Wanneer wordt dat glaasje te veel een alcoholprobleem?
25,1 procent van alle Vlamingen tussen 55 en 64 jaar consumeert dagelijks alcohol. Dat is een stijging van 12,5 procent in 11 jaar tijd. Die cijfers maakte de krant De Zondag gisteren bekend. Maar wanneer wordt een glaasje wijn om de avond gezellig af te sluiten een probleem?
Ook in de leeftijdscategorie 65 tot 74 jaar stijgt het aantal dagelijkse alcoholdrinkers tot 23,3 procent. Vooral mannen tussen 55 en 64 jaar behoren tot de probleemdrinkers met gemiddeld 17,2 glazen per week. De consumptie van alcohol op die leeftijd is niet zonder risico omdat het brein gevoeliger wordt voor het verdovende effect van alcohol bij het verouderen. Dit is vooral merkbaar vanaf 65 jaar. Voor mensen die moeilijker de trappen kunnen opgaan en problemen ervaren bij verraderlijke bulten op voetpaden is het nog gevaarlijker.
Dus wanneer wordt je consumptie echt een alcoholprobleem? Bij vrouwen wordt van bingedrinking gesproken als ze vier of meer drankjes in een korte periode naar binnen werken. Maar ook wanneer je je leven begint aan te passen aan deze gewoonte, moet je je zorgen beginnen maken.
– Als je niet elke dag drinkt, maar bijvoorbeeld elke vrijdag het weekend stevig inzet, kan dat wijzen op een probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan vijf of zes glazen op een avond je bloeddruk kunnen verhogen. Het is ook makkelijker voor vrouwen om een alcoholvergiftiging met een dodelijke afloop op te lopen. Een vrouw van 1,60 meter en die 52 kilogram weegt, heeft maar zes of zeven drankjes nodig om hier risico op te lopen, een grote man kan zeker twee keer zoveel aan.
– Een teken van probleemdrinken is dat je je limieten niet kent. Daarom is het belangrijk dat je je drinkgewoonten evalueert door je consumptie gedetailleerd op te schrijven. Hoeveel drink je en wanneer? Dat maakt het makkelijker om te beoordelen of jouw gewoonten uit de hand lopen.
– Alcohol heeft op iedereen een ander effect. Afhankelijk van je genen, mogelijke medicatie en wat je hebt gegeten zul je je sneller dronken voelen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat hevig drinken je geheugen kan aantasten. Dit betekent dat als je ooit al delen van de avond bent vergeten, dat je waarschijnlijk een glaasje (of twee of drie) te veel op had.
– Drinken wordt een probleem wanneer je begint te merken dat je andere, belangrijke dingen begint te verwaarlozen. Als je je zondagse jogsessie mist door een kater van de avond ervoor, dan bevind je je in de gevarenzone.
– Als familie, vrienden of collega’s al hebben gesuggereerd dat ze bezorgd zijn over je, dan is het tijd om minder te drinken. Dit kun je doen door aan je partner te vertellen wat je gaat drinken voor jullie naar een feestje vertrekken. Dit maakt het makkelijker om nee te zeggen.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/64/Alcoholisme/article/detail/2455352/2015/09/14/Wanneer-wordt-dat-glaasje-te-veel-een-alcoholprobleem-.dhtml
Iemand die onder de noemer van drankprobleem valt zal het in eerste instantie nooit toegeven dat hij/zij het nodig heeft. Nu in deze tijd zien we toch meer dan mensen naar alcohol grijpen dat voordien toch minder was. Mensen zien in alcohol precies een uitweg, maar ze vergeten vaak dat het veel geld kost en zo in de problemen kunnen komen en dat het lichaam er ook niet beter van wordt. Men kan het zien als iets gezellig als het gezellig blijft. Wanneer spreekt men over een verslaving dat men niet meer zonder kan. Maar ook kan dit zijn die alleen in een weekend drinken. Deze leven naar het weekend toe om hun nodige alcohol te kunnen krijgen. Juist kunnen deze nog wel zeggen in de week kom ik er niet aan. Als men drinkt voor de gezelligheid en je weet voor jezelf te zeggen nu is het genoeg dan ben je zoals ze zeggen een gezelschapsdrinker. Je weet je stop te zetten, of je drinkt tussendoor iets anders dan alcohol.
Het is altijd moeilijk ervan af te komen, je lichaam moet afkicken en je moet jezelf goed in de hand hebben.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
BLACK-OUT: ALS ALCOHOL HET GEHEUGEN PARTEN SPEELT
Van alcohol word je niet alleen duizelig en soms zelfs doodziek. Het kan in de hersenen ook de processen van memorisatie – het opslaan van informatie – beïnvloeden. Dat gaat zelfs zover dat mensen soms met een houten kop opstaan en zich niets meer herinneren van de avond voordien. Dat fenomeen wordt een black-out genoemd. Een woordje uitleg.
Er zijn twee types van black-out
Een black-out is een tijdelijke periode van amnesie of geheugenverlies als gevolg van overdreven alcoholgebruik. Er bestaan twee types:
En bloc black-out: de persoon in kwestie herinnert zich niet meer wat er is gebeurd toen hij onder invloed van alcohol was. Alle herinneringen van dat moment zijn weg.
Fragmentarische black-out: de persoon in kwestie herinnert zich nog wat er is gebeurd toen hij onder invloed van alcohol was, maar hij is bepaalde details vergeten en herinnert zich die wel weer als ze hem worden verteld. Als niemand die dingen aanhaalt, kan het goed zijn dat hij niet eens beseft dat hij een gefragmenteerde black-out heeft.
Een black-out hangt af van de hoeveelheid alcohol
Black-outs zijn niet eigen aan alcoholici. Ook mensen die maar af en toe drinken, kunnen een black-out krijgen. Het risico op een black-out is daarentegen nihil zolang men zich houdt aan redelijke hoeveelheden alcohol.
Deze periodes van geheugenverlies worden meestal voorafgegaan door een overdreven – vaak snelle – consumptie van alcohol. Sommige factoren kunnen evenwel het risico op een black-out vergroten, zoals alcohol drinken op de nuchtere maag. Het fenomeen hangt trouwens ook af van de manier waarop het lichaam van elk afzonderlijk individu de alcohol opneemt. Dat proces hangt onder meer af van het gewicht en de verhouding vet/gewicht. Daarom zijn vrouwen doorgaans vatbaarder voor een black-out, zeker als ze niet gegeten hebben voor ze beginnen te drinken.
Mensen die al eens een black-out hebben gehad, maken ook meer kans op een tweede, een derde, enz.
Het effect van alcohol op het geheugen
De invloed van alcohol op de herinneringen van de feestvierders is te verklaren door het effect dat alcohol heeft op de werking van de hippocampus. Die zone in de hersenen is nauw betrokken bij de opslag van informatie, en dus het geheugen.
Als alles goed gaat, communiceren de neuronen in deze zone onderling en worden onze ervaringen en herinneringen gecompileerd. Stukje bij beetje vullen ze de ruimte in onze hersenen waar de herinneringen worden opgeslagen, het zogenaamde «langetermijngeheugen». Daardoor kunnen we nog na jaren een – al dan niet aangename – ervaring oproepen.
Als we grote hoeveelheden alcohol drinken, raken de molecules die de communicatie tussen de neuronen regelen verstoord en kunnen ze hun rol niet meer naar behoren spelen. Het resultaat: wat zich afspeelt in de periode dat we onder invloed van alcohol zijn, komt niet meer in het langetermijngeheugen terecht en verdwijnt uit het geheugen zo gauw het feestje voorbij is. Dat is een black-out!
Hoe reageren na een black-out?
Elke black-out wijst op een alcoholvergiftiging, en dus overdreven alcoholgebruik, en moet bij de persoon in kwestie vragen doen rijzen over zijn drankgedrag. Zeker als hij vaak zo’n black-out krijgt. Maar ook mensen die nooit drinken, behalve af en toe tijdens een «avondje binge drinking», moeten stilstaan bij hun drankgedrag. Overdreven alcoholgebruik vergroot trouwens het risico op geheugenstoornissen in het algemeen.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/black-out-als-alcohol-het-geheugen-parten-speelt/actueel/357
Wat gebeurt er in je hoofd als je een “black out” hebt door alcohol?
Wat er écht gebeurd is op die wilde avond waaraan je enkel nog vage herinneringen hebt: sorry, daarbij kunnen we je niet helpen. Wel kunnen we ophelderen wat er in je hersenen gebeurt bij zo’n “black out” door te veel alcohol te drinken.
Wanneer je snel veel alcohol drinkt, komt er een soort blokkade tussen het onmiddellijke geheugen en het kortetermijngeheugen
psycholoog en verslavingsdeskundige Mark Rose
Dé ideale truc om te achterhalen of iemand te snel en te veel heeft gedronken: stel hem of haar een vraag over iets dat een kwartier geleden gebeurd is.
Je bent uiteindelijk wel thuis geraakt na die wilde nacht waarin de alcohol rijkelijk vloeide, maar hoe? Daar herinner jij je niks meer van. “Black outs” of zwarte gaten door te veel alcohol te drinken zijn een duidelijk teken dat je teveel hebt gedronken. Behalve dat je gedrag tijdens die voor jou onbestaande momenten waarschijnlijk erg gênant was, is het ook schadelijk voor de lever en hersenen om je alcoholconsumptie zo ver te laten komen. Dit is wat er gebeurt in je hoofd als je flink wat glaasjes te veel op hebt.
Geblokkeerde herinneringen
Herinneringen vormen zich in je hersenen volgens een strak, vastomlijnd patroon. Ze beginnen in het “onmiddellijke geheugen”, waar ze even blijven voor ze in het kortetermijngeheugen terechtkomen. Vanaf daar maken ze eventueel kans om het tot in het langetermijngeheugen te schoppen. “Wanneer je snel veel alcohol drinkt, komt er een soort blokkade tussen het onmiddellijke en het kortetermijngeheugen,” legt Mark Rose uit, psycholoog en verslavingsonderzoeker. “Meer specifiek: de breinreceptoren die herinneringen vormen in de hippocampus laten het afweten, waardoor je bepaalde gebeurtenissen niet opslaat in je geheugen.” Hoe meer beschadigde receptoren, hoe minder jij je zal herinneren.
Snel drinken, weinig herinneren
Hoe snel je drinkt is de meest doorslaggevende factor in het ontstaan van black outs, meer nog dan hoeveel je hebt gedronken. “Wie drie drankjes in één keer opdrinkt heeft een grotere kans op een black out, dan iemand die drankjes spreidde over een langere periode, zelfs als die drankjes sterker zijn qua alcoholpercentage.” Dé ideale truc om te achterhalen of iemand uit je gezelschap te snel en te veel heeft gedronken? “Stel hem of haar een vraag over iets dat een kwartier geleden gebeurd is,” zegt Rose, “wat net buiten de “onmiddellijke” geheugenzone valt.” Kan de persoon in kwestie niet meer antwoorden, dan is het dringend tijd om een glas water te bestellen en hem of haar huiswaarts te sturen
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/2480785/2015/10/06/Wat-gebeurt-er-in-je-hoofd-als-je-een-quot-black-out-quot-hebt-door-alcohol-.dhtml
Je zo ver weg drinken dat je eigenlijk niet meer weet hoe je thuis bent gekomen of wat er gebeurd is. Dan wordt het tijd dat je even gaat nadenken of het dit allemaal waard is.
Zelf heb ik ook ooit de ommekeer gemaakt en gezegd nu niets meer. En ik ben er blij mee dat ik het ooit gedaan heb.
Aum Shanthi
Alcohol: zoek hulp!
Problematisch alcoholgebruik komt in België veel voor. Toch zoekt nog geen 10% van de mensen die in dat geval zijn professionele hulp. Dat kan en moet beter…
Alcohol: problematisch alcoholgebruik of verslaving?
Problematisch alcoholgebruik is niet hetzelfde als alcoholisme of alcoholverslaving. We spreken van problematisch alcoholgebruik bij een consumptie van meer dan twee glazen per dag voor vrouwen en meer dan drie glazen voor mannen. Maar ook via een simpele vragenlijst kan iemand nagaan hoe het met zijn alcoholgebruik gesteld is:
Hebt u al het gevoel gehad dat u uw alcoholgebruik moet verminderen?
Heeft uw omgeving al opmerkingen gemaakt over uw alcoholgebruik?
Hebt u al schuldgevoelens gehad over uw alcoholgebruik?
Is het al gebeurd dat u al van ‘s ochtends vroeg behoefte had aan alcohol?
Als u op twee of meer vragen positief antwoordt, is uw alcoholgebruik problematisch. Problematisch alcoholgebruik brengt een aantal risico’s mee voor de gezondheid. Zo worden kanker, hypertensie en andere aandoeningen door regelmatig alcoholgebruik in de hand gewerkt. Bij zo’n verbruik stijgt bovendien het risico op verslaving fors.
Veel Belgen drinken te veel alcohol
Veel Belgen drinken te veel. Afhankelijk van de manier waarop het verbruik geschat wordt, gaat het om 6 tot 10% van de bevolking, samen goed voor tienduizenden mensen. Het meest zorgwekkende eraan is nog dat slechts een heel kleine minderheid daarvan – minder dan een op de twaalf drinkers – hulp zoekt. Zware drinkers wachten gemiddeld achttien jaar voor ze op zoek gaan naar professionele hulp. Dat is ontzettend lang. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft nu een reeks maatregelen opgelijst die mensen met een alcoholprobleem kunnen helpen om de stap naar de dokter te zetten.
BRON: http://www.e-gezondheid.be/alcohol-zoek-hulp/actueel/1501
“Pak alcohol aan zoals tabak”
Pak alcohol even streng aan als tabak, soms zelfs nog strénger. Dat eist het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Maandag beraden de bevoegde ministers zich over een nationaal plan. Dat (sterke)drank nu de klok rond verkrijgbaar is in ons land, is een doorn in het oog van VAD. Er wordt dan ook ernstig nagedacht over een verbod op de verkoop in tankstations én over een gelimiteerde verkoop in nachtwinkels, waar na 21 of 22 uur geen alcohol meer aangeboden zou mogen worden.
Ook de leeftijdsgrens moet omhoog, meent het expertisecentrum. Op dit moment kunnen 16-jarigen nog probleemloos bier en wijn kopen, terwijl je daar in zo goed als alle andere Europese landen 18 of ouder voor moet zijn.
Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat een plotse, gigantische prijsverhoging van alle alcoholische dranken het verbruik drastisch zou doen dalen. Op dit vlak pleit VAD voor een strengere aanpak dan het tabaksbeleid, want de prijs voor sigaretten werd de laatste dertig jaar telkens heel geleidelijk opgetrokken. Hoewel er in het verleden soms twee prijsstijgingen per jaar waren, was het effect op het aantal rokers amper voelbaar – net omdat ze het niet voldoende voelden in hun portemonnee.
Totaalverbod
En zoals er nu al een totaalverbod geldt op tabaksreclame, moeten er straks ook veel minder advertenties voor alcohol te zien en te horen zijn. De inhoud van de spots en affiches moet ook een stuk soberder. “Alcohol wordt te veel voorgesteld als iets positiefs, iets wat alleen voor gezelligheid zorgt”, zegt VAD-directeur Marijs Geirnaert.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2933764/2016/10/21/Pak-alcohol-aan-zoals-tabak.dhtml
Strengere richtlijnen voor alcoholconsumptie: “Drie glazen per dag is te veel”
Er komen nieuwe Vlaamse richtlijnen voor de maximale consumptie van alcohol. Het expertisecentrum VAD kan niet meer leven met de huidige norm van drie glazen alcohol per dag voor een man en twee voor een vrouw. “Alcohol is giftig vanaf de eerste druppel. Het wordt tijd dat we dat beseffen”, klinkt het vandaag in de kranten van Mediahuis.
Volgens de huidige richtlijnen van het VAD is de alcoholconsumptie van een man die elke week 21 pintjes drinkt “aanvaardbaar laag”. Idem voor een vrouw die het op veertien witte wijntjes per week houdt. Alleen wie nog meer drinkt, heeft een probleem. In Vlaanderen gaat het om 12 procent van de mannen en 11 procent van de vrouwen.
Strengere richtlijnen
Maar eigenlijk zijn er veel meer mensen over wie we ons zorgen moeten maken, zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs. Na een consultatieronde met experts heeft het VAD besloten de richtlijn te verstrengen. “Vroeger maakten we alleen het onderscheid tussen mensen met en zonder een verslaving. Maar dat gaat niet ver genoeg. We weten intussen dat elk glas alcohol er één te veel is. Vooral de studies naar de link tussen alcohol en kanker zijn angstaanjagend.” Bovendien is drank niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook de boosdoener bij veel ongevallen en vechtpartijen.
De nieuwe richtlijn komt er eind november.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2945284/2016/10/28/Strengere-richtlijnen-voor-alcoholconsumptie-Drie-glazen-per-dag-is-te-veel.dhtml
Alcoholverslaving komt vaker voor bij mannen
Alcoholverslaving komt twee keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De biologische oorzaak hiervan was lange tijd onduidelijk, maar een onderzoek van Columbia en Yale University bracht hier verandering in. Ze bestudeerden het verschil tussen het effect van alcohol op de hersenen van mannen en vrouwen en vonden een verklaring.
Onderzoek naar alcoholverslaving
De onderzoekers lieten 21 mannen en vrouwen alcohol drinken in het laboratorium. Na de inname van de alcohol bekeken de onderzoekers door middel van een hersenscan het dopamine-gehalte in de hersenen van de deelnemers. Dopamine is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot en blijdschap. Hoewel de mannen en de vrouwen een zelfde hoeveelheid bier en wijn dronken, kwam er bij de mannen meer dopamine vrij dan bij de vrouwen. De dopamine kwam vrij in het gedeelte van de hersenen dat geassocieerd wordt met plezier, beloning en het ontstaan van verslavingen.
Positieve associaties
Volgens onderzoeker Nina Urban hebben mannen hierdoor vaker positieve associaties met alcohol. Dit zou verklaren waarom mannen vaak meer genieten van een biertje of wijntje dan vrouwen. Verder zou dit kunnen bijdragen tot het verlangen naar alcohol en verhoogt het het risico voor het ontwikkelen van een alcoholverslaving.
Meer alcohol nodig
Een andere belangrijke bevinding van de studie is de verminderde aanmaak van dopamine na meerdere zware drinkpartijen. Hoe vaker je drinkt, hoe meer je dus moet drinken om net zo dronken te worden als de eerste keren. Volgens Urban kan deze observatie ook het ontstaan van een alcoholverslaving verklaren. Iedere keer dat je drinkt, drink je net iets meer dan de vorige keer. Dit leidt er uiteindelijk toe dat je je alcoholconsumptie niet meer onder controle hebt.
BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/alcoholverslaving-vaker-bij-mannen/