Neuropsychologe: “Vermijd een burn-out: stop met multitasken”

Stop onmiddellijk met multitasken. Dat is de boodschap van neuropsychologe Elke Geraerts, die een boek schreef over hoe we de kwaal van onze generatie te lijf kunnen: de burn-out.

Door je brein te trainen, je mentale veerkracht te vergroten en je weerbaarheid specifiek te richten op de factoren die ons vandaag onderuit kunnen doen gaan, beschermen we onszelf beter tegen burn-out en stress

Elke Geraerts, neuropsychologe

We willen simpelweg teveel. Niet enkel op het werk proberen we te veel dingen tegelijkertijd te doen, ook in onze vrijetijd willen we vaak vijf dingen tegelijk doen.

Daardoor raakt ons brein volledig verzadigd. “We zitten in volle breincrisis”, zegt Geraerts in De Standaard. “Onze hersenen zijn vandaag een ongeleid projectiel. Daardoor worden we opgegeten door de waan van de dag.”

Toch wil Geraerts een positief verhaal uitdragen. “Door je brein te trainen, je mentale veerkracht te vergroten en je weerbaarheid specifiek te richten op de factoren die ons vandaag onderuit kunnen doen gaan, beschermen we onszelf beter tegen burn-out en stress.”

In haar boek ‘Mentaal kapitaal’ verwoordt Geraerts concrete do’s en don’ts, maar vooral voor multitasken is de neuropsychologe scherp: “Daar is niets goeds.” Het is niet enkel minder productief, omdat we onze aandacht steeds van de ene naar de andere bezigheid verleggen. We worden er ook ongelukkig van, legt ze uit. “Multitasking maakt het onmogelijk om bewust nieuwe informatie te verwerken en geeft het ons het gevoel dat we onze zelfcontrole verliezen.”

Teveel denken, teveel met van alles bezig zijn, multitasken. Niets meer afkrijgen en maar doorgaan. Dat brengt je op een moment bij de drempel van de afgang. En ga je niet meer leven maar wordt je geleefd door je geest. En kom je terecht in een burn-out. Die echt op zo een moment heel zwaar kan zijn en worden om eruit te komen.
Leer omgaan met je dagelijks leven en te respecteren dat niet alles kan of afgemaakt kan worden. Blijf er ook niet op denken of over doordrammen. Maar zoek een alternatieve weg zodat je alles op een rustige manier oplossen kan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM