Dit is de grootste oorzaak van jouw verkoudheid (en het is niet wat je denkt)

© thinkstock.

Nu de nattere, frisse dagen er terug aan lijken te komen, zijn de eerste verkoudheden (helaas) niet meer ver af. Toch kan je het miezerige weer niets verwijten, want slaaptekort blijkt de grootste oorzaak te zijn voor het ontwikkelen van een verkoudheid. Wie vaak kortje nachtjes heeft, ziet zijn kansen op een verkoudheid tot 4 keer groter worden.

Slaap blijkt een belangrijkere factor in het oplopen van een verkoudheid dan stress, roken, opvoeding of inkomen.

Slechte slapers hebben niet alleen het nadeel dat ze minder uitgerust de dag moeten doorkomen, ze hebben daarnaast een tot vier keer grotere kans om verkouden te worden dan mensen die minstens 7 uur slapen. “Korte nachtjes zijn veel doorslaggevender dan andere factoren om te voorspellen of mensen een verkoudheid zullen krijgen,” zegt hoofdauteur van het onderzoek Dr Aric Prather, assistent-professor psychiatrie aan de universiteit van Californië, San Francisco. “Het maakte niet uit hoe oud de mensen waren, wat hun stressniveau, ras, opvoeding of inkomen was. Het maakte zelfs niet uit of ze rookten, enkel slaap had een beïnvloedende factor. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt of vaak wakker wordt, heeft een vier keer grotere kans op het krijgen van een verkoudheid.”

Minstens 7u slaap is een aanrader
De onderzoekers analyseerden twee maanden lang het slaappatroon, alcohol- en sigarettengebruik en het stressniveau van 164 personen. Daarna werd aan de proefpersonen via neusdruppels het verkoudheidsvirus toegediend, en werden ze nog eens een week lang nauwlettend geobserveerd. De wetenschappers namen dagelijks staaltjes af om te zien of het virus stand hield. De personen die minder dan zes uur hadden geslapen in de week voordien hadden 4,2 keer meer kans om een verkoudheid te krijgen, vergeleken met wie 7 uur slaap kreeg. Wie minder dan 5 uur sliep, had een 4,5 keer grotere kans.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/180/Verkoudheid/article/detail/2441464/2015/09/01/Dit-is-de-grootste-oorzaak-van-jouw-verkoudheid-en-het-is-niet-wat-je-denkt-.dhtml

Door een goede nachtrust hebben we meer weerstand of bouwen we weerstand op. Als men dat niet heeft dan voel je zwak en zal je sneller vatbaar zijn voor verkoudheden. Ook komt het voor bij mensen die te weinig vitamine hebben en dan voornamelijk vitamine C. Een goede afwisselende voeding en fruit ook in de herfst en winter is van belang. En niet te vergeten je neemt een verkoudheid ook snel over als je weerstand zwak is. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM