Yoga leren uit een boek: goed idee?

Yoga leren uit een boek: goed idee?

Het gros van Nederland zwéért bij de rustgevende lichaamsbewegingen die bij yoga horen: het is zelfs te leren via een boekje.

Maar is dat wel zo slim?

‘Imiteren als een aapje’
Nee, geen goed idee,
zegt Herman Seymus, de voorzitter van de Nederlandstalige Yogafederatie in België tegen De Standaard. Je hebt niemand om je te corrigeren. Op deze manier heb je de neiging om gewoon te imiteren, als een aapje, in plaats van de houding van binnenuit op te bouwen.

Lichaam beschadigen
Want ja, een arm strekken kan iedereen. Maar in een les met een goede begeleider leer je hoe je die armspieren moet activeren van binnenuit, zegt Seamus. Ondoordacht aan yoga doen kan je lichaam volgens hem flink beschadigen.

Kleermakerszit
Seymus noemt dan vooral knie- en rugproblemen: Neem bijvoorbeeld die basiszithoudingen. Die zijn oorspronkelijk gemaakt voor Indiërs. Zij hebben dunnere benen dan wij en zitten voortdurend in kleermakerszit op de grond. Hun skelet is daarin gegroeid.

Doorn in het oog
Yoga werkt op een ‘dieper niveau’ en kán emoties losmaken: Bij de achterwaartse buigingen krijg je bijvoorbeeld soms mensen die onbeheerst beginnen te lachen of te huilen. Als je dat in je eentje doet en dat overvalt je, kan dat beangstigend zijn. Een boek ‘yoga voor dummies’ zou voor Seymus dan ook een doorn in het oog zijn.

BRON: http://www.lindanieuws.nl/lifestyle/yoga-leren-uit-een-boek-goed-idee/

Basisoefeningen zijn belangrijk nadien kan je toch uit een boek het nodige aanleren. Nu in eerste instantie is het de ademhaling die men goed onder controle moet hebben en houden met iedere oefening. Ook de houding in een oefening is van belang, en soms kan vanuit een boek een andere houding aannemen al is het nog maar een hand dat je anders houd. Dan zal niet echt de oefening tot zijn recht komen. Ook van belang is dat je alles met een rechte rug doet en dat komt soms ook niet voor in een boek. Want je kan doen is via youtube ook naar filmpjes kijken van oefeningen voor je zelf gaat doen. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM