Rapport: Vlaming zit gemiddeld 9 uur per dag op een stoel

© thinkstock.

De Vlaming zit gemiddeld bijna 9 uur per dag op een stoel, zetel of bank. Dat is veel te veel en het verhoogt zelfs de kans op kanker. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) heeft nu voor het eerst een aanbevelingsrapport over dit nieuwe gezondheidsthema opgesteld. Dat rapport moet een einde maken aan de “zitcultuur”.

In totaal zitten we gemiddeld 50 tot 85 procent van de dag stil, vooral op school en op het werk. Kinderen in de basisschool zitten gemiddeld bijna 40 procent van de schooluren en middelbare schooljongeren 50 procent. Vlaamse bedienden en kaderleden zitten 70 procent van de werkuren. En ook thuis wordt gezeten: aan tafel of voor de televisie of de computer.

Recent onderzoek toont aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op onder andere hartziekten, darmkanker, diabetes, depressie en voortijdige dood. “Zelfs gezondheidsprofessionals en beleidsmakers zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van stilzitten voor de gezondheid”, zeggen de auteurs van het rapport, Femke De Meester en Ragnar Van Acker. “Daarom hebben we voor hen alle wetenschappelijke informatie hierover gebundeld in een rapport.”

De onderzoekers geven de raad om lange periodes van stilzitten te beperken en na 20 tot 30 minuten even recht te staan. Zit je lang op je werk of in de zetel? Sta na een half uur eens recht en ga bijvoorbeeld kort de benen strekken. Of bel staand in plaats van zittend. Het vraagt weinig inspanningen, en de kans op onder andere kanker, diabetes of overgewicht vermindert aanzienlijk.

“Het thema van sedentair gedrag zal ook aan bod komen tijdens het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Deze conferentie bepaalt de toekomst van het Vlaams gezondheidsbeleid op vlak van voeding en beweging”.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2463808/2015/09/22/Rapport-Vlaming-zit-gemiddeld-9-uur-per-dag-op-een-stoel.dhtml

Misschien we er niet bij stil maar het is wel zo. Wij als mensen zitten eigenlijk heel veel in ons leven. En dat maakt dat we dan toch ook meer moeten bewegen. Al is het in het weekend al is het ’s avonds. Juist mensen maken er geen tijd meer voor of hebben gewoon de fut niet meer. Maar ze maken hun lichaam stuk ze maken hun rug stuk ze maken hun heupen stuk. Omdat ze geen beweging genoeg nemen.
En dan zoals je kan zien op de foto zijn er nog die hangen en dan maak je het helemaal bond voor je lichaam.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM