Gezocht: nieuwe vrienden

© thinkstock.

Gaat al je aandacht naar je huwelijk, het huishouden, je job en de kinderen en durf je goeie vriendschappen daardoor weleens te verwaarlozen? Je bent niet alleen. Heel wat mensen vinden het na hun dertigste moeilijker om vriendschap te onderhouden en nieuwe vrienden te maken.

Tussen kinderen en adolescenten ontstaan relatief makkelijk vriendschappen. Tot dezelfde leeftijdscategorie behoren volstaat dan vaak nog als basis voor een hechte vriendschap. Eerst organiseert mamalief geregeld een date met kameraadjes en later zorgen tieners er zelf wel voor dat ze voldoende tijd kunnen doorbrengen met hun B.F.F’s. Na het afstuderen komen daar echter heel wat extra uitdagingen bij kijken. ‘Een job, het huishouden, een relatie en misschien ook kinderen: het zijn allemaal factoren die ons sociaal leven op een laag pitje kunnen zetten’, zegt psychologe Kelly Wyns.

Op de werkvloer
Op school blijft de competitiedrang meestal binnen de perken, maar op de werkvloer kan dat anders zijn. Daarom verbergen we onzekerheden en kleine kantjes liever voor collega’s en dat kan echte vriendschap in de weg staan. Bovendien wordt het na verloop van tijd moeilijk om nog een onderscheid te maken tussen netwerken en echte vriendschap.

Kelly Wyns: ‘Dat je veel tijd met elkaar doorbrengt, betekent niet dat je elkaar zomaar kan vertrouwen. Intieme informatie deel je beter niet te snel met collega’s: voor je het weet, is het hele kantoor op de hoogte van jouw problemen en twijfels. Anderzijds moet je daar niet in overdrijven, want een compleet gesloten houding helpt je ook geen stap vooruit. Uiteraard kunnen er op de werkvloer mooie vriendschappen ontstaan, maar gun jezelf de tijd om collega’s te leren kennen voor je hen in vertrouwen neemt.’
In een relatie
Nadat ze de man van hun leven ontmoet hebben, durven zelfs de beste vriendinnen elkaar weleens uit het oog te verliezen. Niet alleen verwaarlozen sommige dames hun vrienden zodra de prins op het witte paard in beeld komt, zelfs wanneer verliefde vriendinnen geregeld blijven afspreken, kan het moeilijk worden. Zeker als je koppeluitjes organiseert, want dan moet je niet alleen de relatie met je vriendin onderhouden, je wil natuurlijk ook dat jouw partner je leuk blijft vinden en dat haar partner je weet te appreciëren. En als het even kan, kunnen ook de twee mannen goed met elkaar opschieten. Dat zulke koppelarijen tot de tweede macht niet altijd van een leien dakje lopen, hoeft dan ook niemand te verbazen.

Kelly Wyns: ‘Zorg er eerst en vooral voor dat jij en je partner elk apart voldoende activiteiten inplannen. Het is belangrijk om binnen een relatie je eigen identiteit te behouden en je persoonlijkheid als individu verder te ontwikkelen. En het is een weinig romantische gedachte, maar zo zorg je er meteen ook voor dat je niet helemaal alleen komt te staan als je relatie ooit op de klippen loopt. Plan eventueel een vaste dag in waarop je met vriendinnen afspreekt en vraag je partner om thuis te blijven bij de kinderen. Natuurlijk kunnen etentjes en aperitiefjes onder koppels ook plezant zijn. Probeer de partners dan voldoende bij het gesprek te betrekken en blijf – ook als er geen klik is – respectvol. Anders geef je je vriendin het gevoel dat ze tussen jullie moet kiezen en dan is het risico groot dat ze voor haar partner gaat. Het is namelijk niet met jou, maar wel met haar wederhelft dat ze een toekomst moet uitbouwen. Bovendien worden liefdeskeuzes naarmate we ouder worden steeds bewuster, dus kritiek op haar uitverkorene kan gevoelig liggen. Voorzichtig aankaarten dat je graag nog eens onder vrouwen wil afspreken, kan dan weer wel. Al blijft het ook dan aan haar om te beslissen of ze op die uitnodiging ingaat.’

Met de kroost
Zeker als er kinderen zijn, wordt regelmatig afspreken met vrienden al helemaal een uitdaging. Toch kunnen zoon- en dochterlief ook van pas komen bij het uitbreiden van je kennissenkring.

Kelly Wyns: ‘Het voordeel is dat je als mama geregeld andere ouders tegen het lijf loopt. In de crèche, aan de schoolpoort of na de turnles van dochterlief: het zijn allemaal uitgelezen momenten om contact te leggen met mensen die zich in – min of meer – dezelfde levensfase bevinden.’ Al is dat natuurlijk geen garantie voor talloze gezellige namiddagen op het bankje aan de rand van de speeltuin: het is namelijk niet omdat zoon of dochter de populairste van de klas is, dat jij meteen beste vriendjes wil worden met de ouders van alle klasgenoten. En zelfs wanneer het wel klikt en je een vriendschapsband opbouwt, kan die later lijden onder de grillen van ruziënde puberdochters. ‘Laat kinderen hun ruzies zoveel mogelijk zelf uitvechten. Pas wanneer het probleem zichzelf niet oplost, kan je eventueel tussenkomen in een rustig gesprek’, zegt Kelly Wyns.

Zelfkennis en prioriteiten
‘Rond ons dertigste richten we ons steeds vaker op de dingen die we echt belangrijk vinden. Zo schiet het verjaardagsfeestje van je vriendin en de shoppingdate met je favoriete ex-studiegenote er weleens bij in, omdat je liever tijd doorbrengt met partner en kinderen. Bovendien kampen veel jonge moeders met een schuldgevoel als ze hun kroost ‘achterlaten’ om plezier te maken met vriendinnen, waardoor ze zulke afspraakjes liever voor zich uitschuiven. Hou daarom altijd voor ogen dat vriendschap een beschermende functie heeft. Een sociaal en emotioneel vangnet beschermt tegen eenzaamheid’, zegt Kelly Wyns. En wie bedenkt dat maar liefst een kwart van de Belgen zich geregeld eenzaam voelt, beseft dat vriendschap meer aandacht verdient.

Een gebrek aan vrienden kan zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat eenzaamheid de kans op een te hoge bloeddruk, hartaanvallen en depressie verhoogt. Bovendien kan het je immuunsysteem verzwakken. ‘Als vrouw vervul je altijd verschillende rollen (die van dochter, vriendin, collega, moeder, partner …) en die verdienen allemaal evenveel aandacht. Anders wordt je leven heel eenzijdig. Een job, kinderen en zelfs een huwelijk zorgen geregeld voor stress, terwijl een afspraak met goede vrienden je ontspant en energie geeft voor de komende week’, zegt Kelly Wyns. ‘Bovendien zijn het niet enkel externe factoren die onze vriendengroep kleiner maken, dertigers worden ook selectiever. We hebben minder tijd, dus worden we kieskeuriger. En dat we in de loop der jaren flink wat zelfkennis opdeden, zorgt voor een kritische blik. We willen dat vrienden ons emotioneel ondersteunen en onze eigen identiteit bevestigen. Uiteindelijk blijven we allemaal egoïstische wezens die enkel investeren in relaties die ons wat opleveren.’ Weg met de drama queens en dames die zichzelf als het middelpunt van de aarde beschouwen dus!

Vrienden blijven, dat doe je zo
Goede vriendschapsrelaties komen je levenskwaliteit ten goede, maak er dus een prioriteit van. Een koffie met vriendinnen mag dan al eens aanvoelen als een overbodige luxe, dat is het niet. Besteed aandacht aan vriendschappen en beschouw het als een investering in je gezondheid. Vergelijk het desnoods met de keuze voor gezonde voeding of die wekelijkse sportsessie.

Blokkeer een vaste dag in je agenda waarop je tijd maakt voor vriendinnen: vriendschap vraagt inspanning en onderhoud. Loopt een leuke cocktailavond met vrienden op z’n einde? Haal dan snel de agenda’s (of de smartphones) boven en leg meteen een nieuwe datum vast.

Weet dat het oké is als al die vriendinnen samen geen hechte groep vormen. Nu je volwassen bent, kunnen de relaties die je op verschillende momenten en omstandigheden opbouwde, ook best vredig naast elkaar bestaan. Een heuse meidenclub oprichten hoeft echt niet meer.

Een scheiding kan ook binnen een vriendengroep heel wat teweegbrengen. Als een koppel uit elkaar gaat, sneuvelen – dat is bijna onvermijdelijk – ook vriendschappen. Vrienden krijgen het gevoel dat ze loyaal moeten zijn of in het ergste geval zelfs dat ze moeten kiezen, en dat zorgt voor spanningen. Na een scheiding moet je ook zelf opnieuw op zoek naar je plaats als single binnen die bende vrienden. Dat is niet makkelijk, omdat je geconfronteerd wordt met hoe het had kunnen zijn. Maar zodra je die knop omgedraaid hebt, zal je beseffen hoe goed het is dat je op hen kan terugvallen.

Vrienden maken, dat doe je zo
Kom buiten! Schrijf je in voor danslessen of volg workshops en neem een open houding aan. Lijd je aan een bitchy resting face (onbewust voortdurend boos of verdrietig kijken, nvdr.)? Glimlach dan geregeld bewust naar anderen en spreek ze op een vriendelijke manier aan. Het helpt ook om op regelmatige basis dezelfde plaatsen te bezoeken. Denk maar aan de schoolpoort, het fitnesscentrum of de fotografieles.

Een verhuis uit je geboortedorp (naar de stad van je partner of een goedkopere randgemeente) heeft een impact op je bestaande vriendenkring. Je zal vanaf nu meer tijd en moeite in vriendschappen moeten investeren. Stel je daarom ook open voor nieuwe contacten. En hoewel vriendschappen je kunnen overkomen, hoef je daar heus niet op te wachten. Neem het heft in eigen handen en nodig bijvoorbeeld de buren uit voor een drankje of klop even aan voor een kop suiker. De kracht van een goed contact met de buurman of -vrouw wordt nog steeds sterk onderschat.

Sociale media zijn tegenwoordig dé plaats om nieuwe mensen te leren kennen en vriendschappen uit te bouwen, maar wees ook hier voorzichtig voor je anderen in vertrouwen neemt. Vriendschappen worden sowieso nooit op een dag gevormd. Klamp je dus niet te hard aan de ander vast en laat ook ruimte voor zijn of haar initiatief.

Leg niet al je eieren in één mandje. In de middelbare school kon die ene B.F.F. misschien nog aan al je verwachtingen voldoen, maar op volwassen leeftijd wordt dat haast onmogelijk. Ga niet op zoek naar één vriendin die je perfect aanvult, maar leg liever contacten met verschillende mensen die er heel uiteenlopende interesses op nahouden. Zo kan elk van hen aan een van jouw behoeftes voldoen: Lien volleybalvriendin, Tine die ook net mama geworden is, Livia de shopaholic en Sophie die zo graag de beentjes strekt.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/2391050/2015/07/10/Gezocht-nieuwe-vrienden.dhtml

Hoe ouder men wordt hoe meer men ook gaat selecteren in vrienden. Je gaat vrienden zoeken eigenlijk met dezelfde interesse of werk. Maar soms kan het ook anders lopen, en kan je vrienden uit een hele andere stijl en klasse tegenkomen, en die eigenlijk een meerwaarde aan jezelf geven. Meermaals heb ik het al geschreven en het is ook zo. Een goede vriendschap is als een relatie je moet er blijven aan werken en je moet soms ook dingen uit kunnen praten. Toch denken nog steeds heel veel mensen vrienden te hebben via media maar die zijn bijna nooit gekend of komen ze nooit tegen. Echte vrienden zijn vrienden in de realiteit. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM