Wat je best wel (en niet) zegt tegen iemand die met een depressie kampt

© Thinkstock.

Met de zelfmoordpoging van het personage Luc Bomans in de Eén-reeks Thuis, nam de laatste dagen het aantal oproepen voor de Zelfmoordlijn explosief toe. Daarmee is het thema van mentale problemen weer erg actueel in Vlaanderen. Toch blijft het onderwerp een groot taboe en worstelen veel mensen in stilte met zichzelf. Blijven praten en de hand uitreiken is erg belangrijk om mensen met mentale problemen te helpen.

Het is heel moeilijk om te weten wat er omgaat in het hoofd van iemand die met een depressie kampt. Maar één ding is wel zeker: in donkere tijden heeft iedereen hulp van vrienden en familie nodig. Ook al weet je niet wat zeggen of ben je al meermaals afgewezen: volharding is essentieel. In plaats van het onderwerp dood te zwijgen, leren we wat je wel kan zeggen of doen bij iemand die het moeilijk heeft.

1. Informatie is belangrijk
Kom zoveel mogelijk te weten over depressie of angststoornissen. Er zijn heel wat boeken en informatie beschikbaar die je uit de doeken doen hoe je met angsten en een depressie moet omgaan. Deel deze informatie met de dierbare die het moeilijk heeft. Mogelijk kunnen jullie samen de pijn wat verlichten.

2. Zorg voor rust
Wees begripvol met degene die het moeiljk heeft. Hij of zij heeft het al niet makkelijk, dus zorg niet voor nog meer problemen. Blijf wel volharden in het aanbieden van hulp, maar begin niet te vitten. Geef je vriend of geliefde de ruimte om de juiste beslissingen te maken.
3. De juiste beslissingen
Herinner de persoon eraan dat drugs en alcohol niet de oplossing zijn. Deze middelen doen je problemen en angsten niet verdwijnen. Op korte termijn geven ze je een beter gevoel, maar op lange termijn maken ze de dingen alleen erger. Professionele hulp is een betere oplossing dan verdovende middelen.

4. Alles kan veranderen
Benadruk dat deze situatie niet altijd zo zal blijven. Zaken veranderen en niemand kan de toekomst met 100 procent zekerheid voorspellen. Zelfs al komen je grootste angsten uit, er zijn altijd factoren die je niet kan voorspellen maar wel in je voordeel kunnen spelen.

5. Opties
De persoon die het moeilijk heeft kan zich verloren en verward voelen. Herinner de persoon eraan dat er steeds oplossingen zijn voor eender welk probleem. Als je het moeilijk hebt, dan voel je je eenzaam en ontdaan. Een beetje perspectief vanop een afstand kan wonderen verrichten. Maar de persoon in kwestie kan niet verwachten dat alles vanzelf beter wordt.

6. Professionele hulp
Probeer samen professionele hulp te zoeken die je geliefde kan helpen met mentale problemen. Die therapeut kan advies en inzichten geven die helpen om te gaan met mentale problemen. Steun van familie en vrienden is belangrijk bij het overwinnen van een donkere tijd, hou dat altijd in het achterhoofd.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/630/Depressie/article/detail/2380692/2015/06/30/Wat-je-best-wel-en-niet-zegt-tegen-iemand-die-met-een-depressie-kampt.dhtml

Het benaderen is soms al moeilijk, want ze laten soms niet zien dat ze in een depressie zitten. Als je het kan doorprikken dan kan je bekijken wat voor hulp je kan aanbieden. Belangrijk is dat je de rust aan de persoon kan geven.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM