Van okselhaar tot blote borsten: 5 opvallende vrouwenprotesten

© Ben Hopper / Facebook..

Steeds meer vrouwen overal ter wereld komen op voor hun rechten, en dat doen ze lang niet (alleen) meer door op straat te protesteren met spandoeken. Ze gebruiken steeds vaker de kracht van sociale media, en poseren als protest in minirokjes of met een bos haar onder hun oksels. De 5 meest opvallende vrouwenprotesten van het afgelopen halfjaar op een rijtje.

1. Hoofddoek afdoen
Sinds 1979 zijn vrouwen in Iran verplicht om hun haar in het openbaar te bedekken met een ‘hijab’. Vorig jaar werden zo’n 3,6 miljoen vrouwen op de vingers getikt, beboet of zelfs gearresteerd omdat ze ‘ongepast gekleed’ waren. Masih Alinejad, een Iraanse journaliste in de VS vecht voor deze vrouwen en hun recht op vrijheid. De activiste startte de Facebookgroep ‘Mijn Verborgen Vrijheid’ op, waarop ze een foto plaatste van zichzelf met en zonder hoofddoek. Haar groep heeft al meer dan 800.000 volgers en verschillende Iraanse (en ook niet-Iraanse) vrouwen gooien in haar navolging als protest hun hoofddoek af. Trots tonen ze hun prachtige haar, hun ‘verborgen vrijheid’.

2. Okselhaar laten groeien
In China moeten vrouwen hun oksels verplicht scheren omdat okselhaar onbeschaafd, onhygiënisch en niet vrouwelijk zou zijn. De 25-jarige Xiao Meili, een voorvechtster van vrouwenrechten, roept als protest daartegen alle vrouwen op om foto’s van hun harige oksels op het web te zetten, en of dat succes heeft. Ook de Londense fotograaf Ben Hopper wil de kwestie van okselhaar bij vrouwen aankaarten, door een prachtige fotoreeks van vrouwen met een bos okselhaar op Facebook te posten. “Hoewel okselhaar natuurlijk is, werd het een statement. Waarom? Bijna een eeuw lang zijn we gehersenspoeld door de beauty-industrie die het verwijderen van lichaamsbeharing bij vrouwen aanmoedigt”, stelt hij vast op zijn blog. Heel wat celebs als Miley Cyrus en Madonna postten eveneens een selfie met een toef okselhaar op sociale media.

3. Naar school in korte broek
In Israël mogen meisjes in de meeste scholen geen shorts dragen, omdat dat zou leiden tot intimidatie of zelfs verkrachting volgens de overheid. Heel wat schoolmeisjes zijn het daar niet mee eens, en dragen toch een korte broek naar school. Dat leidt vaak tot schorsingen, waardoor nog meer mensen hun verontwaardiging uitten op sociale media. In Algerije postten ook heel wat vrouwen selfies van hun blote benen op sociale media, omdat een rechtenstudente in mei te horen had gekregen dat ze haar examen niet mee mocht doen omdat haar jurk te kort was.

4. Borsten tonen
De ‘free the nipple’-campagne begon in IJsland, maar groeide uit tot een groots protest van vrouwen overal ter wereld. De 17-jarige Adda Smaradottir postte een foto van haar tepel op Twitter, met de hashtag #FreeTheNipple, maar zag zichzelf genoodzaakt die enkele minuten later alweer te verwijderen nadat ze een gemene opmerking kreeg van een man. En toen escaleerde de hele zaak. Adda plaatste haar foto later opnieuw op het sociale netwerk, en werd daarin gesteund door honderden andere vrouwen wereldwijd, die ook hun blote borsten met het internet deelden. Want als een man zijn borsten mag tonen zonder problemen, dan vrouwen ook natuurlijk.

5. De rug toekeren
Toen de Turkse president Erdogan een tijdje geleden een groep vrouwen aanviel omdat ze tijdens een bijeenkomst hun rug naar hem keerden, postten duizenden Turkse vrouwen foto’s van hun rug op sociale media.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/2379735/2015/06/29/Van-okselhaar-tot-blote-borsten-5-opvallende-vrouwenprotesten.dhtml

Meer en meer vrouwen durven hun ware ik laten tonen. En dat is toch ook van belang. Je laten zien zoals je bent zonder enige verplichting nog van de man of van een religie. Dan pas kan jezelf zijn zoals je wilt zijn. En toch zijn er nog altijd vrouwen die een verplichting hebben vanuit een bepaalde gedachtepatroon of geloofsovertuiging.
Via de link kan je nog enkele foto’s bekijken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM