Alternatief getest: Universal Healing Tao

© thinkstock.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Wie droomt daar niet van? Universal Healing Tao (UHT) brengt die droom een stapje dichterbij. De methode leert je spanningen los te laten, de ziel te ontwikkelen én de geest te verlichten.

Proefkonijn Veerle: ‘Ik ken Baud nog van een reportage die ik enkele jaren geleden maakte over Corepower, een methode die hij ontwikkelde om je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel meer in evenwicht te brengen en je te helpen je balans te hervinden. Een boeiende ervaring en wanneer hij me nu opnieuw contacteert omdat hij met ‘iets nieuws’ bezig is, is mijn nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. Dat nieuws blijkt dus Universal Healing Tao (UHT) te zijn, een methode die me kan leren met behulp van fysieke energie spanning los te laten, mijn gezondheid te bevorderen en ook mijn emotionele, spirituele en mentale ontwikkeling te stimuleren. Dat wil ik weleens uitproberen! En dus zak ik op een zonnige voorjaarsdag af naar Bree, waar ik me in de voormalige kapel van een ontmoetingscentrum samen met enkele meer ervaren taoisten laat onderdompelen in een sessie ademhalings-, stretch-, meditatie- en andere oefeningen.’

‘We starten de sessie met de ‘Innerlijke glimlach’, een oefening waarbij we op een zachte, liefdevolle manier contact maken met alle delen van ons lichaam. Ik voel me aanvankelijk wat onwennig als we de opdracht krijgen ons gelaat in allerlei grimassen te plooien, maar als ik zowel Baud als mijn medecursisten zonder enige gêne de gekste bekken zie trekken, besluit ik er ook maar voor te gaan. En dat loont, want amper enkele opdrachten later voel ik een soort van rust en ontspanning in me opborrelen en ben ik me tegelijkertijd heel bewust van mijn lichaam, van mijn lijfelijke aanwezigheid hier op deze plek. Er volgen oefeningen om de energiestromen in je lichaam te stimuleren (vreemd, die warme, tintelende handen), om je bewust te worden van de link tussen bepaalde organen en specifieke emoties, om te gronden of net te ontspannen, noem maar op. Veel sneller dan verwacht zit het uurtje Tao erop en hoewel ik natuurlijk ook wel gezien heb dat de meer ervaren cursisten bepaalde oefeningen veel nauwkeuriger en correcter uitvoerden, heb ik geen enkel moment het gevoel gehad ‘dit lukt me niet’ of ‘hoe moet ik hieraan beginnen?’ En als Baud toch enige twijfel of onzekerheid bij me opmerkte, wist hij me met een beetje extra info of een concrete tip precies op het goede spoor te zetten. Fijn dat je zelfs zonder enige ervaring gewoon in zo’n sessie UHT kan meedraaien.’

‘Het is moeilijk te achterhalen wat het effect van een uurtje tao-oefeningen op mijn energiebanen is, laat staan dat ik de impact ervan kan inschatten op mijn spirituele, mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Maar dat ik me na de sessie tegelijk rustig en ontspannen én vol energie voel, staat buiten kijf. En als ik op de terugweg naar huis in een fikse file beland, lijkt dat me voor deze ene keer absoluut niet te kunnen deren. De zon schijnt en ik heb net een boeiende, nieuwe ervaring opgedaan, waar zou ik me druk in maken? Ook de rest van de dag voel ik me bijzonder energiek en goedgehumeurd. Als ik ’s avonds voor het slapengaan nog snel een blik in de spiegel werp, meen ik nog een glimp op te vangen van een subtiele (innerlijke?) glimlach op mijn gelaat, maar dat kan uiteraard ook inbeelding zijn. Of Universal Healing Tao al zijn beloftes kan waarmaken en je ervoor kan behoeden onnodig energie te verliezen en je eigen energieniveaus adequaat weer kan aanvullen en bewaren, weet ik niet. En als het dat kan, heb je daar uiteraard veel meer sessies voor nodig, moet je je de verschillende oefeningen en vaardigheden echt eigen maken en ze in je leven van alledag integreren. Maar ook voor wie er gewoon een keer van wil proeven of op zoek is naar een adequate manier om te ontspannen, is Universal Healing Tao een aanrader. Want het is een perfecte manier om even stil te staan bij je eigen lichaam, je er meer van bewust te worden en lichamelijk en geestelijk tot rust te komen, dat heb ik tijdens mijn ‘proefsessie’ aan den lijve ondervonden. En zeg nu zelf, in een samenleving waarin druk-druk-druk de norm is en we onszelf voortdurend voorbij lijken te lopen, is dat alleen al toch bijzonder waardevol, niet?’

Universal Healing Tao in een notendop
Het Universal Healing Tao-systeem is een praktisch systeem van energetische zelfontwikkeling dat als doel heeft je lichamelijk, geestelijk en spiritueel op een harmonieuze manier verder te ontplooien. De wortels van UHT liggen in de Chinese traditie van het taoïsme, een filosofie en levenswijze die leven in harmonie met de natuur als een belangrijk ideaal vooropstelt. Tao betekent ‘de weg’, het zonder verzet meegaan met de stroom van yin en yang en daaruit leren.

De stichter van het Universal Healing Tao-systeem is meester Mantak Chia, die in 1944 in Thailand uit Chinese ouders geboren werd. Als klein kind leerde hij al meditatie en krijgskunsten en als student verdiepte hij zich in het taoisme. Mantak Chia studeerde ook enkele jaren westerse anatomie en medicijnen, waardoor hij een brug kan slaan tussen de traditionele taoïstische kennis en tradities en de westerse wetenschap. Meester Mantak Chia heeft intussen tienduizenden studenten getraind en meer dan 1.500 UHT-instructeurs over de hele wereld opgeleid. Ook in ons land zijn verschillende UHT-instructeurs actief.

Universal Healing Tao is er dus op gericht met behulp van energie (chi) je welzijn te verbeteren op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Dat doet ze aan de hand van oefeningen en meditaties om meer bewustzijn in het lichaam te krijgen. De oefeningen helpen je de energie in je lichaam te voelen en leren je die energie te gebruiken. Je ontwikkelt een gevoeligheid om te zien waar bepaalde emoties, patronen en gebeurtenissen je raken of je eventueel doen vastlopen en je leert ze omzetten in meer levenskracht. Als je je die oefeningen van de UHT voldoende eigen maakt en ze in je leven integreert, zou je er na verloop van tijd in moeten slagen te vermijden dat je onnodig energie verliest en leer je hoe je je eigen energie weer kan aanvullen en bewaren. Op die manier creëer je een solide basis voor gezondheid en welzijn in het fysieke lichaam en voor de verdere ontwikkeling van je mentale en spirituele potentieel. De oefeningen waarvan UHT gebruik maakt zijn eenvoudig en gemakkelijk toe te passen in het dagelijks leven.

Voor wie is UHT geschikt?
Voor al wie graag bewuster wil omgaan met zijn lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele mogelijkheden en zich op al deze vlakken graag verder wil ontplooien. Ideaal ook voor wie behoefte heeft aan een manier om spanningen los te laten en stress en emoties om te zetten in levenskracht en meer evenwicht. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Waar vind je een Universal Healing Tao instructeur of een workshop in jouw buurt?
Op www.uhtbelgium.wordpress.com, de webstek van de Belgische Instructeurs Universal Healing Tao vind je onder meer contactinformatie van instructeurs, een agenda met geplande workshops en heel wat boeiende achtergrondinformatie.

Praktisch
Wij volgden een sessie Universal Healing Tao bij Baud Vandenbemden in het ontmoetingscentrum in Bree. De lessen vinden plaats op woensdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties) van 20u tot 22u. Instromen in de lessenreeks kan in september of februari. Je betaalt € 165 voor een half jaar (20 lessen). Meer info: baud@corepower.be of www.corepower.be.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/665/Ontspannen/article/detail/2400735/2015/07/22/Alternatief-getest-Universal-Healing-Tao.dhtml

Soms kan dit als steun dienen. Om in bepaalde situaties je snel tot rust te brengen. TAO ken ik van bepaalde andere dingen maar niet van hoe het hier beschreven staat. Het is een levenswijze die soms heel moeilijk te begrijpen is.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM