Gentest bepaalt welke borstkankerpatiënten zonder chemo kunnen genezen

Bron: AP
De vrouwen in de studie die op basis van de test geen chemo kregen, hadden minder dan 1 procent kans dat de kanker binnen de vijf jaar elders opdook, zoals in de lever of de longen. © ap.

Heel wat vrouwen bij wie in een vroeg stadium borstkanker wordt vastgesteld, kunnen een belastende chemotherapie overslaan zonder hun kans op genezing te verlagen. Een nieuwe studie toont het belang aan van een gentest die voor elke patiënt het risico peilt.

De test selecteerde heel precies een groep vrouwen wier borstkanker kan reageren op hormoonblokkerende medicijnen. Hen chemo geven zou weinig goeds doen maar hen integendeel blootstellen aan de bijwerkingen en andere gezondheidsrisico’s.

De vrouwen in de studie die op basis van de test geen chemo kregen hadden minder dan 1 procent kans dat de kanker binnen de vijf jaar elders opdook, zoals in de lever of de longen.

“Beter kan je niet doen”, meent dokter Joseph Sparano van het Montefiore Medical Center in New York, die de studie leidde. Een onafhankelijke expert, dokter Clifford Hudis, is het daar mee eens.

“Chemotherapie kan dat cijfer niet verbeteren. De gentest staat ons toe de chemotherapie te focussen op patiënten met een hoger risico, terwijl we de anderen de ellende kunnen besparen”.

De studie, gesponsor door het Amerikaanse kankerinstituut, verscheen vandaag online in het New England Journal of Medicine en wordt vandaag ook besproken op het Europees Kankercongres in Wenen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2470601/2015/09/28/Gentest-bepaalt-welke-borstkankerpatienten-zonder-chemo-kunnen-genezen.dhtml

Soms heb je de kans om alleen bestraalt te moeten worden, of chemo pillen te nemen. Toch is chemo niet uitgesloten op momenten en ja dan begint de lijdensweg. Ook bij bestraling is het een helse weg hoog brandwonden die kunnen ontstaan, pijnlijk oksel tot arm en ja dan begint daar ook de lijdensweg.
En vrouwen het is altijd een keus die jezelf moet maken, al proberen toch om chemo te nemen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM