Is onze angst voor E-nummers terecht?

© Thinkstock. We moeten stoppen met onze obsessie voor E-nummers zegt de Nederlandse hoogleraar ‘innovatie gezonde voeding’ Fred Brouns

Gezond eten is het nieuwe fastfood. Quinoa, granola en andere superfood-curiosa: als gezondheidsfreaks zijn we er verlekkerd op. Hierdoor zijn E-nummers ineens de grote boosdoener geworden, maar wat is daar eigenlijk van aan? De Nederlandse krant Trouw heldert het mysterie op.

Een E-nummer is een code voor een stof die binnen de Europese Unie toegelaten is als additief in voedingsmiddelen. Voorbeelden van zulke stoffen zijnkleurstoffen, antioxidanten envoedingszuren
Fred Brouns
Fred Brouns © Fred Brouns/Twitter

“Die angst voor E-nummers is helemaal nergens voor nodig.” Aan het woord is de Nederlandse hoogleraar ‘innovatie gezonde voeding’ Fred Brouns. “Stoffen krijgen pas zo’n E-nummer als de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat ze verantwoord kunnen worden gebruikt. Als een stof schadelijk was, zou het geen E-nummer mogen heten. Gevaarlijke E-stoffen bestaan met andere woorden niet.”

Volgens de Nederlandse hoogleraar van de Universiteit van Rotterdam gaat E-nummersonderzoek vaak om achterhaalde informatie: “Over de zoetstof aspartaam is vroeger inderdaad discussie geweest. Maar inmiddels hebben de Amerikaanse kankerstichting, de EFSA en ook de FDA (De Food and Drug Administration, orgaan in de VS dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, red.) al lang ontkend dat aspartaam schadelijk is.”

Voedingsindustrie boter op hoofd

Maar waarom zijn we dan toch zo bang voor E-nummers? Ons internetgebruik verklaart: mensen vinden er oude informatie en gaan elkaar vervolgens bang maken met dingen die al lang wetenschappelijk zijn ontkend.

Daarnaast speelt ook de voedselindustrie een rol. Voedingsfabrikanten spelen handig in op onze angst door producten te ontwikkelen die ‘E-nummer vrij’ zijn. “Als fabrikanten producten gaan verkopen die zogenaamd E-nummer vrij zijn, zeggen ze impliciet tegen de consument dat deze producten beter voor je zijn – en E-nummers dus automatisch slecht zijn”, aldus Brouns.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/2396297/2015/07/16/Is-onze-angst-voor-E-nummers-terecht-.dhtml

Denk dat het hier weer zwaar rechtlijnig gezien wordt. Er zijn wel degelijk E-nummers die bij bepaalde aandoeningen problemen kunnen geven. Denk maar aan migraine een E-nummer kan een trigger zijn. En dan hebben we het hier over E-nummers 621tot625. En zo zijn er nog die voor bepaalde aandoeningen af geraden worden om te eten. 
Als je gezond bent of bijna niets mankeert dan kan dat geen kwaad. 

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM