Kurkuma; het kruid met zijn vele bijzondere eigenschappen…

Je leest er steeds vaker over: Kurkuma. Kurkuma en in het bijzonder de stof ‘curcumine’ die in kurkuma zit, krijgt steeds meer belangstelling vanuit medische hoek. Kurkuma is een bijzonder kruid dat onderdeel uitmaakt van kerrie. Het wordt in de oosterse keuken veel gebruikt. Ook wordt kurkuma al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde toegepast. En terecht, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar kurkuma, curcumine en curcuminoïden. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat curcumine een breed scala van gunstige effecten heeft op kanker. Mogelijk veel breder dan chemotherapie, en zonder de giftige bijwerkingen voor kankerpatiënten.

2

Kurkuma (of Koenjit in Maleisië), een andere naam voor geelwortel is verwant aan gember. Wij kennen het vooral als geel poeder, maar je kunt het ook als de wortel kopen die het eigenlijk is. Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten, het vormt de basis van verschillende kerrie (curry) mengsels. Ook is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het wel eens in de keuken gebruikt! Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als goedkopere variant op saffraan en wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.

1

In de Ayurveda wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. Het zou reinigend werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en ook leverkwalen.De Indiase geneeskunst liep hiermee ver vooruit op de Westerse wetenschap. Indiërs gebruiken kurkuma over het algemeen in hun currymengsels. Dit zijn specerijmixen die meestal voor 20 à 30% uit kurkuma bestaan. Maar ook op Okinawa, één van de Blue Zones waar heel veel mensen met gemak de 100 halen, werd kurkuma al in de 12e eeuw veel toegepast als medicijn. De Okinawanen gebruiken het vandaag de dag graag in hun thee. Topgebruiker is en blijft echter India, gemiddeld consumeert men daar per persoon 1,5 tot 2 gram per dag. Wie-o-wie heeft ervaring hiermee?

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2015/09/20/kurkuma-het-kruid-met-zijn-vele-bijzondere-eigenschappen

Een van het belangrijkste kruid voor de alternatieve geneeskunde. En we kennen het allemaal wel hoor. Want wie eet er geen curry of heeft geen curry poeder in huis. Daar is het belangrijkst kruid dus kurkuma. Alleen als je het kruid zo gebruikt moet je aan de smaak wennen. En ook uitkijken voor de handen die kunnen behoorlijk geel worden. Ook als je het gebruikt in de keuken of op vlees beginnen met heel kleine beetjes. Of vermeng het met olie om het zo op je vlees te smeren voor je het in de pan legt. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie