Dit boek van een moedige kanker overleefster verandert je hele beeld over de ziekte

© kos.

Kanker. Er rust vandaag de dag nog steeds een taboe op het onderwerp. En dat terwijl er -volgens het rapport van de Stichting Kankerregister- maar liefst 1 vrouw op 4 mee te maken krijgt, nog voor haar 75e verjaardag. Gelukkig zijn er een aantal dappere zielen die geen blad voor de mond nemen en geen enkel taboe uit de weg gaan. Zo ook de Nederlandse kanker overleefster Chantal Deen.

© kos

Kanker is herkenbaar, het is dichtbij. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft, en dus zijn we er allemaal als de dood voor.

© kos

In 2014 kreeg Chantal de diagnose te horen: borstkanker. Dat ene woord dat de kracht heeft om je hele leven plotsklaps kan veranderen. Meteen werd ze overspoeld door vragen: zal ik het overleven? Hoe zal het zijn? Zal ik veranderen?

Selfieblog
Die laatste vraag inspireerde haar om een blog op te starten, gevuld met selfies. “Ik wou weten hoe ik zou veranderen”, vertelt Chantal. “Hoe zou ik eruit zien? Welke invloed zou de ziekte op mij hebben? Het begon als een manier om voor mezelf mijn traject bij te houden, maar het groeide al snel uit tot een platform waar ik mijn verhaal kwijt kon en waar een zwaar beladen onderwerp ineens wél bespreekbaar werd.”

Het duurde niet lang, of de Nederlandse werd bedolven onder de positieve reacties. Familie en vrienden, maar ook vreemden volgende haar traject en namen de moeite om haar een hart onder de riem te steken. Online viel de gereserveerdheid en angst voor het onderwerp plots weg.

Banger voor kanker dan vliegtuigramp
“Mensen zijn nog steeds banger voor een ziekte als kanker dan pakweg een vliegtuigramp. Kanker is herkenbaar, het is dichtbij. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft, en dus zijn we er allemaal als de dood voor. Op het internet leek die angst echter weg te vallen. Mensen die anders moeite hadden om over mijn ziekte te praten, lazen mijn blog en reageerden online,” aldus Chantal.

Al begrijpt ze maar al te goed waar die angst van komt. “Er zijn zoveel zware verhalen, zoveel mensen die het niet gehaald hebben. Ik heb een zoon van zes, en hij had een klasgenootje wiens moeder ook kanker had. Zij heeft het niet overleefd. Dat had ik even goed kunnen zijn.” Maar er zijn ook andere verhalen. Succesverhalen. Van kanker overlevers, mensen die vochten en gewonnen hebben, mensen zoals Chantal.

Van blog naar boek
Momenteel is Chantal ‘kankervrij’. Na de chemokuren en een zware operatie is alles eindelijk weg. Reden genoeg om het hoofdstuk af te sluiten, en wat is daar beter voor dan een boek over de weg die ze heeft afgelegd?

“Het is, gek genoeg, een léuk boek over kanker geworden”, vertelt ze. “Ik wil de ziekte positief benaderen. Het onderwerp op zich is al zwaar genoeg. Ik ben optimistisch ingesteld en probeer het zo positief en licht mogelijk te beschrijven om het onderwerp zo bespreekbaar te maken.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/82/Borstkanker/article/detail/2434920/2015/08/25/Dit-boek-van-een-moedige-kanker-overleefster-verandert-je-hele-beeld-over-kanker.dhtml

Soms je ziekte aanvaarden kan heel wat goed maken. Toch blijft er altijd een angst zitten om te hervallen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM