Optimist tot in de kist: positief denken is goed voor je hart

Iedereen met een beetje gezond verstand weet wel dat een positieve ingesteldheid beter is dan steeds zwartkijken, maar dat het ook echt goed zou zijn voor ons hart? Dat is nieuws.

In zijn boek ‘Love & Survival’ beschrijft geneesheer Dean Ornish het volgende: “uit een analyse van meer dan 45 studies blijkt dat negativiteit een van de belangrijkste variabelen is als het op hartziektes aankomt. De effecten van vijandige gevoeles staan gelijk of zijn soms zelfs groter dan de traditionele risicofactoren zoals verhoogde cholesterol, een hoge bloeddruk enzoverder.”

Positieve psychologie
En daar is Ornish niet alleen in. Ook vanuit de Positieve psychologie, een specifieke stroming binnen de psychologie die zich toelegt op het belang van positieve eigenschappen en ervaringen, klinken gelijkaardige geluiden. Zo schreef onderzoekster Barbara Fredrickson in haar boek ‘Positivity’:

“Positiviteit houdt alle positieve betekenissen en optimistische houdingen in die positieve emoties teweegbrengen. Die zorgen niet alleen voor een positief gevoel, maar ook dat je opener van geest wordt en meer ontspannen bent. En ook op lange termijn zijn er bepaalde gezondheidsvoordelen verbonden aan positiviteit.”

Negatieve emoties
Fredrickson staat bekend voor haar theorie over positieve emoties. In een artikel in het vaktijdschrift ‘Cognition and Emotion’ legde ze eerder al uit dat deze instelling onze vaardigheden vergroot en ruimdenkender maakt, alsook zorgt dat we nieuwe emoties en gevoelens kunnen ervaren.

Negatieve ervaringen daarentegen zijn een stuk minder voordelig voor onze gezondheid. De stress van negatieve emoties maakt ons immers gevoeliger voor cardiovasculaire effecten, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk. Langdurige blootstelling aan zulke emoties kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot aandoeningen aan de slagader.

Cardiovasculair herstel
In een recente studie die verscheen in het ‘Journal of Motivation and Emotion’ ontdekten onderzoekers dat positieve emoties die hart- en vaat aandoeningen, teweeggebracht door negatieve gevoelens, kunnen teniet doen. Daarvoor lieten ze de proefpersonen die zich angstig of slecht voelden films bekijken.

Daarbij werden ze verdeeld in drie groepen: de ene groep kreeg een neutrale film te zien, de tweede groep kreeg een droevige film te zien en de derde groep bekeek een vrolijke film. Uit de resultaten concludeerden de onderzoekers dat de vrolijke films leidden tot een sneller cardiovasculair herstel.

Laten we dus maar afspreken dat het glas vanaf nu altijd halfvol is, goed?

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2398245/2015/07/18/Optimist-tot-in-de-kist-positief-denken-is-goed-voor-je-hart.dhtml

Men mag al eens zwartkijken, dat hoort ook bij het leven. Maar men mag er niet blijven inhangen. Dan ben jezelf aan het pijnigen. En juist even dat stukje zwart zien, kan een optimistisch inzicht geven en dan krijg je zo weer het antwoord om verder te gaan. Ook zal het geestelijk en lichamelijk ook wel iets doen. Maar het doet al zeker iets met het gevoel. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM