Kinderen overzien gevolgen anoniem chatten niet

Kinderen overzien gevolgen anoniem chatten niet

‘Grooming’ (digitaal kinderlokken) blijft een risico voor opgroeiende pubers, zagen we ook deze week weer. Waar moet je als ouder op letten als je kind chat?

Kinderlokkers zijn er nog steeds, al opereren ze nu vaker digitaal. De 13-jarige Lisa was dagenlang zoek, nadat Danny D. (41) haar inpalmde met een nep-Facebookaccount met foto’s van een knappe 19-jarige Texaan. D. stond al jaren onder toezicht van de reclassering en zit nu vast voor ‘ontuchtige handelingen’.

Lees mee, lees mee, lees mee…
Het aantal gevallen van sexting en grooming neemt nog steeds toe, al zijn er geen exacte cijfers, want de politie wordt niet altijd ingeschakeld. Zaak is het onderwerp te bespreken met pubers: veel kinderen overzien de gevolgen niet van anoniem chatten. Terwijl een naaktfoto die op internet belandt, nooit helemaal verdwijnt.

Houd het positief
Zorg dat je in zo’n gesprek angst niet laat overheersen, houd het positief. Verder is het verstandig als de Facebookpagina van je kind zo privé mogelijk is ingesteld.

Waar praten ze over?
Een paar afkortingen die goed zijn om te onthouden:

  • GYPO: Get Your Pants Off
  • YWS: You Want Some?
  • GNOC: Get Naked On Cam
  • IWS: I Want Sex
  • NIFOC: Naked In Front Of Camera
  • PAW: Parents Are Watching
  • PIR: Parents in Room
  • POS: Parents Over Shoulder

Zeker bij ‘POS’ moet je je, eh, ogen spitsen, omdat je kind zegt: kijk uit met wat je typt, want één van mijn ouders staat mee te lezen… Het zal meestal onschuldig zijn, maar toch.

‘Sukkel voor de liefde’
Hier nog enkele tips en informatieve websites:

Op www.qpido.nl kunnen tieners anoniem chatten met een medewerker over sexting, bijvoorbeeld als er beelden van hen op internet terecht zijn gekomen.

Verder is er de korte voorlichtingsfilm Sukkel voor Liefde, waarin twee tieners verblind zijn door de liefde en de gevaren van social media ontdekken:

Ook op de jongerensite vraaghetdepolitie.nl is veel informatie en antwoorden op vragen over sexting te vinden. Jongeren kunnen er op dinsdag- en donderdagavond tussen 19u en 21u chatten met de politie. Zo krijgen ze direct een betrouwbaar antwoord of advies.

BRON: http://www.lindanieuws.nl/nieuws/kinderen-overzien-gevolgen-anoniem-chatten-niet/

Heel veel denken dat ze privé chatten of via sms of andere bronnen alleen met de andere persoon bezig zijn. Dat foto’s die men doorstuurt bij de persoon alleen blijven. Maar men vergeet een ding, je moet soms iets opslagen om door te sturen en kwaadaardige weten altijd een weg om er aan te komen. Net zoals men denkt alleen chat dat niemand kan lezen, vergeet het mensen en jongeren heel wat lezen soms gewoon mee met wat je deelt. 
Probeer als ouder je kinderen daar het besef van te geven. Maar ook voor ouderen wat ook zei doen het op bepaalde sites of forums.

NU JE KAN ALTIJD ER EEN MELDING VAN MAKEN ALS JE BEPAALDE DINGEN ALS DIT OPMERKT OP DEZE LINKS.
VOOR BELGIË: http://www.childfocus.be/nl
http://www.childfocus.be/nl/preventie/clicksafe-veilig-internetten
VOOR NEDELAND: https://www.meldpunt-kinderporno.nl/

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM