Angststoornis kan van ouder op kind worden doorgegeven

Kinderen die opgroeien in een gezin met een angstige ouder lopen tot 50% kans om ook zelf een angststoornis te ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry. Gezinstherapie kan echter de kans op de ontwikkeling van een angststoornis bij het kind proportioneel verlagen.

Angst voor honden, angst voor vreemden of pleinvrees, het zijn slechts enkele angststoornissen die het leven van volwassenen ernstig kunnen verstoren. Maar nu blijkt dat ouders met een angstoornis ook de gemoedstoestand van hun kinderen ernstig beïnvloeden. Zo hebben kinderen met een angstige ouder tot 50% kans om zelf een angststoornis te ontwikkelen.

En dat is niet meer dan logisch, volgens professor Golda Ginsburg van de University of Connecticut. Een angststoornis is vaak het resultaat van negatieve levenservaringen in combinatie van voorgeprogrammeerd genenmateriaal, maar angsten kunnen daarenboven ook aangeleerd worden door de ouders. Kinderen kopiëren immers het gedrag van de ouders.

Maar het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de vicieuze cirkel met behulp van therapie doorbroken kan worden. De onderzoekers hebben gedurende één jaar 136 families waarvan minstens één van de ouders met een angststoornis kampte van dichtbij gevolgd en al dan niet met adequate therapie ondersteund.

Sommige families werden gedurende twee maanden intensief door een psycholoog begeleid, andere families kregen allerhande informatiebrochures aangereikt en de restgroep kreeg helemaal geen hulp aangeboden. Het onderzoek wees uit dat slechts 9% van de kinderen die gezinstherapie had gevolgd een angststoornis ontwikkelde, in vergelijking met 21% die informatie naar huis meekreeg en 31% die aan hun lot werden overgelaten.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20150926_01888286/angststoornis-kan-van-ouder-op-kind-worden-doorgegeven

Dat klopt helemaal en ouders staan er niet bij stil. Maar het kind spiegelt, projecteert en kopieert maar voelt ook veel aan. Als een ouders of broer of zus ergens een angst voor heeft zal de mogelijkheid er inzitten dat ook het kind daar vroeg of laat een angst voor gaat hebben. Neem maar een ouder en kind die aan het wandelen zijn en er komt iemand met zijn grote hond voorbij. Als de ouder al zegt kijk uit en gaat een meter van het dier weg, in plaats van te vragen is hij kinderen gewoon en het kind ermee in aanraking laten komen zal er geen angst ontstaan. Maar omdat de ouder al een angst zelf heeft gaat het kind dat gewoon projecteren. Nog zo een mooi voorbeeld is; als vriendinnen in de avond gaan wandelen of stappen en ze komen in een verlaten straatje dat ze door moeten, en een iemand begint angstig te doen en te praten gaan andere min of meer ook een angst hebben. Zo merk je dat heel wat geprojecteerd wordt en zeker als kind. Een kind in lerende en als je op dat moment zo gaat doen als ouder of volwassene dan zal het kind dit als een les zien en in zich houden van dit is gevaar. Gevaar is angst opwekken. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie