Kurkuma; het kruid met zijn vele bijzondere eigenschappen…
Je leest er steeds vaker over: Kurkuma. Kurkuma en in het bijzonder de stof ‘curcumine’ die in kurkuma zit, krijgt steeds meer belangstelling vanuit medische hoek. Kurkuma is een bijzonder kruid dat onderdeel uitmaakt van kerrie. Het wordt in de oosterse keuken veel gebruikt. Ook wordt kurkuma al eeuwenlang in de oosterse geneeskunde toegepast. En terecht, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar kurkuma, curcumine en curcuminoïden. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat curcumine een breed scala van gunstige effecten heeft op kanker. Mogelijk veel breder dan chemotherapie, en zonder de giftige bijwerkingen voor kankerpatiënten.
Kurkuma (of Koenjit in Maleisië), een andere naam voor geelwortel is verwant aan gember. Wij kennen het vooral als geel poeder, maar je kunt het ook als de wortel kopen die het eigenlijk is. Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten, het vormt de basis van verschillende kerrie (curry) mengsels. Ook is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het wel eens in de keuken gebruikt! Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als goedkopere variant op saffraan en wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.
In de Ayurveda wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. Het zou reinigend werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en ook leverkwalen.De Indiase geneeskunst liep hiermee ver vooruit op de Westerse wetenschap. Indiërs gebruiken kurkuma over het algemeen in hun currymengsels. Dit zijn specerijmixen die meestal voor 20 à 30% uit kurkuma bestaan. Maar ook op Okinawa, één van de Blue Zones waar heel veel mensen met gemak de 100 halen, werd kurkuma al in de 12e eeuw veel toegepast als medicijn. De Okinawanen gebruiken het vandaag de dag graag in hun thee. Topgebruiker is en blijft echter India, gemiddeld consumeert men daar per persoon 1,5 tot 2 gram per dag. Wie-o-wie heeft ervaring hiermee?
BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2015/09/20/kurkuma-het-kruid-met-zijn-vele-bijzondere-eigenschappen
Een van het belangrijkste kruid voor de alternatieve geneeskunde. En we kennen het allemaal wel hoor. Want wie eet er geen curry of heeft geen curry poeder in huis. Daar is het belangrijkst kruid dus kurkuma. Alleen als je het kruid zo gebruikt moet je aan de smaak wennen. En ook uitkijken voor de handen die kunnen behoorlijk geel worden. Ook als je het gebruikt in de keuken of op vlees beginnen met heel kleine beetjes. Of vermeng het met olie om het zo op je vlees te smeren voor je het in de pan legt.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Ik gebruik het geregeld niet dagelijks hoor. Maar om bepaalde dingen op smaak te brengen of om een marinade mee te maken.
Ook durf ik het al eens in thee doen, maar daar moet je van houden.
Aum Shanthi
Ik maak er een thee van, of ik doe het door mijn yoghurt. Het reinig je lever en rest van je lichaam.
Als je de smaak leert proeven dan kan je het wel in yoghurt doen. Maar ook denk ik dat je hier dan weer niet teveel van moet gaan gebruiken.
Dat klopt gouweleeuw maar het belangrijkste van al het kan helpen om tegen bepaalde tumoren te vechten. Alleen de reguliere geneeskunde wil daar niet over horen.
Aum Shanthi
Kurkuma: een kruid om dagelijks te gebruiken!
Kurkuma, een kruid dat voorkomt in Indiase kerrie, heeft uitzonderlijke heilzame eigenschappen. Hij is een krachtige antioxidant, beschermt tegen inflammatoire ziekten (digestieve en gewrichtsaandoeningen) en tegen kanker. Hoe moet u kurkuma gebruiken en in welke hoeveelheid?
Kurkuma, een kruid dat al duizenden jaren gebruikt wordt…
Kurkuma is een kruid dat traditioneel gebruikt wordt in de bereiding van kerrie. Vermalen tot poeder wordt de kurkumawortel in Azië al zeer lang aan voedingsmiddelen toegevoegd om hun versheid te behouden. Toen synthetische conserveermiddelen nog niet bestonden, speelde kurkuma een uiterst belangrijke rol als levensmiddelenadditief.
Kurkuma wordt ook gebruikt in de ayurvedische geneeskunde (de traditionele geneeskunde in India), alsook in de traditionele geneeskunde in China, Japan, Indonesië en Thailand, die ervan afgeleid zijn. Kurkuma wordt beschouwd als beschermend middel voor het spijsverteringsstelsel en als remedie tegen verschillende ontstekingsstoornissen.
Kurkuma is ten slotte nog erg populair in de streek van Okinawa. De inwoners, bekend omwille van hun lange levensduur, zijn ervan overtuigd dat kurkuma bij de voedingsmiddelen hoort die hen een uitzonderlijke gezondheid bezorgen.
Kurkuma, een krachtige ontstekingsremmer en antikankermiddel
Kurkuma is de krachtigste natuurlijke ontstekingsremmer die tot op heden bekend is. Hij is doeltreffend tegen digestieve ontstekingen en helpt gewrichtsontstekingen voorkomen. Hij speelt eveneens een rol in de kankerpreventie: bij gelijke leeftijd, worden Indiërs achtmaal minder met longkanker geconfronteerd dan westerlingen, negenmaal minder met colonkanker, vijfmaal minder met borstkanker en tot tienmaal minder met nierkanker.
Indiërs worden nochtans zeker niet minder dan westerlingen blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen in het milieu. Het verschil zou toe te schrijven zijn aan hun hoge consumptie van kurkuma, namelijk 1,5 à 2 gram per dag (ongeveer een kwart tot een halve koffielepel).
De heilzame effecten op de gezondheid zijn te wijten aan de curcumine, een zeer krachtige antioxidant. We stippen nog aan dat deze stof in laboratoria de groei van een groot aantal kankers afremt: dikke darm, lever, maag, eierstokken, borst, leukemie…
Hoe moet men kurkuma gebruiken en in welke hoeveelheid?
Kurkuma mag niet alleen gebruikt worden, omdat hij door het lichaam slecht wordt opgenomen en niet door de darmwand geraakt. Het is noodzakelijk zwarte peper aan kurkuma toe te voegen. Dit vergemakkelijkt de opname van kurkuma door het lichaam met factor 1000, soms zelfs 2000!
Wat men ook moet weten over kurkuma, is dat hij in olie moet opgelost worden (bij voorkeur in olijfolie). In de praktijk wordt dikwijls aanbevolen kurkuma toe te voegen aan sausen, vinaigrettes en andere bereide gerechten (soep, groenten, rijst, deegwaren…).
Voeg dus elke dag een halve koffielepel kurkuma toe aan uw gerechten en vergeet er ook geen (zwarte) peper bij te doen.
Goed om te weten: de verschillende kerriemengsels mogen slechts 1/5 of minder kurkuma bevatten. U doet er dus goed aan kurkumapoeder te gebruiken in plaats van kerrie.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/kurkuma-een-kruid-om-dagelijks-te-gebruiken/actueel/1643
Turmeric Kurkuma: nieuw warm drankje voor/ in horeca met gigantische gezondheidsvoordelen
Marketing Foods B.V. introduceerde onlangs in Nederland Turmeric – Kurkuma – Latte. Het consumeren van deze nieuwe en hippe drank heeft echt gigantische gezondheidsvoordelen.
Vanaf heden is Turmeric – Kurkuma – Latte ook in ons land volop leverbaar en is uitermate geschikt voor vernieuwende én trendzettende horecaondernemers.
DE ZEER POSITIEVE GEZONDHEIDSEIGENSCHAPPEN OP EEN RIJTJE
Als ontstekingsremmer en antioxidant heeft Turmeric – Kurkuma zich in onderzoek bewezen te helpen tegen hartfalen, tegen gewrichtspijn en voor bevordering van een gezonde hersenfunctie. Ook schijn je door het consumeren van deze toekomstige aanvullende omzetmaker in de horeca, minder risico te lopen op het krijgen van kanker.
Vooral het consumeren van Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, heeft buitengewoon grote gezondheidsvoordelen vanwege:
De ontstekingsremmende werking
De ontgiftende eigenschappen
Stimuleert vetverbranding
Verlaagt (een te hoge) bloeddruk
Uitstekende antioxidant
Stimuleert de spijsvertering
VERKOOP ALS TURMERIC GOLDEN LATTE MIX
In Nederland wordt Turmeric – Kurkuma – Latte aangeboden aan de horeca als Tumeric Golden Latte Mix.
DIT IS HET
Turmeric – Kurkuma – Latte Mix is een mix van 7 smaakvolle specerijen, die opgeschuimd met melk een hartverwarmende drank maken, die echt heerlijk pittig smaakt.
INGREDIENTEN
Tumeric – Kurkuma, Kaneel, Kardemom, Vanille, Gember, Chili en Zwarte peper. Al deze ingrediënten hebben ieder hun eigen goede gezonde eigenschappen.
BRON: http://koffie.blog.nl/alternatief-voor-koffie-in-horeca/2017/05/07/warme-dranken-turmeric-kurkuma-nieuw-warm-drankje-voor-in-horeca-met-gigantische-gezondheidsvoordelen