Dus daar komt die vieze geur van je voeten vandaan (+ zo kom je ervan af)

De stof van je schoenen in combinatie met warme temperaturen veroorzaakt bij iedereen wel eens het befaamde gênante kwaaltje: zweetvoeten. Hoewel de benaming anders doet vermoeden, is de geur nochtans niet rechtstreeks afkomstig van zweet, volgens de wetenschap. Het zijn bacteriën op je voeten die je dit ongemak bezorgen, maar gelukkig kan je er wel iets aan doen.

Zweetvoeten is de iets beschaafdere term voor “stinkvoeten”, terwijl dit laatste nochtans een betere woordkeuze is. Een onaangename geur ontstaat niet rechtstreeks door zweet, want dat is in principe geurloos. Voeten zweten over het algemeen erg gemakkelijk, en doordat we ze opsluiten in een warme, vochtige omgeving (de schoen dus), vormen ze een ideale broeihaard voor bacteriën. Het zijn die bacteriën die een stinkend gas verspreiden, wat zowaar een nog viezere gedachte is dan dat het puur om een zweetgeur zou gaan.

Maar voor elk probleem is er een oplossing. Er zijn een paar kleine dingen die je kan doen om die bacteriën en hun onaangename geurtje op een afstand te houden.
Wissel elke dag van schoenen, zodat ze de tijd krijgen om te luchten tussendoor .

Scrubben en wassen
Je voeten voldoende wassen (surprise, surprise) helpt om ze schoon te houden, maar wie veel last heeft van onaangename geurtjes weet dat dit alleen niet genoeg is. Een antibacteriële zeep kan helpen, alsook een puimsteen om dode huidcellen te verwijderen. Bacteriën zijn gek op die bezwete dode huidcellen, dus daar maak je maar beter komaf mee.

Sokken
Als je al sokken draagt in de zomer, kies dan voor exemplaren van luchtig, natuurlijk materiaal zoals katoen. En elke dag een proper paar, maar dat spreekt hopelijk voor zich.

Schoenen luchten
Na een dagje zweten in je favoriet paar schoenen is het belangrijk dat je ze even laat luchten. Wissel ook bij voorkeur elke dag van paar, zodat je schoenen even tijd krijgen om goed te “ademen” tussendoor.

Deodorant
Voor wie het nog niet wist: er bestaat zoiets als voetendeodorant. Bij de drogist, in de apotheker of zelfs in sommige grotere supermarkten vind je een ruim assortiment aan crèmes en sprays, die bacteriedodend werken en een aangenaam geurtje verspreiden.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/2396000/2015/07/16/Dus-daar-komt-die-vieze-geur-van-je-voeten-vandaan-zo-kom-je-ervan-af.dhtml

Iedereen kent het wel eens en soms is het zeker niet aangenaam. Toch heeft het veel te maken met je schoenen en sokken en natuurlijk met voethygiëne. Onze voeten hebben twee soorten zweetklieren: apocriene zweetklieren (monden uit op een haarfollikel)
eccriene zweetklieren (monden direct uit op de huid)Het aantal zweetklieren varieert van 120 per cm2 tot maximaal 620 per cm2 op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen.
En dan is het toch van belang dat men aandacht aan onze voeten geeft maar ook ze goed verzorgd zodat je toch niet beschaamt moet zijn als je schoenen moet uit doen.
Ook goede schoenen zoals ik al schreef of toch goede inlegzooltjes kunnen ook helpen om die nare luchtjes geen kans te geven.
Nu ga je lachen misschien maar wat ook helpt zijn inlegkruisjes.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM