Dek je bed op (+ 9 andere kleine gewoonten die je leven kunnen veranderen)

© thinkstock.

Geluk zit soms in de kleine dingen. Het klinkt misschien schromelijk overdreven, maar wie zich deze 10 kleine gewoonten dagelijks eigen maakt, kan op lange termijn een rustiger, blijer en gelukkiger persoon worden. Geen van deze simpele gewoonten hoeft langer dan 5 minuten per dag  te duren. Het proberen waard, toch?

1. Flos elke dag
Behalve je tandarts en Baz Luhrmann in zijn lied “Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)” drukken wij het je nog eens op het hart: dagelijks flossen is niet alleen goed voor een frisse adem, je spaart op termijn een pak tandartskosten uit. Gebruik dat geld voor een grote reis, in plaats van de luxevakantie van je tandarts te sponsoren.

2. Zeg altijd “dankjewel”
Wie vriendelijk is tegen anderen wordt daar zelf ook gelukkig van, bewijst onderzoek. Een gepaste “dankjewel” doorheen de dag tegen zowel de dame in de broodjeszaak als jouw partner/familielid/huisgenoot die de was heeft opgehangen, zorgt voor een innerlijke glimlach bij beide partijen.

3. Dek je bed op
Thuiskomen en het bed nog in dezelfde staat vinden als je het ’s ochtends hebt achtergelaten, werkt demotiverender dan je denkt. Het duurt nog geen twee minuten, en wanneer je ’s avonds binnenwandelt in een slaapkamer met een opgemaakt bed, dan voelt het alsof je toch tenminste de basisdingen van het leven onder controle hebt. Perceptie is alles.

4. Vertrek op tijd
Op het nippertje vertrekken en je compleet gestrest moeten haasten, daar wordt niemand blij van. Vertrek altijd 5 à 10 minuten vroeger dan je normaal zou vertrekken om op tijd te komen. Je calculeert onverwachte omstandigheden zoals rijden achter een vuilniswagen in, waardoor je nooit hoeft te stressen dat je te laat zal komen. Of alleszins toch een pak minder vaak.

5. Maak je eigen koffie
Een koffie on the go als je onderweg bent kan nog zo smaken, die luttele 2 euro per dag worden er al gauw een paar honderd op een jaar. Spaar je geld voor leukere dingen, en maak je koffie ’s ochtends zelf. Investeer in een degelijke thermos of koffiebeker die je kan meenemen, en je hoeft ook nooit meer te zeuren dat die koffie uit het tankstation naar afwaswater smaakt.

6. Geef royaal fooi
Het geld dat je uitspaart door zelf koffie te maken en te flossen kan je beter spenderen aan het geven van fooi op restaurant of in een café. Het gevoel dat het jou en de hardwerkende dienster bezorgd is vergelijkbaar met dat van een “dankjewel”, in dit geval uitgedrukt in wat kleingeld. Weten dat je vrijwillig iets goeds hebt gedaan voor een ander, kan je onbewust een heel fijn gevoel bezorgen voor de rest van de dag.

7. Was onmiddellijk af
Idem als met een onopgemaakt bed: thuiskomen en de vuile afwas van de vorige avond in de gootsteen zien staan is een instant humeurkiller. Span je na het koken en eten nog heel eventjes in om die vuile borden en potten meteen af te wassen, en je voelt je letterlijk “opgeruimd” als je thuiskomt in een propere keuken. Neerploffen in de zetel voelt daarna ook extra verdiend. In de zomer is het ook een perfecte preventieve maatregel tegen fruitvliegjes en ander ongedierte.

8. Maak je transportmiddelen vervoersklaar
Of je je nu met de auto, fiets of bus verplaatst: zorg er altijd voor dat die vervoersmiddelen tip top in orde zijn voor vertrek. Op maandagochtend bijna te laat komen omdat je onverwacht nog moet gaan tanken is nooit leuk, en een samenloop van omstandigheden kan meteen voor een rothumeur zorgen. Vermijd zulke verrassingen door je auto op tijd vol te tanken, jouw fiets in goede conditie te houden en je trein- of busabonnement tijdig te verlengen.

9. Geef complimentjes
Vind je dat iemand iets goed doet, zegt of draagt, laat hem of haar dat dan weten. Hou het niet op denken alleen, maar strooi hardop een complimentje in het rond. Complimenten geven is een niet altijd even simpele vaardigheid, maar het maakt je op termijn gelukkiger. Deze tips helpen je daarbij.

10. Opruimen in stukjes en beetjes
Je hele huis of appartement in één keer onder handen nemen is niet meteen een activiteit waar we blij van worden. Ruim je huis in stukjes op door elke keer je in een kamer komt, kleine beetjes op hun plek te leggen of op te ruimen. Het lijkt geen extra tijd te vergen, maar op termijn spendeer je al dan niet mentaal minder uren aan poetsen en opruimen. Maak er een sport van om elke kamer properder achter te laten als wanneer je er eerst binnenkwam die dag.

Deze aanblik in de keuken ’s avonds na het werk is een instant humeurkiller. Probeer dat te vermijden.
 
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2372240/2015/06/22/Dek-je-bed-op-9-andere-kleine-gewoonten-die-je-leven-kunnen-veranderen-.dhtml
Als je dingen soms laat staan krijg je door het zien een onprettig gevoel. Een gelukkig gevoel voelen zit in kleine dingen. En die staan hier perfect beschreven. Zeg tegen jezelf een bepaalde uur dat je bed laat luchten, dan ga je ook na dat tijdstip je bed opdekken, of goed leggen. Ook dat woord dankjewel, geeft je zo een goed gevoel. Zelf bij negatieve kritiek kan een dankjewel heel veel doen in je lichaam. Probeer het maar eens uit. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM