen goede slaper bent.

Een slaapkamer mag niet te warm zijn, en studies tonen aan dat de ideale slaapkamertemperatuur zich tussen 16 en 21 graden bevindt

Maak je hoofd leeg door alles waar jij je die dag druk om hebt gemaakt even kort neer te schrijven

Men kent drie voornamelijke insomnia.
Men valt moeilijk in slaap.
Tijdens de nacht wakker worden.
Vroeg wakker.
Als het een lange tijd aanhoud ga je ook dit voelen in de dag. En zo beginnen de problemen. Allerlei dingen kunnen hier een oorzaak aan hebben.
Medicatie, stress, geluidshinder, lichthinder, schildklieractiviteit dat er een rol kan in spelen. Nu wanneer dat het is een keer is zal je geen problemen in de dag ondervinden. Maar als het lange tijd aansleept moet je toch eens dingen gaan bekijken voor jezelf of je arts raadplegen. Door bepaalde oorzaken kan het ook chronisch worden en dan zijn er pas echte problemen.
Belangrijk is dat jezelf al eens gaat kijken of je geen stress hebt of dat je ’s avonds geen dingen eet waar je de slaap niet kan bij vatten. Zwaar of teveel eten na 21u kan al een probleem geven. Of zoals hier boven deze trucjes uit proberen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM