Zie jij ook in alles gezichten? Dat zegt misschien iets over jou

© Facebook.

Ooit al gehoord van pareidolie? Dat is het verschijnsel waarbij we gezichten zien in alledaagse dingen. Het zou te maken hebben met onze hersenen die de neiging hebben om constant verbanden te leggen, maar wie veel gezichten ziet, is misschien licht neurotisch. Dat blijkt uit een Japanse studie.

© Facebook

Communicatiewetenschappers van het Communication Science Laboratory in Tokyo onderzochten verschillende types mensen die vaak gezichten zien in dingen en deed enkele bijzondere ontdekkingen.

De onderzoekers onderwierpen 166 studenten aan personaliteitstesten en schotelden hen enkele willekeurige patronen voor. 77 procent van de proefpersonen herkende een gezicht in de patronen. Neurotische personen en vrouwen herkenden merkbaar vaker gezichten.

De resultaten tonen aan dat de persoonlijkheid, de emotionele toestand en het geslacht invloed hebben op pareidolie, “maar die factoren vertellen niets over de soort pareidolie”, aldus de onderzoekers.

Neurowetenschapper Moheb Costandi heeft een simpele verklaring voor die resultaten: “Neurotische mensen zijn doorgaans minder emotioneel stabiel dan andere mensen, en daarom zien ze vaker patronen die er eigenlijk niet zijn.”

© Facebook
© Twitter
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2398832/2015/07/19/Zie-jij-ook-in-alles-gezichten-Dat-zegt-misschien-iets-over-jou.dhtml
Hebben we allemaal wel eens zo geen moment, als we naar iets kijken dat we er wel iets uit kunnen halen. Neem maar bijvoorbeeld als je naar de wolken kijkt soms haal je daar zoveel uit. En ja soms kijk je ergens naar en krijg je gelijk een gezicht te zien. Nu ik heb het woord pareidolie op wikipedia opgezocht. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Pareidolie

het gezicht op Mars, een pareidolie

Pareidolie of pareidolia is een psychisch verschijnsel, een vorm van illusie waarbij iemand een zodanige interpretatie van onduidelijke of willekeurige waarnemingen heeft, dat hij hierin herkenbare dingen meent waar te nemen. De naam is afkomstig van het Griekse para (naast) en eidolon (beeld).

De reden voor het verschijnsel ligt er waarschijnlijk in dat de hersenen behoefte hebben om verbanden tussen gegevens te leggen, ook als deze er eigenlijk niet zijn. Hierbij moet vooral gedacht worden aan het herkennen van patronen die op gevaar kunnen wijzen, zoals het silhouet van een roofdier. De kosten van het zien van te veel gevaar (een fout-positief ) zijn gering ten opzichte van het niet zien van een gevaar – dit kan iemand het leven kosten. Pareidolie ontstaat dus uit fout-positieven van de menselijke patroonherkenning. Het is een vrij alledaags verschijnsel, dat niet met hallucinaties verward moet worden.

Bekende voorbeelden van pareidolie zijn het zien van gezichten of dieren in de wolken of het zien van het mannetje in de maan. Bij de aanslag op het WTC in 2001 werd gerapporteerd dat mensen het gezicht van de duivel in een wolk hadden gezien. Ook kon men op een pakje Camel-sigaretten het beeld van Manneken Pis zien. In 1954 werd een serie Canadese dollarbiljetten uit de omloop gehaald, omdat men er het hoofd van een demon in meende te zien.

Het verschijnsel kan zich ook in auditieve vorm voordoen. Men kan bijvoorbeeld stemmen horen in het geluid van allerlei apparaten of in het geruis op geluidsbanden. Een bijzondere vorm van auditieve pareidolie is dat men berichten denkt te horen in (vrijwel altijd opzettelijk) achteruit gespeelde grammofoonplaten. Dit heeft een grote rol gespeeld in de snel groeiende populariteit van de complottheorie dat Beatles-bassist Paul McCartney in 1967 zou zijn omgekomen en sindsdien werd vervangen door eendubbelganger (‘Paul is dead‘). Veel “aanwijzingen” die men zag op Beatles-albumhoezen en hoorde in liedjes zouden dit aan moeten tonen.

Bij psychologisch onderzoek werd vroeger gebruikgemaakt van de inmiddels verouderde Rorschachtest, waarbij iemand herkenbare patronen ziet in willekeurig gevormde inktvlekken.

BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pareidolie

Advertentie