Menstruatiecup
Een menstruatiecup is een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. Het concept ervan is al meer dan twintig jaar oud. Er zijn diverse varianten in de handel. Een menstruatiecup is een zacht kunststof kelkje dat tijdens de menstruatie in de vagina wordt ingebracht om het menstruatiebloed in op te vangen.
In tegenstelling tot tampons absorbeert de menstruatiecup geen vocht. Tijdens de menstruatie wordt alleen het vrijgekomen bloed opgevangen en uit het lichaam verwijderd. De vagina blijft hierdoor beter in balans (zie: Intiemhygiëne).
Er zijn twee soorten cupjes: herbruikbare cupjes (zoals de Keeper, de DivaCup, Mooncup, MeLuna, LadyCup, FemmeCup, Fleurcup, Yuuki, Lunette, Iriscup en de Naturcup) en wegwerpbare cupjes (de Softcup). De twee soorten verschillen in model en moeten op een andere manier ingebracht worden.
Herbruikbare menstruatiecups
Van de herbruikbare cups bestaan meestal twee maten. De verschillende maten hebben een (klein) verschil in diameter. Voor vrouwen ouder dan 30 jaar of vrouwen bevallen van een kind wordt meestal de grootste maat geadviseerd. Een uitzondering hierop is de Naturcup. Dit merk heeft ook een kleinere maat speciaal voor tieners tot 18 jaar. De werking van de cups berust op de bekkenbodemspieren, die de cup op zijn plaats houden. Naarmate een vrouw ouder wordt verslappen deze spieren. Een bevalling versnelt dit proces. Om het inbrengen te vergemakkelijken kan de cup op verschillende manieren worden gevouwen.
De menstruatiecup is gemaakt van rubber, siliconen of TPE en lijkt op een bekertje met daaronder meestal een steeltje of een lus. Men vouwt het dubbel en brengt het vervolgens in in de vagina. De rand van de cup vormt een licht vacuüm met de omgeving van de baarmoedermond, zodat het daar functioneert als een soort opvangruimte voor het menstruatievocht. Als het bekertje vol zit, moet men het verwijderen. Hiertoe plaatst men meestal een vinger langs de zijkant ervan en drukt men op de rand om de zuigkracht te verbreken. Middels het steeltje of het lusje (of door de cup bij de onderkant beet te pakken) kan de cup dan uit de vagina worden genomen. Daarna wordt de inhoud in het toilet gegoten, de cup wordt afgespoeld, eventueel gedroogd en opnieuw ingebracht. Een menstruatiecup mag maximaal 12 uur achtereen onafgebroken worden gedragen.
Het grootste voordeel van de cup is dat deze, na zorgvuldig wassen, opnieuw kan gebruikt worden en dat zo een halt wordt toegeroepen aan de steeds groter wordende afvalberg veroorzaakt door tampons en maandverbanden. Een nadeel is dat het inbrengen en verwijderen in het begin lastig kan zijn. Het gebruik van een menstruatiecup is een nieuwe gewoonte aanleren. Herbruikbare menstruatiecups kunnen probleemloos gedragen worden tijdens zwemmen en saunabezoek, maar moeten gewoonlijk verwijderd worden voor geslachtsgemeenschap.
De Keeper is gemaakt van natuurlijk rubber en de meeste andere herbruikbare cups van siliconen. Een uitzondering is de MeLuna die gemaakt wordt van TPE (Thermoplastisch Elastomeer).
Menstruatiecups voor eenmalig gebruik
In tegenstelling tot de andere menstruatiecups is de softcup bedoeld voor eenmalig gebruik. De softcup is een cup van een flexibel zacht kunststof, die het menstruatiebloed tijdens de menstruatie opvangt. De softcup wordt net als een tampon inwendig in de vagina gedragen. De cup wordt in de vagina achter de baarmoedermond en het schaambeen geplaatst. De plaatsing is te vergelijken met die een pessarium.
Het kunststof (mengsel uit polyethyleen en synthetische plastics) waarvan de softcup gemaakt is bevat geen rubber of latex en zal dus geen allergische reacties oproepen.
De softcup heeft geen steeltje voor verwijdering. Verwijderen gebeurt door een (wijs)vinger achter de rand te haken en de cup voorzichtig naar beneden te trekken. Een ander verschil met de harde menstruatiecups is dat de softcup niet verwijderd hoeft te worden tijdens het vrijen. De softcup beschermt niet tegen soa en zwangerschap.
De softcup is tijdens het dragen niet zichtbaar en is daarom geschikt voor bijvoorbeeld een saunabezoek. Ook kan de softcup tijdens zwemmen en geslachtsgemeenschap gedragen worden.
De softcup moet uiterlijk binnen 12 uur verwijderd worden en vervangen.
Voordelen en nadelen van menstruatiecups
Redenen waarom vrouwen menstruatiecups zouden kunnen verkiezen boven andere menstruatieproducten zijn:
- velen ervaren een hoger comfort
- grotere capaciteit (minder vaak hoeven wisselen of legen)
- minder afval (bij gebruik van duurzame cups)
- lagere kosten (bij gebruik van duurzame cups)
- gemakkelijk bij zwemmen en andere sportactiviteiten
- er zijn geen gevallen van TSS bekend als gevolg van het gebruik
Nadelen van menstruatiecups kunnen zijn:
- er is een leercurve
- niet iedereen vindt het prettig om iets in de vagina te dragen
Geschiedenis
Een vroege versie van de klokvormige menstruatiecup werd gepatenteerd in 1932.[1] Latere mentruatiecups werden gepatenteerd in 1935, 1937, en 1950.[2][3][4] Wegwerpbare menstruatiecups van het merk Tassaway werden geïntroduceerd in de jaren 60, maar dit werd geen commercieel succes.[5] Vroege menstruatiecups werden gemaakt van rubber; tegenwoordig zijn er modellen van rubber, siliconen en thermoplastisch elastomeer verkrijgbaar.
Vanaf 1987 werd een rubber menstruatiecup, The Keeper, geproduceerd in de Verenigde Staten. Dit bleek de eerste commercieel verantwoorde cup te zijn en deze wordt dan ook nog steeds geproduceerd. In Nederland werd de Keeper geïntroduceerd door moeder en dochter Verhulst. De eerste cup van siliconen was de in het Verenigd Koninkrijk gefabriceerde Mooncup. Tegenwoordig bestaan de meeste cups uit siliconen, vanwege de hypoallergene eigenschappen.
BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Menstruatiecup
Door het voorgaande van de Nepalese vrouwen erop te zetten kwam ik dit tegen. Ik had er nog niet echt van gehoord. En wou het dan ook delen voor de vrouwelijke lezers.
Dus vandaag weer iets bijgeleerd over menstruatie en het opvangen van het bloed.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
hey brunoke, dankjewel om dit te delen ,had er zelf ook nog nooit iets over gehoord .Weer iets wijzer geworden.
Liefs van Dito
We zijn nooit te oud om iets bij te leren als het over het menselijk lichaam gaat.
Nu persoonlijk ken ik niemand die het gebruikt. Maar mochten er vrouwelijke lezers zijn die er wel ervaring mee hebben en het ook willen delen.
Zou ik dat heel graag willen.
Aum Shanthi
Mei Plasticvrij: gebruik een menstruatiecup in plaats van tampons of maandverband
Mei Plasticvrij is bijna drie weken ver en samen werken we aan een betere wereld met minder afval. Elke week geeft NINA samen met zero waster Veerle Colle een ecologische tip!
Wist je dat tampons voor ongeveer 136 kilogram afval zorgen in jouw leven? Maandverband doet het zelfs nog slechter. “Waarom zou je dus niet gaan voor een duurzaam, herbruikbaar alternatief? Iets dat bovendien goedkoper uitkomt?” vertelt Veerle Colle.
“Inmiddels zijn ze verkrijgbaar in alle kleuren én zonder geuren! ‘De menstruatiecup’ (The DivaCup , Mooncup, De Groene Cup , de cup van Lamazuna, …) Uit ervaring kan ik je vertellen dat het zo comfortabel zit dat je de Russische vlag hélemaal vergeet.”
Voor de leken: een menstruatiecup is een soort bekertje dat je inwendig draagt en dat al je menstruatiebloed opvangt. Omdat de beker gemaakt is uit niet-giftige en flexibele materialen kan bijna iedere vrouw hem gebruiken. Daarnaast zijn ze ook ecologisch. Een exemplaar kan je kopen voor ongeveer dertig euro. Duurder dan een doos tampons, maar je kan het wel 10 jaar gebruiken. En alsof dat allemaal niet genoeg is, zouden ze er ook voor zorgen dat je minder last hebt van krampen.
Benieuwd of zo’n cup ook iets voor jou is? Wij testten het een tijdje gelezen zelf uit. Lees onze recensie hier. https://www.hln.be/nina/fit-gezond/de-menstruatiecup-getest-dat-gaat-daar-toch-nooit-in-passen~a29ecb2c/
https://www.instagram.com/veerle.colle/?utm_source=ig_embed
BRON: https://www.hln.be/nina/seks-relaties/mei-plasticvrij-gebruik-een-menstruatiecup-in-plaats-van-tampons-of-maandverband~a9274fca/
Binnenkort menstruatiecups bij Colruyt
Colruyt neemt vanaf 1 juni tijdelijk menstruatiecups op in haar assortiment. De supermarkt springt op die kar omdat de cup, een soort bekertje dat vrouwen vaginaal inbrengen om menstruatiebloed op te vangen, aan populariteit wint. Zo zag bol.com het laatste jaar het aantal bestellingen verdubbelen.
De menstruatiecup is herbruikbaar en dus een duurzaam alternatief voor maandverbanden en tampons, waarvan het gebruik in een vrouwenleven gemiddeld zo’n 60 kilogram afval met zich meebrengt. Een menstruatiecup gaat tot tien jaar mee en vereist enkel een grondige uitwasbeurt na elk gebruik.
Bio-Planet, onderdeel van de Colruyt Group, bood de menstruatiecup eerder al aan. Bij Colruyt gaat het om een test van een aantal weken, waarna de beslissing valt om de menstruatiecup wel of niet permanent te verkopen.
BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/binnenkort-menstruatiecups-bij-colruyt~a82e91b4/