Beetje moe? 12 verrassende oorzaken

© thinkstock.

Een slaaptekort is uiteraard de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid, maar wist je dat er nog heel wat verrassende factoren je moe kunnen maken?

1. Je drinkt te weinig water
Iets eenvoudigs als niet voldoende drinken zou ervoor kunnen zorgen dat je het gevoel hebt door het leven te sloffen. Groot hoeft dat tekort zelfs niet te zijn: nauwelijks twee procent te weinig vocht innemen zou je al behoorlijk futloos kunnen doen voelen. Want door te weinig te drinken wordt je bloed wat dikker, waardoor je hart sneller moet pompen en zuurstof en voedingsstoffen minder makkelijk getransporteerd worden. Anderhalve tot twee liter water drinken is de algemene aanbeveling, maar een goede test om na te gaan of je voldoende water drinkt voor jouw lichaam, is deze: je urine bekijken. Die moet kleurloos tot lichtgeel zijn. Is je urine donkerder van kleur, dan kan je beter wat extra glazen water per dag achterover slaan.

2. Je kropt je gevoelens op
Ben jij iemand die z’n gevoelens het liefst voor zichzelf houdt? Probeer jezelf dan toch maar aan te leren om ze te uiten, want nooit je gevoelens van bijvoorbeeld angst of verdriet met anderen delen, heeft een weerslag op zowel je geestelijke als je fysieke gezondheid. Sommige mensen worden er zelfs echt ziek van. Speel dus wat vaker open kaart tegen je partner, een vriend, een andere vertrouwenspersoon of eventueel zelfs een therapeut, en vertel wat er je op het hart ligt. Je zal merken dat zoiets enorm kan opluchten.

3. Je bent allergisch
Vermoeidheid kan een symptoom zijn van een allergie of intolerantie. Als je je vaak moe en loom voelt, kan het dus de moeite lonen om je eens grondig te laten testen. Vooral een voedsel-, huisstofmijt- of pollenallergie zou vaak de boosdoener zijn. Door de mogelijke allergenen vervolgens te vermijden of door eventuele medicatie kunnen vermoeidheidsklachten door een allergie gelukkig snel weer verdwijnen.

4. Je beweegt te weinig

Het is al druk genoeg, dus waarom zou je het nog drukker maken door ook nog eens te gaan sporten? Je hebt er simpelweg de tijd niet voor. Is dat hoe jij erover denkt? Denk dan toch nog maar eens na, want niet bewegen zou een belangrijke oorzaak van vermoeidheid zijn. Zo toonde een Amerikaanse studie aan dat volwassenen met een sedentair bestaan die drie keer per week gedurende twintig minuten matig sportten, zich al na zes weken minder vermoeid en veel energieker voelden. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want beweging zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen en spierkracht groter worden, je cardiovasculaire systeem efficiënter werkt en al je lichaamscellen ook meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen.

5. Je eet niet genoeg ijzer
Ijzer zorgt ervoor dat het zuurstofvervoer naar al je lichaamscellen vlot verloopt, geen wonder dus dat je je, wanneer je er een tekort aan hebt, futloos en zwak kan voelen. Een ijzer-tekort is iets dat geregeld voorkomt, zeker vrouwen zijn er gevoelig voor door hun menstruatie. Hoewel Popeye ons jarenlang overtuigde om zoveel mogelijk spinazie te eten voor voldoende ijzer, ben je voor voldoende opname beter af met een stukje vlees of vis. Onze voeding bevat namelijk twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je in dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en eieren, en wordt het makkelijkst door het lichaam opgenomen. Non-heemijzer zit in plantaardige producten zoals aardappelen, groenten (zeker de groene soorten), noten en zaden, en wordt moeilijker opgenomen, al kan je de opname wel ver- sterken door te combineren met producten die rijk zijn aan vitamine C. Of je een tekort hebt, kan makkelijk nagegaan worden via een bloedtest. Soms zal de arts je een supplement aanraden om het tekort weer aan te vullen.

6. Je bent een zwartkijker
Wie altijd van het worstcasescenario uitgaat, kan zichzelf aardig vermoeien. Want door telkens te denken dat je ontslagen zal worden wanneer je baas je bij zich roept of te vrezen voor een ongeluk als je in je auto stapt, vraag je heel wat nutteloze energie van jezelf. Ben jij zo’n zwartkijker? Vraag je dan eens af hoeveel kans er echt is dat alles altijd op de slechtst mogelijke manier zal uitdraaien. Als je eerlijk bent met jezelf gebeurt dat zelden. Leer dus positiever te denken. Duiken de zorgen toch weer op, praat er dan over, of zoek positieve afleiding in bijvoorbeeld een wandeling, meditatie of sport.

7. Je beweegt te veel
Sporten is gezond en geeft je energie, maar als je ermee overdrijft, dan kan het ook voor het omgekeerde effect zorgen. Vermoeidheid is een van de belangrijkste symptomen van overtraining, naast bijvoorbeeld plots je klassieke trainingen minder goed kunnen volhouden. Overdrijf dus niet als je gaat sporten, je hoeft heus niet altijd tot het uiterste te gaan om resultaat te behalen (of trots te kunnen zijn op jezelf). Laat je liever begeleiden en laat een voor jou haalbaar sportschema opstellen. Las ook geregeld pauzedagen in, zodat je lichaam telkens weer voldoende tijd krijgt om te recupereren, want ook dat is een cruciaal onderdeel van sporten.

8. Je bent te veel online
Dankzij smartphones en tablets is het tegenwoordig heel makkelijk om altijd bereikbaar te zijn. Snel wat facebooken terwijl je in de wachtzaal zit, thuis na het avondeten nog een paar telefoontjes voor het werk doen of voor het slapengaan nog wat e-mails versturen: het kan allemaal. Daar is op zich ook niets mis mee, maar volgens Amerikaans onderzoek kan voortdurend bereikbaar of online zijn wel een grote bron van vermoeidheid zijn. Het houdt je geest namelijk constant alert. Dat zorgt dan weer voor een voortdurende aanwezigheid van stresshormonen, wat op zijn beurt voor een uitputtingsslag kan zorgen.

9. Je bent te begripvol
Het luisterend oor van je familie of vriendenkring zijn, het is een mooie rol. Maar het kan ook een erg vermoeiende zijn. Want sommige mensen kunnen je zo met een wolk van negativiteit bedekken dat ze alle energie uit jouw lichaam zuigen. Laat een vriend gerust over z’n problemen vertellen, maar durf ook aan te geven wanneer het genoeg geweest is of, nog beter, op voorhand af te spreken dat jullie het na een halfuurtje over iets vrolijkers zullen hebben. Zo kan je vermijden dat jij diegene bent die met een leeg gevoel achterblijft.

10. Je bent een sloddervos
Wist je dat zelfs een rommelig bureau je moe kan maken? Te veel rommel maakt het je brein namelijk veel moeilijker om te focussen, en dat zorgt dan weer voor het wegsijpelen van energie en vermoeidheid. Klasseer dus de spullen die je niet meteen nodig hebt, vermijd te veel rondslingerende persoonlijke spulletjes en laat je bureau bij voorkeur ook elke avond opgeruimd achter. Zo kan je de volgende ochtend op een rustige manier weer aan de slag gaan.

11. Je bent een perfectionist
Ook het streven naar perfectie kan voor een behoorlijk lek in je energiepeil zorgen. Want door altijd naar het allerbeste resultaat te streven, maak je het jezelf onmogelijk om ooit tevreden te zijn en zal je jezelf ook nooit wat welverdiende rust gunnen. Leg de lat dus niet voortdurend onrealistisch hoog en besef dat perfectie iets is dat niet te bereiken valt.

12. Je snackt te graag
Dat je voeding een grote invloed heeft op je energie- niveau is evident. Als je op een dag te weinig eet, dan voel je je loom. Net zoals je futloos kan zijn na een te copieuze maaltijd. Maar vooral ook wat je eet, speelt een rol. Zeker als je een liefhebber bent van junkfood of suikerrijke snacks zal je je voorkeur regelmatig met een energiedip moeten bekopen. Want die producten boordevol geraffineerde suikers en ‘lege’ koolhydraten bezorgen je in eerste instantie wel een opkikker dankzij een snelle piek in je bloedsuikerspiegel, maar helaas volgt na die piek al vlug weer een flinke daling, met alle gevolgen van dien. Hou je bloedsuikerspiegel liever de hele dag door zo stabiel mogelijk. Dat kan je door voor een evenwichtige en gevarieerde voeding te kiezen boordevol groenten en fruit en volkorenproducten, en de ongezonde snacks zoveel mogelijk te laten staan.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/167/Slaapproblemen/article/detail/2387979/2015/07/07/Beetje-moe-12-verrassende-oorzaken.dhtml

Soms kan het een oorzaak hebben en als je die aanpakt dat je de moeheid de baas wordt en veel beter slapen kan. Misschien dat je dan ook hier in die bepaalde puntjes iets vind om het beter aan te pakken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM