Onze eigen levensstijl is grootste oorzaak van kanker

 

Stichting tegen Kanker wil ’hardnekkige mythes’ de wereld uit

© thinkstock.

De meeste Belgen denken dat kanker een gevolg is van externe factoren, zoals vervuiling, maar toch is het onze eigen levensstijl die meer dan de helft van alle kankers veroorzaakt. Dat blijkt uit de Kankerbarometer 2015, waarover de Stichting tegen Kanker vandaag communiceert.

Beeld van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker vorige maand. © belga.

Vooral door de zon en luchtvervuiling? Nee!
De Stichting tegen Kanker neemt om de twee jaar een enquête af bij duizend Belgen tussen zestien en zeventig jaar. Doel is de perceptie nagaan van de risico’s op kanker.

Uit de enquête van dit jaar blijkt dat de Belg in de eerste plaats tabak verantwoordelijk acht voor kanker, voor blootstelling aan zon en zonnebank, luchtvervuiling, obesitas en voedingsadditieven. De volgorde van de reële risico’s is toch enigszins anders: ook daar bekleedt tabak de eerste plaats, maar daarna volgen obesitas en fysieke inactiviteit, kankerverwekkende virussen zoals HPV, genetische factoren en het beroep.

“Nog steeds hardnekkige mythes”
De Stichting tegen Kanker zegt dat er nog steeds “heel wat hardnekkige mythes” zijn. Hoewel luchtvervuiling op de derde plaats staat van kankerverwekkende factoren, is ze in realiteit verantwoordelijk voor 2 à 4 procent van de kankers. Nog een “fabeltje”: 64 procent denkt dat voedingsadditieven kanker veroorzaken, terwijl er volgens de huidige stand van de wetenschap geen enkel risico is voor de in de EU gebruikte additieven.

Ook een positieve noot
Toch is er ook een positieve noot: bepaalde bewezen risicofactoren, zoals alcohol, zijn beter bekend bij de bevolking. Zo stijgt het aantal mensen dat een verband tussen alcohol en kanker legt met 5 procent. “Nog een beter bekende risicofactor is een overdreven consumptie van rood vlees. Ten opzichte van 2013 weten 6 procent meer mensen dat veel rood vlees eten een verhoogd risico op darmkanker met zich meebrengt”, klinkt het.

Ontdek hier alle resultaten van de Kankerbarometer 2015.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2359518/2015/06/15/Onze-eigen-levensstijl-is-grootste-oorzaak-van-kanker.dhtml
De ene persoon zal het krijgen de andere niet. Al zouden ze dezelfde levensstijl op na houden. Aan wat is het allemaal te wijden als men met deze ziekte te maken krijgt. Denk dat het niet echt te achterhalen is. Maar natuurlijk zijn er bepaalde risicofactoren.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM