Wanneer wordt dat glaasje te veel een alcoholprobleem?

25,1 procent van alle Vlamingen tussen 55 en 64 jaar consumeert dagelijks alcohol. Dat is een stijging van 12,5 procent in 11 jaar tijd. Die cijfers maakte de krant De Zondag gisteren bekend. Maar wanneer wordt een glaasje wijn om de avond gezellig af te sluiten een probleem?

Ook in de leeftijdscategorie 65 tot 74 jaar stijgt het aantal dagelijkse alcoholdrinkers tot 23,3 procent. Vooral mannen tussen 55 en 64 jaar behoren tot de probleemdrinkers met gemiddeld 17,2 glazen per week. De consumptie van alcohol op die leeftijd is niet zonder risico omdat het brein gevoeliger wordt voor het verdovende effect van alcohol bij het verouderen. Dit is vooral merkbaar vanaf 65 jaar. Voor mensen die moeilijker de trappen kunnen opgaan en problemen ervaren bij verraderlijke bulten op voetpaden is het nog gevaarlijker.

Dus wanneer wordt je consumptie echt een alcoholprobleem? Bij vrouwen wordt van bingedrinking gesproken als ze vier of meer drankjes in een korte periode naar binnen werken. Maar ook wanneer je je leven begint aan te passen aan deze gewoonte, moet je je zorgen beginnen maken.

– Als je niet elke dag drinkt, maar bijvoorbeeld elke vrijdag het weekend stevig inzet, kan dat wijzen op een probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan vijf of zes glazen op een avond je bloeddruk kunnen verhogen. Het is ook makkelijker voor vrouwen om een alcoholvergiftiging met een dodelijke afloop op te lopen. Een vrouw van 1,60 meter en die 52 kilogram weegt, heeft maar zes of zeven drankjes nodig om hier risico op te lopen, een grote man kan zeker twee keer zoveel aan.

– Een teken van probleemdrinken is dat je je limieten niet kent. Daarom is het belangrijk dat je je drinkgewoonten evalueert door je consumptie gedetailleerd op te schrijven. Hoeveel drink je en wanneer? Dat maakt het makkelijker om te beoordelen of jouw gewoonten uit de hand lopen.

– Alcohol heeft op iedereen een ander effect. Afhankelijk van je genen, mogelijke medicatie en wat je hebt gegeten zul je je sneller dronken voelen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat hevig drinken je geheugen kan aantasten. Dit betekent dat als je ooit al delen van de avond bent vergeten, dat je waarschijnlijk een glaasje (of twee of drie) te veel op had.

– Drinken wordt een probleem wanneer je begint te merken dat je andere, belangrijke dingen begint te verwaarlozen. Als je je zondagse jogsessie mist door een kater van de avond ervoor, dan bevind je je in de gevarenzone.

– Als familie, vrienden of collega’s al hebben gesuggereerd dat ze bezorgd zijn over je, dan is het tijd om minder te drinken. Dit kun je doen door aan je partner te vertellen wat je gaat drinken voor jullie naar een feestje vertrekken. Dit maakt het makkelijker om nee te zeggen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/64/Alcoholisme/article/detail/2455352/2015/09/14/Wanneer-wordt-dat-glaasje-te-veel-een-alcoholprobleem-.dhtml

Iemand die onder de noemer van drankprobleem valt zal het in eerste instantie nooit toegeven dat hij/zij het nodig heeft. Nu in deze tijd zien we toch meer dan mensen naar alcohol grijpen dat voordien toch minder was. Mensen zien in alcohol precies een uitweg, maar ze vergeten vaak dat het veel geld kost en zo in de problemen kunnen komen en dat het lichaam er ook niet beter van wordt. Men kan het zien als iets gezellig als het gezellig blijft. Wanneer spreekt men over een verslaving dat men niet meer zonder kan. Maar ook kan dit zijn die alleen in een weekend drinken. Deze leven naar het weekend toe om hun nodige alcohol te kunnen krijgen. Juist kunnen deze nog wel zeggen in de week kom ik er niet aan. Als men drinkt voor de gezelligheid en je weet voor jezelf te zeggen nu is het genoeg dan ben je zoals ze zeggen een gezelschapsdrinker. Je weet je stop te zetten, of je drinkt tussendoor iets anders dan alcohol.
Het is altijd moeilijk ervan af te komen, je lichaam moet afkicken en je moet jezelf goed in de hand hebben.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM