Daarom krijgen steeds meer mensen kanker

Daarom krijgen steeds meer mensen kanker
Foto: Shutterstock

Oncoloog Bhavesh Balar, verbonden aan het CentraState Medical Center in het Amerikaanse New Jersey, krijgt vaak de vraag waarom mensen steeds vaker met kanker worden geconfronteerd. Hij ziet zelf drie mogelijke algemene redenen, zo zegt hij aan de wetenschappelijke site livescience.com.

‘Als een oncoloog krijg ik vaak de vraag waarom zoveel mensen vandaag tegen kanker vechten. Het lijkt helemaal niet logisch omdat we de voorbije vijftig jaar een grote medische vooruitgang hebben geboekt op het gebied van kankeronderzoek’, zegt Bhavesh Balar. Hij ziet drie algemene redenen die de ziekte kunnen uitlokken.

1. We worden ouder en ouderen krijgen vaker kanker

Net zoals bij hartziekten treft kanker vooral ouderen. Zo’n 77 procent van alle kankers worden gediagnosticeerd bij mensen ouder dan 55 jaar. Eeuwen geleden werden de mensen hooguit maar zestig jaar, dus is het niet onlogische dat rijpere dames en heren nu met de ziekte worden geconfronteerd. Bovendien spreekt men van een vergrijzing van de wereldbevolking als een resultaat van de babyboom na de Tweede Wereldoorlog.

2. Zwaarlijvigheid is een trigger voor verschillende kankers

We gaan steeds ongezonder leven en dat heeft een negatieve impact op onze levenskwaliteit. Meer mensen kampen met overgewicht en we bewegen over het algemeen te weinig. Uit een studie van het American Society of Clinical Oncology blijkt dat zwaarlijvigheid en niet tabak binnenkort de grootste risicofactor zal zijn om kanker te ontwikkelen. Mensen met obesitas hebben volgens experts een veel grotere kans om tegen borstkanker, darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, schildklierkanker en galblaaskanker te vechten dan personen met een gezond gewicht.

3. Bepaalde kankers zijn aan hun opmars bezig

Er zijn enkele soorten kanker die steeds meer slachtoffers maken zoals het humaan papillomavirus (HPV). Dat is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte en bestaat uit 40 verschillende mutaties en kan pas jaren na besmetting tot uiting komen. Ook – goed te voorkomen! – huidkanker komt steeds meer voor. En ook maagdarmkanker komt frequenter voor. Deze laatste kankers hebben een negatieve invloed op het spijsverteringsstelsel – de maag, galblaas, lever, alvleesklier en de darmen. Ook hier kan overgewicht een rol spelen.

Balar eindigt met een positieve noot: de evolutie van kankeronderzoek is alvast niet voor niets geweest. ‘Het goede nieuws is dat ieder van ons meer kans heeft om kanker te verslaan en na de ziekte weer een kwalitatief leven te leiden. In de Verenigde Staten zijn er naar schatting 14,5 miljoen mensen die de ziekte overleven.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20150607_01718431/daarom-krijgen-steeds-meer-mensen-kanker

We worden ouder, maar ook meer jongere mensen worden geconfronteerd met deze ziekte spijtig genoeg. En daar is soms nog geen verklaring voor. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM