Is onze angst voor E-nummers terecht?
Gezond eten is het nieuwe fastfood. Quinoa, granola en andere superfood-curiosa: als gezondheidsfreaks zijn we er verlekkerd op. Hierdoor zijn E-nummers ineens de grote boosdoener geworden, maar wat is daar eigenlijk van aan? De Nederlandse krant Trouw heldert het mysterie op.
“Die angst voor E-nummers is helemaal nergens voor nodig.” Aan het woord is de Nederlandse hoogleraar ‘innovatie gezonde voeding’ Fred Brouns. “Stoffen krijgen pas zo’n E-nummer als de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat ze verantwoord kunnen worden gebruikt. Als een stof schadelijk was, zou het geen E-nummer mogen heten. Gevaarlijke E-stoffen bestaan met andere woorden niet.”
Volgens de Nederlandse hoogleraar van de Universiteit van Rotterdam gaat E-nummersonderzoek vaak om achterhaalde informatie: “Over de zoetstof aspartaam is vroeger inderdaad discussie geweest. Maar inmiddels hebben de Amerikaanse kankerstichting, de EFSA en ook de FDA (De Food and Drug Administration, orgaan in de VS dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, red.) al lang ontkend dat aspartaam schadelijk is.”
Voedingsindustrie boter op hoofd
Maar waarom zijn we dan toch zo bang voor E-nummers? Ons internetgebruik verklaart: mensen vinden er oude informatie en gaan elkaar vervolgens bang maken met dingen die al lang wetenschappelijk zijn ontkend.
Daarnaast speelt ook de voedselindustrie een rol. Voedingsfabrikanten spelen handig in op onze angst door producten te ontwikkelen die ‘E-nummer vrij’ zijn. “Als fabrikanten producten gaan verkopen die zogenaamd E-nummer vrij zijn, zeggen ze impliciet tegen de consument dat deze producten beter voor je zijn – en E-nummers dus automatisch slecht zijn”, aldus Brouns.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/2396297/2015/07/16/Is-onze-angst-voor-E-nummers-terecht-.dhtml
Denk dat het hier weer zwaar rechtlijnig gezien wordt. Er zijn wel degelijk E-nummers die bij bepaalde aandoeningen problemen kunnen geven. Denk maar aan migraine een E-nummer kan een trigger zijn. En dan hebben we het hier over E-nummers 621tot625. En zo zijn er nog die voor bepaalde aandoeningen af geraden worden om te eten.
Als je gezond bent of bijna niets mankeert dan kan dat geen kwaad.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Minder E-nummers: zin of onzin?
Supermarktketen Carrefour schrapt dit jaar een stuk of 70 E-nummers uit de producten van haar huismerk. Ook Lidl en Delhaize willen E-nummers verminderen. Zijn die E-nummers dan zo ongezond en overbodig? Of hebben we ze eigenlijk ook nodig?
“Er zijn heel wat additieven die goed zijn, maar er zijn er ook bepaalde additieven die je best niet eet,” legt woordvoerder van Carrefour Baptiste van Outryve uit. “Daarom hebben we besloten om die te schrappen en aan onze producenten laten weten dat we die niet in onze producten wensen meer willen in 2017.” E-nummers zitten vooral in bereide voeding en droge voeding, en op vraag van de klant nemen supermarkten nu het initiatief om die in te perken.
“Schrappen is overroepen”
Maar verdienen E-nummers ook dat duivels etiket dat ze meestal krijgen? Volgens Jan Delcourt, hoofd levensmiddelen en microbiele technologie van de KUL, valt dat best mee: “Het schrappen van additieven is overroepen. Ze zijn door Europa gekeurd en in de juiste dosis perfect veilig.” Ook hier schreven we al dat onze angst voor E-nummers vaak onterecht is.
“Boerenbedrog”
Het schrappen van E-nummers heeft invloed op de houdbaarheid van producten, en daarom gaat de supermarkt op zoek naar natuurlijke alternatieven waar dat mogelijk is. “Maar vroeg of laat zal de consument daar ook weer tegen revolteren – zeker als de component hetzelfde is als degene die men zuiver toevoegt. In een aantal gevallen zou je zelfs kunnen spreken van misschien ongewild boerenbedrog,” besluit Delcourt.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/3123027/2017/04/05/Minder-E-nummers-zin-of-onzin.dhtml
Via de link kan je een filmpje bekijken. Als men deze gaat schrappen weet men dan nog wel wat er in een product zit?
Aum Shanthi