CYBERPESTEN VOORKOMEN EN BESTRIJDEN

Cyberpesten voorkomen en bestrijden

CyberpestenCyberpesten komt steeds vaker voor in het digitale tijdperk. Bij pestgedrag spelen meestal drie kenmerken een belangrijke rol, zowel bij cyberpesten als fysiek pesten. Het gaat om de volgende factoren: De pestkop kan het pesten voor zichzelf rechtvaardigen; het schoolklimaat is van grote invloed op het ontstaan of tegengaan van pestgedrag; het pesten kan erge vormen aannemen als het wordt ondersteund door leeftijdgenoten.

Manieren om cyberpesten te voorkomen

 • Blijf in de buurt als je kind het internet op gaat, zodat je zijdelings kunt meekijken wat je kind op het grote wijde web uitspookt. Een internetaansluiting op de slaapkamer van je kind is dus een afrader.
 • Stel een limiet aan de tijd dat je kind online mag. Uit onderzoek aan het Rochester Institute of Technology blijkt dat hoe langer kinderen online zijn, des te groter de kans is dat ze er problemen mee krijgen.
 • Blijf betrokken bij het internetgedrag van je kind. Ga bijvoorbeeld eens samen achter de computer zitten, zodat je kind kan laten zien welke sites hij/zij graag bezoekt. Toon dus ook interesse als je kind iets wil laten zien op internet.
 • Leer je kind voorzichtig te zijn met het verspreiden van persoonlijke informatie en foto’s en filmpjes op internet. Ook beelden die je kind via de webcam verstuurt kunnen op een vervelende manier worden gebruikt. Herinner je kind eraan wachtwoorden geheim te houden, dus niet te delen met vrienden.
 • Schrijf jezelf ook in op netwerksites waar je kind is aangemeld, bijvoorbeeld op Facebook. Op deze manier kun je het internetgedrag van je kind in de gaten houden.
 • Vermoed je dat je kind vreemde sites bezoekt? Kijk dan in de internetbrowser eens in de geschiedenis van de bezochte websites en kijk eens in de mailbox van je kind.
 • Veel kinderen vertellen hun ouders niets van cyberpesten. Hou je communicatie met je kind dus open en geef je kind gelegenheid om eventueel te vertellen over het pesten.

Je kind wordt misschien gepest via internet als hij/zij…

 • …nerveus is, vooral als hij/zij achter de computer zit
 • vaker dan normaal het internet op wil
 • slaapproblemen heeft of geen eetlust heeft
 • concentratieproblemen heeft op school
 • last heeft van hoofd- of buikpijn.

Wat te doen bij cyberpesten?

 • Blokkeer samen met je kind de pestkop op een chatsite of verwijder hem/haar van social media en kaart het eventueel aan bij de ouders van de treiteraar.
 • Zorg voor een goed spamfilter; daarin kunnen ongewenste afzenders worden geblokkeerd. In de meeste e-mailprogramma’s zit ook een mogelijkheid om te blokkeren.
 • Zorg ervoor dat je kind niet gaat ‘terug pesten’. Online pesters vinden het alleen maar leuk als ze een reactie krijgen. Negeren is dus de beste remedie.
 • Maak een printje van de nare uitlatingen. Misschien komt het van pas als je pesterijen moet bewijzen.
 • Meld vervelende websites bij www.meldpunt.nl of www.meldpunt.org.
 • Mocht de pestkop iemand van school zijn, licht dan de school in, zodat zij extra alert zijn op pesterijen, en eventueel klassikaal over cyberpesten kunnen praten.

BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/schoolkind/cyberpesten-voorkomen-en-bestrijden/

Cyberpesten is het ergste wat iemand overkomen kan. Omdat je altijd met een angst zit was zal er nu weer geschreven zijn of staan. Als het bij woorden blijft kan je het verhelpen maar als men nog foto’s online ergens gaat plaatsen dan pas wordt het erg. Het gebeurd niet alleen bij kinderen en jongeren maar ook bij volwassenen. Omdat iedereen weet dat het een bron is die iedereen wel leest.
Probeer zowel naar het kind te luisteren of naar de volwassene die erover praten wilt. Want je zal merken ook het kind kan een angst hebben of vertonen om het tegen de ouders te vertellen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

3 Comments:

 • Dit is hoe een bekende YouTuber denkt over online pesten

  Online pesten? Dat is zo gemeen, men weet dat het fout is en toch komt het vaak voor. Zoek een bekende YouTuber op, kies een random video uit en lees de reacties. Grote kans dat je heel veel lelijke comments ziet van mensen. En dat moet die YouTuber gewoon pikken! Gelukkig is er nu een bekende YouTuber opgestaan om er iets van te zeggen.

  Cassey (beter bekend als Blogilates op YouTube) krijgt de ene na de andere verschrikkelijke comment om haar oren geslingerd als zij een foto op social media plaatst of een video publiceert. In een video leest ze reacties voor die mensen plaatsen en jeetje, dat is niet mis. Je zou het maar moeten slikken als iemand zegt dat je geen billen hebt omdat je jezelf uithongert en geen gewicht heft. Of dat je een beetje dik bent en dat je daarom geen advies aan mensen moet geven omdat je niet het juiste lichaam hebt… Geloof ons, dat is echt niet fijn om te horen.

  Maar hoe denkt Cassey erover? In deze video haalt ze uit naar de mensen die zulke trieste reacties plaatsen:

  Hoe volwassen gaat Cassey met deze reacties om? Uiteindelijk is ze ook maar een mens en er zijn vast wel tijden waarop deze gemene comments haar raken, maar ze kan het in ieder geval goed relativeren. Ze heeft gelijk, want de mensen die online pesten zitten vaak niet lekker in hun vel en reageren zich online af. Maar het is toch lullig als je dan als bekende YouTuber daar het slachtoffer van wordt…

  Denk dus altijd na voordat je een reactie achterlaat. Dat maakt de wereld een stuk leuker! 🙂

  BRON: http://www.girlscene.nl/p/17502/dit_is_hoe_een_bekende_youtuber_denkt_over_online_pesten

 • 1 op 3 kinderen ooit slachtoffer van cyberpesten: zo voorkom je het

  Deze week is het Vlaamse Week tegen Pesten. Uit onderzoek van het Vlaams Netwerk tegen Pesten blijk dat 1 op de 3 kinderen of jongeren al eens te maken kreeg met cyberpesten, nu ze steeds vaker online zijn en zelf een smartphone of tablet bezitten. Antivirusspecialist BullGuard lijst daarom een aantal concrete tips op om pestgedrag via het internet te voorkomen.
  1. Praat met elkaar

  Het grootste verschil tussen de online en offline wereld, is dat cyberpesters anoniem kunnen blijven. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn om zich erg grof te gedragen. Het is daarom belangrijk om met je kind te praten over de mogelijke gevaren van het internet. Zit daarom met hen samen over hun gebruik van sociale media om problemen sneller te kunnen detecteren.

  2. Wees betrokken

  Maak zelf ook een aantal profielen aan op sociale media. Je hoeft daarom je zoon of dochter niet meteen een vriendschapsverzoek op Facebook te sturen of te volgen op Instagram, maar dan heb je wel een idee hoe het er aan toegaat op deze platformen. Bovendien is het makkelijker praten met je kind over bijvoorbeeld Instagram als je zelf weet hoe het precies werkt.
  3. Praat over de anonimiteit van het internet

  Leg je zoon of dochter uit dat het misschien wel lijkt alsof je anoniem bent op het internet, maar dat dat vaak toch niet het geval is. Wat je onder je eigen profiel op sociale media post, wordt bovendien door heel veel mensen gezien en gelezen. Geef hen ook mee dat het absoluut niet oké is om online dingen te doen of zeggen die je in het echte leven ook niet zou doen.
  4. Wat is veilig en wat niet?

  Bespreek met je kinderen wat gepast is om te posten op sociale media en wat niet. Geschreven commentaren, foto’s en video’s vormen je digitale voetafdruk en kunnen door heel veel mensen bekeken worden. Bovendien moet je kind er bij leren stilstaan dat veel informatie ook beschikbaar blijft op bepaalde plaatsen van het internet, ook al wanneer je hebt hebt verwijderd op één locatie. Iets wat een heel onschuldige post lijkt op dit moment kan in de toekomst misschien een aanleiding zijn om gepest te worden.
  5. Leg uit wat absoluut niet kan

  Praat met je kind over de content die ze online te zien krijgen. Online kunnen kinderen namelijk met erg leuke en positieve dingen in contact komen maar ook met een hele hoop rotzooi en schadelijke content. Druk je kinderen op het hart dat het bijvoorbeeld absoluut niet oké is om naaktfoto’s te delen, ook niet met je liefje. Als de relatie eindigt, kan een ex die foto’s tegen je gebruiken.

  BRON: http://www.hln.be/hln/nl/38/Familie/article/detail/2604272/2016/02/02/1-op-3-kinderen-ooit-slachtoffer-van-cyberpesten-zo-voorkom-je-het.dhtml

  Niet alleen kinderen worden hier het slachtoffer van, ook volwassenen. Het blijft niet in de school of op het werk maar meer en meer verlegt het zich buiten de school en het werk. Hier is dan ook niet veel aan te doen.

  Aum Shanthi

 • Het leed dat online pesten heet

  Online pesten

  Online pesten is pesten via internet. Het wordt ook wel digitaal pesten, online pesten of ‘het nieuwe pesten’ genoemd. Het gebeurt onder andere via WhatsApp, chats, social media of e-mails. Hoewel online pesten onder alle leeftijden kan voorkomen, zijn het vooral kinderen in de leeftijd van dertien en veertien jaar die eraan meedoen of er slachtoffer van zijn. Jongens en meisjes zijn er in gelijke mate bij betrokken. Voorbeelden van online pesten zijn:

  Schelden of bedreigen via e-mail of WhatsApp.
  Iemand belachelijk maken op social media of chatplatforms.
  Een fake-profiel van iemand aanmaken op een netwerksite zoals Facebook.
  Het wachtwoord van iemand misbruiken door namens diegene vreemde mails naar anderen te sturen.
  Het verspreiden van kwetsende of intieme informatie of foto’s van een ander via internet.

  Zelfmoord door online pesten

  Online pesten is misschien wel erger dan treiteren bij het ‘gewone’, fysieke pesten. Het is om te beginnen een heel makkelijke manier van jennen: je tikt iets in en drukt op enter. Bovendien kunnen de pestkoppen anoniem hun treiterijen uiten, waardoor ze de meest heftige dingen kunnen zeggen. Ook via e-mail kan eenvoudig anoniem gepest worden. Dat kan soms vergaande gevolgen hebben, zoals zelfmoord.

  Privé-informatie online

  Veel internetgebruikers komen op internet privacygevoelige informatie over zichzelf tegen. Het gaat hierbij vooral om foto’s, mailadressen en telefoonnummers. Dit is dankbaar materiaal voor cyberpesters, die gemakkelijk misbruik kunnen maken van deze persoonlijke gegevens. Daarom is het belangrijk om je kind te leren voorzichtig om te laten gaan met internet. Het is niet verstandig om overal persoonlijke gegevens achter te laten, bijvoorbeeld als je van alles moet invullen om mee te doen aan een ‘leuke wedstrijd’.

  Lastig te verwijderen

  Een probleem dat bij online pesten een belangrijke rol speelt is dat het vaak lastig is om intieme foto’s of vervelende informatie te verwijderen als die eenmaal het wijde web in geschoten zijn. Daardoor kan iemand jarenlang geconfronteerd worden met treiterijen. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen die persoonlijke informatie van internet probeert te verwijderen, hier niet in slaagt.

  Voorkom online pesten

  De meeste ouders wíllen wel iets doen tegen het online pesten, maar weten het vaak simpelweg niet als hun kind slachtoffer is van internetpestkoppen. Gelukkig kun je als ouder zeker iets betekenen voor je kind bij het voorkomen én bestrijden van online pesten. Daarover meer in het artikel ‘Cyberpesten voorkomen en bestrijden‘.

  BRON: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/schoolkind/het-leed-dat-online-pesten-heet/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

Nadia wandelt

Wandelblog

We Love Me Now

Very OK Person! Connect with me; lovemeanonymous5@gmail.com Instagram: _l.o.v.e.me

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Umjetnost, zdravlje, civilizacije, fotografije, priroda, knjige, recepti, itd.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Yab Yum

Yab Yum

Vreemde avonturen met nonkel Juul en consoorten.

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

Theo-Herbots-Freelance-Journalist-Fotograaf 💙|| Daily Information in 💌 in 1️⃣1️⃣0️⃣ Languages ✅

You can translate any page and post on this "GREAT" Blog into 110 Languages with the Google Translate Widgete 😀‼ || Gedachten over Levensstijl en Gezondheid. Een gezondheid 😀 en Fotografie💥-Blog 💌Speciaal voor U ✅, Samen met U ✅, Samen door U ✅💚||

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Ruelha

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Ontmanteld en Ontwricht

Blog door Chana Van Ryzeghem

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

ruhumayolculuk 🦋💗

kendime, ruhun katmanlarına doğru bi keşfe çıktım...🦋🧚‍♀️💫🌠

Ka Sry malamakerij

Mala's magie

panono panono

STAP VOOR STAP OP ONTDEKKING

Unlocking The Hidden Me

Tranquil notions, melange of sterile musings & a pinch of salt

%d bloggers liken dit: