Luchtvervuiling: welke etherische oliën verbeteren de luchtkwaliteit in huis?

Afbeeldingsresultaat voor essentiele olie in huis

Etherische oliën zijn een goed hulpmiddel om de lucht die u thuis inademt gezond te maken. Welke zuiverende etherische oliën bestaan er en hoe moet u ze gebruiken om de luchtkwaliteit in huis én uw gezondheid te verbeteren?

De woning zuiveren met etherische oliën

De lucht in onze woningen is nog sterker vervuild dan de buitenlucht. Die slechte lucht komt van ons meubilair, onze activiteiten binnenshuis en de vele huishoudelijke producten die we gebruiken. De allerbelangrijkste tip om de luchtkwaliteit te verbeteren is elke dag luchten door de vensters in elke kamer minstens tien minuten wijd open te zetten. Daarnaast kunt u ook etherische oliën vernevelen om de lucht gezond te maken. Welke oliën zijn daarvoor geschikt en hoe gaat u te werk?

De sterren onder de zuiverende etherische oliën

Etherische olie van citroen en etherische olie van eucalyptus radiata hebben allebei ontsmettende en antivirale eigenschappen. Etherische olie van citroen versterkt ook nog het afweersysteem. Etherische olie van eucalyptus helpt dan weer  goed tegen luchtweginfecties en ontstekingen van het neusslijmvlies. ’s Winters verzacht deze olie ook de hoest. Beide etherische oliën neutraliseren ook slechte geurtjes.

Andere zuiverende etherische oliën

Rozenhout en lavandin abrialis zijn twee andere heel interessante etherische oliën om de lucht te zuiveren. Ze hebben antiseptische, antivirale en antibacteriële eigenschappen.

Nog enkele efficiënte zuiverende en aromatische etherische oliën zijn lavandula officinalis (echte lavendel), cineol-rozemarijn, pompelmoes en den.

Hoe gebruikt u etherische oliën om de lucht in huis te zuiveren?

De oliën worden als spray gebruikt – een mengsel dat u zelf kunt maken of gebruiksklaar kunt kopen  – of verneveld via een aromaverspreider of diffuser.

Recept voor een zuiverende spray

Doe 25 cl water en 20 cl alcohol in een flesje met sproeidop en doe daar10 druppels etherische olie van citroen en 10 druppels etherische olie van lavandula officinalis (of eucalyptus radiata) bij. Schud goed voor gebruik. Verstuif het mengsel in de lucht, in de buurt van de gordijnen en van de bedden. Bewaar de spray op een donkere en koele plaats. De spray heeft een onmiddellijk verfrissend effect, maar etherische oliën werken ook en vooral op lange termijn. U hoeft dus zeker niet elke dag in elke kamer te sprayen. Eén keer per week of om de twee weken is meer dan genoeg.

Recept om te vernevelen

Hebt u geen diffuser? Doe dan gewoon enkele druppels etherische olie naar keuze op een schaaltje en zet dat ergens waar de kinderen er niet bij kunnen.

Voor gebruik in een diffuser lost u een koffielepel etherische olie van cineol-rozemarijn of van citroen op in twee eetlepels alcohol van 70°.

Voorzorgsmaatregelen

Gebruik geen spray van etherische oliën in de buurt van kleine kinderen of zwangere vrouwen. Houd de kinderen na elke spraybeurt enkele minuten uit de kamer.

Opgelet: sommige etherische oliën kunnen irritatie geven of allergieën opwekken.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/luchtvervuiling-welke-etherische-olien-verbeteren-de-luchtkwaliteit-in-huis/actueel/987

Je kan zeker met etherische olie je lucht in je woning verbeteren. En het voordeel ervan is je krijgt er nog een goed geurtje bij.
Een ventilator en dan wat den nevelen ervoor ga je recht ruiken en ook aanvoelen.

Maar ook hier geld weet met wat je bezig bent.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM