EEN KIND IS NIET ZOMAAR BANG

Een kind is niet zomaar bang

Eén op de vijf mensen in Nederland heeft last van een dwang- of angststoornis. Dat kan vroeg beginnen; angst en dwanghandelingen kunnen al bij kinderen van 5 of 6 jaar voorkomen. Als je kind zich vaak dwangmatig gedraagt, kan dat voortkomen uit angst. Misschien stel je te hoge eisen aan je kind?

Stoeptegels

Iedereen denkt wel eens aan nare dingen of maakt zich schuldig aan dwangmatige handelingen. Een voorbeeld is dat je niet van jezelf op de naden van stoeptegels mag lopen, omdat dit ongeluk zou brengen.

Dwang- of angststoornis

Het wordt een probleem als je steeds denkt aan ongelukken, ruzie of nare seksuele gebeurtenissen. Je kunt ook bang zijn dat je vies bent of dat je vreselijke dingen zult gaan doen. Als kinderen daar steeds aan blijven denken, kan dat leiden tot dwangmatige handelingen. Ze gaan steeds hun handen wassen, leggen dingen op een bepaalde manier neer of controleren voortdurend van alles. Bij schoolkinderen kan in korte tijd het gedrag zelfs volledig bepaald worden door dwanghandelingen. Ouders weten meestal niet waar ze met het probleem terecht kunnen.

Hoge eisen en nare gebeurtenissen

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor angst- en dwangstoornissen. Nare gebeurtenissen in het leven van je kind kunnen van invloed zijn. Het kan ook zijn dat je als ouder te hoge eisen stelt. Te veel nieuwe omstandigheden kunnen een kind bang maken. Ook kan de angst erfelijk bepaald zijn. En de puberteit brengt nieuwe, soms verwarrende, gevoelens met zich mee.

Praat met je kind over angst

Belangrijk is dat je je kind probeert te begrijpen. Praat er met elkaar over en neem het serieus. Een dwangmatige handeling verbieden heeft geen zin en kan het probleem juist erger maken. Kinderen weten zelf meestal wel dat hun dwanggedachten en -handelingen nutteloos zijn. Helemaal met je kind meegaan is ook niet verstandig. Je kunt je kind voorzichtig stimuleren zich over een dwanggedachte heen te zetten. Het kan ook helpen om de druk rond opvoeding of schoolprestaties een tijdje te verminderen.

Behandeling bij dwang en angst

Blijft je kind zich dwangmatig gedragen en kost dat je kind per dag veel tijd, zoek dan professionele hulp. Gedragstherapie voor kind én ouders kan een oplossing zijn, en ook medicatie zoals het antidepressivum clomipramine kan een oplossing bieden. Directeur Josine van Hamersveld van de stichting ADF zegt dat mensen die last hebben van een angst- of dwangstoornis niet altijd serieus worden genomen. Soms krijgen ze de verkeerde therapie of worden onterecht anti-depressiva voorgeschreven. De stichting ADF wil met haar eigen informatie en met de nieuwe website de weg wijzen naar effectieve therapeutische methoden.

Een kind is niet zomaar bang van iets. Het heeft een oorzaak. Ouders die het bang gemaakt hebben of door situaties in het gezin dat het kind een angst is gaan krijgen voor bepaalde dingen. Nu in het algemeen zal een kind projecteren, en als iemand ergens bang voor is zal het kind dat ook hebben. Soms komt het ook gewoon voor en dan is het om op een rustige manier het kind leren omgaan met dat waar het bang voor is. Voor het kind kan het echt hinderlijk zijn om iets door te zetten. Neem maar als voorbeeld; de eerste keer naar de kleuterschool of naar de grote school. Dat het kind het gevoel krijgt verlaten te worden door zijn ouders. Hier kan een zware angst door ontstaan die op latere leeftijd dan kan blijven voorkomen als verlatingsangst of bindingsangst. Maar er is zeker naar het kind toe iets aan te doen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM

1 Comment:

 • Model openhartig over haar angststoornis

  Het Britse bikinimodel Sjana Earp (22) spreekt in een video op haar kanaal op YouTube openhartig over de angststoornis waar ze al sinds haar kindertijd mee kampt. Het model durfde als kind nauwelijks naar het strand toe en ontwikkelde zelfs een grondige hekel aan haar verjaardag. Met haar video hoopt ze lotgenoten een hart onder de riem te steken.

  De talrijke foto’s en video’s van Sjana Earp (22) op haar sociale media doen uitschijnen dat ze een zorgeloos luxeleventje leidt, maar schijn bedriegt nog maar eens. Het Britse bikinimodel kampt immers met een ernstige angststoornis die haar volledige kindertijd domineerde en diepe sporen heeft nagelaten. Dat heeft Sjana Earp zelf verteld in een video die ze op vraag van haar talrijke volgers postte op haar kanaal op YouTube.

  “Ik heb altijd al last gehad van mijn angststoornis,” benadrukt Sjana Earp in de video. “Mijn hele leven al. Ik ben eraan gewend geraakt om me voortdurend angstig te voelen. Doordat de productie van adrenaline in mijn lichaam compleet verstoord is door een stofwisselingsziekte krijg ik op geregelde tijdstippen ernstige angstaanvallen die mij keer op keer opnieuw overvallen.”

  Hoewel het bikinimodel haar angststoornis tegenwoordig goed onder controle kan houden, was dit tijdens haar kindertijd wel anders. Zo durfde ze nauwelijks naar het strand toe, nam ze nooit deel aan groepsactiviteiten met slechts het allerkleinste wedstrijdelement – laat staan echte wedstrijden – en bracht ze haar verjaardagen steevast alleen op haar kamer door.

  Op aanraden van haar volgers praat ze nu ook voor het eerst uitgebreid over haar angststoornis. Zo hoopt ze lotgenoten een hart onder de riem te steken en dergelijke thema’s uit de taboesfeer te halen.

  BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20161229_02650096/model-openhartig-over-haar-angststoornis

  Een angststoornis komt ergens vandaan. Je kan er leren mee omgaan zodat je de angst niet de bovenhand laat nemen.

  Aum Shanthi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Pensieri Parole e Poesie

Sono una donna libera. Nel mio blog farete un viaggio lungo e profondo nei pensieri della mente del cuore e dell anima.

Nadia wandelt

Wandelblog

We Love Me Now

Very OK Person! Connect with me; lovemeanonymous5@gmail.com Instagram: _l.o.v.e.me

Tiernnadrui

Dans in de regen

Myrela

Umjetnost, zdravlje, civilizacije, fotografije, priroda, knjige, recepti, itd.

Levenslange blog

levenslessen

Tistje

ervaringsblog autisme sinds 2008

Yab Yum

Yab Yum

Vreemde avonturen met nonkel Juul en consoorten.

Met Nonkel Juul, Bieke en tal van anderen

Theo-Herbots-Freelance-Journalist-Fotograaf 💙|| Daily Information in 💌 in 1️⃣1️⃣0️⃣ Languages ✅

You can translate any page and post on this "GREAT" Blog into 110 Languages with the Google Translate Widgete 😀‼ || Gedachten over Levensstijl en Gezondheid. Een gezondheid 😀 en Fotografie💥-Blog 💌Speciaal voor U ✅, Samen met U ✅, Samen door U ✅💚||

MyView_Point

Right <> correct of the center

Bio-Blogger

Bio-Blogger is an excellent source for collaborations and to explore your businesses & talents.

Regenboogbui

~ Leren, creëren, inspireren ~

saania2806.wordpress.com/

Philosophy is all about being curious, asking basic questions. And it can be fun!

newtoneapblog

A Discarded Plant

Inhale Peace; Exhale Love. Joy will Follow! - RUELHA

As long as there's breath, there will always be HOPE because nothing is pre-written and nothing cannot be re-written!

Ontmanteld en Ontwricht

Blog door Chana Van Ryzeghem

Looking for cbd supplements?🌿

HEMP up your life! The power of nature🌿

YOUNGREBEL

Blog about life, positivity, selfcare, food and beauty.

Chateau Cherie

Exposing Bullies and Liberating Targets to Make The World a Safer Place for All

bewustZijnenzo

Magazine: Inspiratie voor een gezond gelukkig en bewust leven

Beaunino loopt de Camino

‘Gewoon doorlopen!’

Blog with Shreya

A walk through the blues of life!

Soni's thoughts

No Fear, Express dear

ruhumayolculuk 🦋💗

kendime, ruhun katmanlarına doğru bi keşfe çıktım...🦋🧚‍♀️💫🌠

Ka Sry malamakerij

Mala's magie

panono panono

STAP VOOR STAP OP ONTDEKKING

Unlocking The Hidden Me

Tranquil notions, melange of sterile musings & a pinch of salt

%d bloggers liken dit: