Proefproject met thuistest voor baarmoederhalskanker opgestart

In de strijd tegen baarmoederhalskanker gaat de overheid nu ook thuistests gebruiken. Dat moet meer vrouwen over de streep halen om mee te werken aan preventief onderzoek, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

Baarmoederhalskanker is goed te genezen als de ziekte op tijd opgespoord wordt, maar als ze al uitgezaaid is, sterven meer dan 80 procent van de patiëntes eraan. Daarom krijgen alle Vlaamse vrouwen tussen 25 en 64 jaar sinds 2013 een uitnodiging in de bus om gratis een uitstrijkje te laten nemen. Zo wordt er gescreend op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan aankondigen. Toch gaat slechts de helft hierop in.

Proefproject bij 40.000 vrouwen

‘Dat moet beter en dus starten we – net zoals bij dikkedarmkanker al gebeurt – met een thuistest. Zo hopen we vrouwen die schroom hebben om naar de gynaecoloog of dokter te gaan, ook te bereiken’, zegt dokter Patrick Martens, hoofd van het Centrum voor Kankeropsporing, in de krant.

De thuistest start dit najaar met een proefproject bij 40.000 vrouwen in de steden Antwerpen en Genk, Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen. Geselecteerde vrouwen tussen 30 en 65 krijgen een spuitje thuisgestuurd. Bedoeling is dat ze zelf een staaltje slijmvlies uit de vagina nemen en dat opsturen naar het labo. ‘Enkel vrouwen bij wie het HPV-virus aanwezig is, moeten dan naar de dokter voor een uitstrijkje.’

Jaarlijks worden in Vlaanderen 643 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. 190 van hen sterven aan de ziekte.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20150604_01713703/proefproject-met-thuistest-voor-baarmoederhalskanker-opgestart

Voor bepaalde vrouwen zal het zeker wel goed zijn. Natuurlijk of het dan echt professioneel is met de nodige nauwkeurigheid zal nog moeten blijken uit de test. En bij een arts of gynaecoloog kan men toch nog altijd bepaalde vragen stellen als het nodig is.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM